Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τελεσίγραφο Ε.Ε. μέχρι την Τρίτη για την αίτηση εξόδου της Βρετανίας.



Τελεσίγραφο Ε.Ε. μέχρι την Τρίτη για την αίτηση εξόδου της Βρετανίας.
Οι… λαμογιώτατοι βιάζονται!
Μάλλον τους βολεύει η αποχώρηση των Άγγλων.
Τι το πιο λογικό, από το να κάνει αίτηση αποχωρήσεως ( ή ό τι άλλο σχετικό ) η επόμενη κυβέρνηση, υλοποιώντας την απόφαση του δημοψηφίσματος ?
Πάντως, ελπίζω να έχουν μάθει ότι με τα δημοψηφίσματα δεν παίζουμε !
Το 52 – 48 λέει ‘’ΕΞΟΔΟ’’, όμως η διαφορά είναι μικρή και ανατρέψιμη. Εάν σε δυό χρόνια κάνουν νέο δημοψήφισμα και βγεί αντίθετο αποτέλεσμα, τι θα κάνουν ? Θα ζητήσουν επανεγγραφή ?
Καταλήξαμε να έχουμε την ΕΕ του ‘’να’ χαμε να λέγαμε’
    Οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε σε συνέντευξή του στην Bild να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στο διάδοχό του. Ο Μάρτιν Σούλτς όμως είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η Ε.Ε. «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». Κατά τη προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.
    Επίσης, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Tάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Μ. Βρετανίας «εντός της προβλεπομένης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».
    Αλλά και η χριστιανοδημοκράτις υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Μ. Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.
    Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση». Η Μ. Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».
    Στο πλευρό του τάσσονται και οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, οι οποίοι θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής.
    Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου