Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ημεριδα του Συνδεσμου Πεζικου στη Θεσσαλονικη {Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ}



Ημεριδα  του  Συνδεσμου  Πεζικου  στη  Θεσσαλονικη    ΜΕΓΑΛΗ  ΑΠΕΙΛΗ  ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ}
            Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αξιωματικών Πεζικού {Π.Σ.Α.Π.) οργάνωσε και πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα: “Η Μεγάλη Απειλή για τη χώρα μας, Προσφυγικό – Μεταναστευτικό”.
    Ενώπιον ενός πολυπληθούς και αξιόλογου ακροατηρίου οι ομιλητές, δύο ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί και ένας καθηγητής πανεπιστημίου, με λόγον λιτό και σαφή, καίριο και ουσιαστικό, καθαρό και ειλικρινή και απαλλαγμένο από πολιτικές σκοπιμότητες, ανέπτυξαν “την θέση της Ελλάδος στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, τις επιπτώσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην ελληνική κοινωνία και την ιστορική διάσταση του αντίστοιχα”.
    Η ημερίδα έκλεισε με τη διατύπωση διαπιστώσεων και χρήσιμων συμπερασμάτων, τα οποία υπό μορφήν προτάσεων υποβάλλονται προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.
    Εξηγήθηκαν και διευκρινίστηκαν οι έννοιες και σημασία των όρων “πρόσφυγας” και “μετανάστης”, καθώς διαφέρει η νομική προστασία που παρέχεται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων σε κάθε κατηγορία. Είναι διαφορετικά τα κίνητρα φυγής από την πατρίδα τους, ήτοι εξαναγκασμός από τους πρόσφυγες και ανεύρεση εργασίας από τους μετανάστες. Επισημάνθηκε και μνημονεύτηκε ιδιαίτερα η προσθήκη από το έτος 1961, στον ορισμό του πρόσφυγα ότι “αναγνωρίζονται και τα θύματα πολεμικής ενέργειας ή καταστροφής, η οποία απέβη εις βάρος των συνθηκών διαβίωσής τους”.
    Καταδείχθηκε για μια ακόμη φορά και τονίστηκε η σημαντική και αποτελεσματική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας  στην αντιμετώπιση, μάλιστα σε ημέρες αιχμής, του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, με την άμεση και ταχύτατη προετοιμασία και έναρξη λειτουργίας των μονίμων και προσωρινών “Κέντρων Φιλοξενίας”. Σήμερα, είναι ανάγκη όμως, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις απεμπλακούν από τις υποχρεώσεις της λειτουργίας των Κέντρων και επανέλθουν αποκλειστικά και μόνο στην θεσμοθετημένη εθνική τους αποστολή, ήτοι την προετοιμασία και ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας με την καθολική συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, στις βολές και στις ασκήσεις. Προκειμένου ν’ ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην αποστολή τους είναι απαραίτητο όπως μελετηθεί και αποφασισθεί η αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις έως έξι μήνες τουλάχιστον.
    Διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε όπως, με τις γνώσεις και εμπειρίες, που αποκτήθηκαν, επαναπροσδιοριστούν οι θέσεις και επαναμελετηθούν οι συνθήκες λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, τα οποία οπωσδήποτε  πρέπει να απομακρυνθούν από τις παραμεθόριες και ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Ο κίνδυνος αλλοίωσης του φρονήματος, της πίστης, των εθίμων, των παραδόσεων και της σύνθεσης του πληθυσμού είναι καθημερινά «προ των πυλών”. Είναι ένας κίνδυνος τον οποίο καλλιεργούν και ενισχύουν τα ομόδοξα των μεταναστών γειτονικά μας μουσουλμανικά κράτη με επικεφαλής των σύμμαχό μας Τουρκία, της οποία οι επεκτατικές βλέψεις, παρά τους διεθνείς κανόνες, και συμβάσεις, δεν έχουν μεταβληθεί και επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την παρουσία των μεταναστών, κυρίως στο Αιγαίο. Σε ευαίσθητες περιοχές και ιδιαίτερα στην Θράκη και στα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν Κέντρα Φιλοξενίας, Είναι αδήριτη ανάγκη, όπως ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας των εισερχομένων στη χώρα μας προς αποφυγή και καταπολέμηση των μολυσματικών και λοιπών ασθενειών κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο δεδομένου ότι οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης αυτών ευνοούν την μετάδοση. Ομοίως, στα λειτουργούντα Κέντρα να καταγράφουν τα στοιχεία εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας προκειμένου μελετηθεί και προγραμματισθεί ο τρόπος, η μέθοδος και οι ανάγκες εκπαίδευσής τους. Παράλληλα είναι απαραίτητο όπως συντονισθούν, καθοριστούν και αποφασισθούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες των εμπλεκομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων {Μ.Κ.Ο.} προς τον σκοπόν καταπολέμησης των φαινομένων οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών.
    Συμπερασματικά, το “Προσφυγικό – Μεταναστευτικό” δεν είναι ζήτημα πολιτικών κομμάτων και ιδεολογικών σκοπιμοτήτων, αλλά εθνικό και για την επιτυχή αντιμετώπισή του στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούνται σχέδιο, συνεργασία, ενότητα, σεβασμός, εμπιστοσύνη, εμπειρία, γνώση, πίστη και αποτελεσματικότητα ενεργειών. Προτείνεται να συγκροτηθεί Διακομματική Επιτροπή χειρισμού του, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διάφορες αντιλήψεις και αντιδράσεις, που σε κάποιο βαθμό καταδυναστεύουν και κατακερματίζουν τις προσπάθειες και τον αγώνα της Πολιτείας, που επιχειρεί για την βελτίωση των όρων χειρισμού και των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών.
    Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Για  το  Διοικητικό  Συμβούλιο του Παραρτήματος
Ο   Πρόεδρος                                       Ο  Γενικός  Γραμματέας
Ιωάννης  Φωτιάδης                                   Νικόλαος  Ζαρκάδας
Αντιστράτηγος  ε.α.                                     Υποστράτηγος  ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου