Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ



ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Νικόλαος Ζαρκάδας Υποστράτηγος ε.α.
            Φεβρουάριος 2015. Μετά τις σφοδρές καταιγίδες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην πε­ριοχή της Ηπείρου, την πρώτη μέρα του μήνα το ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας πα­ρα­σύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Άραχθου ποταμού και κατέρρευσε.
            Κατασκευάστηκε το έτος 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα απο­κλει­στικά από τοπικά υλικά γράφοντας μια λαμπρή σελίδα στην αρχιτεκτονική ιστορία της Πα­τρίδας μας. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του λαϊκού πολιτισμού της Η­πεί­ρου. Ένωσε τους ορεινούς και δύσβατους χώρους των Τζουμέρκων με τα αστικά κέντρα των Ιωαννίνων και της Άρτας.
            Γεφύρωσε τον Άραχθο ποταμό, το σύνορο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το Βα­σίλειο της Ελλάδας, για περισσότερα από τριάντα χρόνια (1881-1913).
            Δίπλα του κτίστηκε και λειτούργησε για όλα αυτά τα χρόνια, τελωνείο. Αποτέλεσε σύμ­βολο ενότητας και ομοψυχίας των δυνάμεων της εθνικής αντίστασης με την υπογραφή στις 29.02.1944, στο κτίριο του τελωνείου, του "Συμφώνου Πλάκας - Μυροφύλλου" για την κοι­νή δράση αυτών εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Πατρίδας μας.
            Σήμερα ενάμισυ χρόνο μετά, παρά το άμεσο ενδιαφέρον της Πολιτείας και συ­νερ­γείων για την επιτάχυνση της αποκατάστασης του γεφυριού και την εκπόνηση των σχε­τι­κών αρχιτεκτονικών μελετών, οι προσπάθειες και ενέργειες των υπευθύνων έχουν βαλτώσει στα λασπόνερα της γραφειοκρατίας. Τα παρουσιαζόμενα σύνθετα και σύγχρονα προ­βλή­μα­τα δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά με σοβαρή προετοιμασία, συστηματική οργάνωση, ε­πιστημονική μεθοδολογία και υπεύθυνη δουλειά μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και σύ­ντο­μα να δούμε στη θέση του το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.
            Ένα πέτρινο μνημείο μοναδικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, που συνδύασε το πε­ρι­βάλ­λον, σημάδεψε και διατήρησε την ιστορική παράδοση της περιοχής και τώρα κινδυνεύει να λη­­σμονηθεί ως μνημείο της φύσης και του πολιτισμού.
            Αυτό το παλαιό λαϊκό πέτρινο κόσμημα, που αφηγείται την ιστορίας του, επι­θυ­μού­με να δούμε σύντομα να στέκει υπερήφανο στη θέση του, πάνω από τον Άραχθο ποταμό, να του γεφυρώνει τις όχθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου