Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Νέος Εκλογικός Νόμος... Psekazen



    Αφού ψήφισαν τα μέτρα... φοροκαταιγίδας, ΕΜΦΙΑ και μειώσεων μισθών-συντάξεων τι απομένει να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Πως είναι δυνατό να ξεχασθούν (κάπως) οι ΧΗΨ (Χρήσιμοι Ηλίθιοι Ψηφοφόροι) από τα σκαμπίλια των μέτρων; Μα φυσικά όταν τους αποσπάσεις την προσοχή με κάτι άλλο. Πέταξε τους (νέες) μπάλες σανού περί συνταγματικής αναθεώρησης, "δίκαιου" εκλογικού συστήματος να έχουν να (τρώνε) ασχολούνται.
    Εκτός της "διανομής" σανού στον "σοφό" λαό για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κυρίαρχος σκοπός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της εξουσίας, με την αλλαγή (προς το συμφέρον της) του εκλογικού νόμου.
    Επειδή είναι ήδη φανερό ότι λόγω των αντιλαϊκών μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την πρωτιά, (έρχεται δεύτερο κόμμα), θα προσπαθήσει να φτιάξει ένα εκλογικό σύστημα που να αποστερεί την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και να ενισχύει το δεύτερο ή/και συμμαχίες κομμάτων, που θα μπορεί να συνεργαστεί.
    Έτσι είναι πιθανή η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο 1ο κόμμα, (που με αυτές κατόρθωσε ο Τσίπρας να συγκεντρώσει 145, ενώ θα είχε μόνο 95 στις εκλογές του Σεπ/2016), ενώ εξετάζεται και η μείωση του ποσοστού εισόδου στην Βουλή κάτω από το 3% (2,5% ή και λιγότερο). Να σημειωθεί εδώ ότι με μικρότερο από 3% ποσοστό εισόδου κομμάτων στην Βουλή υπάρχει ο κίνδυνος εισόδου τουρκικού κόμματος (από μουσουλμάνους Θράκης). Μια άλλη πονηρούτσικη αλλαγή του Τσίπρα είναι η ψήφος απο τα 17 χρόνια, δηλαδή από ανηλίκους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία!

    Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.  Έτσι για να μπορέσει να μαζέψει τις απαραίτητες 200 ψήφους προτίθεται να μοιράσει επιπλέον 2-3 έδρες/καραμέλες, (τόση θα είναι η διαφορά), στα μικρότερα κόμματα για να ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο.
    Και ενώ ο Τσίπρας δεν πρόκειται να έχει επαφές με την ΧΑ, ξέρει (και υπολογίζει στην θετική ψήφο της ΧΑ) ότι το κόμμα αυτό θα είναι το μόνο σίγουρο, που θα ψηφίσει οποιονδήποτε αναλογικότερο εκλογικό νόμο.   Επίσης θεωρείται πολύ πιθανή και η ψήφιση του από την Ένωση Κεντρώων.
    Με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι κάθετα αντίθετη με άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και το ΚΚΕ δεν θα δεχθεί παρά μόνο την καθαρά απλή αναλογική, τον αν θα περάσει ο νέος εκλογικός νόμος θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
    Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας, με εργαλείο τον εκλογικό νόμο, θα προσπαθήσει για τις επόμενες εκλογές να αποκλείσει την αυτοδυναμία στο 1ο κόμμα και να ευνοήσει το κόμμα του, καθώς και κόμματα που είναι πιθανό να συνεργαστούν μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου