Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Δημοσκόπηση με νόημα στην Τουρκία – Το κόμμα Ερντογάν δεν παίρνει αυτοδυναμία, αντέχει το HDP



Δημοσκόπηση με νόημα στην Τουρκία – Το κόμμα Ερντογάν δεν παίρνει αυτοδυναμία, αντέχει το HDP
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
     Οι εκλογικές επιδόσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα και προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα λαμβάνει το 40,8% των ψήφων και δεν θα εξασφαλίσει την επιζητούμενη, με κάθε τρόπο, αυτοδυναμία.
    Τον Ιούνιο, το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, λαμβάνοντας το 40,9% των ψήφων.
    Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Οκτωβρίου, πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, δείχνει ότι το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζει το 27,6% και το εθνικιστικό MHP το 15,8%.
    Το φιλοκουρδικό HDP φέρεται να λαμβάνει 13,6%, πολύ περισσότερο από το 10% που απαιτείται για την είσοδό του στη Βουλή και ενισχυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
    Το ποσοστό του AKP εξασφαλίζει στο κυβερνών κόμμα 256 έδρες στο 550μελές κοινοβούλιο, κάτω από τις 276 έδρες που χρειάζονται για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας. Στις εκλογές του Ιουνίου, το CHP είχε το 25% των ψήφων, το MHP το 16,3% και το HDP το 13,1%.
    Ενώ η Τουρκία συνταράσσεται από έναν πόλεμο που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου και αποκορυφώθηκε το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, με τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, που στοίχισε τη ζωή σε 97 άτομα, το σχέδιο του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, να συσπειρώσουν με ένα τέτοιο πολεμικό κλίμα τους συντηρητικούς και εθνικιστές ψηφοφόρους στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν φαίνεται να αποδίσει.
    Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, που θεωρείται από τις πιο μεγάλες και σοβαρές του είδους, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), παρουσιάζει συμπληρωματικά και τον υψηλότερο βαθμό συσπείρωσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου