Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζονται οι αθλιότητες της Άγκυρας - Ιταμή πρόκληση ψευδοκράτους στο ΣΑ για τουρκικές παραβιάσεις



Συνεχίζονται οι αθλιότητες της Άγκυρας - Ιταμή πρόκληση ψευδοκράτους στο ΣΑ για τουρκικές παραβιάσεις
 http://www.tovima.gr/
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Συνεχίζοντας την παράνομη τακτική της, η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Σ.Α. και της Γ.Σ. του ΟΗΕ, επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά, προς τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, σε απάντηση επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο.
    Η επιστολή αυτή είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία, καθώς τη χρησιμοποίησε στις παρεμβάσεις του στο Σ.Α., τόσο κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και κατά την ενημέρωση από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Ρώσος πρέσβης.
    Στην επιστολή ο κ. Ντανά «επαναβεβαιώνει ότι οι πτήσεις αυτές εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της «τδβκ» έλαβαν χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των αντίστοιχων «αρχών» του «κράτους», επί των οποίων η Ε/Κ διοίκηση στη Νότια Κύπρο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία».
    Σε απάντηση αναφορών της επιστολής για τα παράνομα λιμάνια του ψευδοκράτους, ο κ. Ντανά γράφει πως «αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί τις τρέχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ήτοι την παρουσία δύο ανεξαρτήτων αυτοδιοικουμένων κρατών επί της νήσου Κύπρου, έκαστο των οποίων ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός του αντιστοίχου εδάφους του».
    Προς ενίσχυση των λεγομένων του, ο κ. Ντανά παραθέτει απόσπασμα της έκθεσης του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Σ.Α., στις 28 Μαΐου 2004, με την οποία ζητά από τα μέλη να δώσουν ισχυρή ένδειξη στα κράτη μέλη «για να συνεργαστούν τόσο διμερώς όσο κι εντός διεθνών σωμάτων για την εξάλειψη αχρείαστων περιορισμών και φραγμών που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τ/κ …».
    Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη καλεί την ε//κ πλευρά να σταματήσει «παρόμοια αντιπαραγωγική και αναχρονιστική ρητορική, η οποία δεν αντικατοπτρίζει το κοινό όραμα και συνεργασία που εκφράστηκε από τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων στη νήσο, από την έναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση, το Μάιο του 2015».
    «Ως οι δύο μελλοντικοί εταίροι στη νήσο Κύπρο, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε το γεγονός ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα ασχοληθεί συνολικά με όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, γι’ αυτό και θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση του τελικού στόχου της διευθέτησης».
    Η επιστολή έχει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου και κυκλοφόρησε χθες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου