Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη



Εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
    Οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Υεμένης - που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική κρίση - επιβραδύνονται από τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει προειδοποιήσει τα εμπορικά πλοία να μείνουν μακριά από τις εμπόλεμες περιοχές, αναφέρει έκθεση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
    Ο πληθυσμός της Υεμένης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως τονίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οι απόπειρες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παρεμποδιστεί από τις συγκρούσεις με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια να παραμένουν αποκλεισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως τα πολεμικά πλοία της σαουδοαραβικής συμμαχίας στο λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα "έστελναν προειδοποιητικό μήνυμα προς εμπορικά πλοία να κρατήσουν απόσταση από τις περιοχές των επιχειρήσεων".
     "Μόνο σε πλοία με έγκυρες άδειες ελλιμενισμού θα επιτρέπεται η είσοδος σε περιοχές του λιμανιού, όλα τα υπόλοιπα θα απομακρύνονται", ανέφερε το μήνυμα σύμφωνα με την έκθεση. Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση της Υεμένης παρείχε την άδεια στα πλοία να εισέλθουν στο λιμάνι, αλλά η συμμαχία τα απέτρεπε, υποδεικνύοντας έτσι ένα πιθανό "χάσμα" μεταξύ της κυβέρνησης και των Αράβων συμμάχων.
    Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας ταξίαρχος Αχμεντ Ασέρι διέψευσε ότι τα πολεμικά πλοία της συμμαχίας έστελναν μηνύματα με στόχο την αποτροπή ελλιμενισμού των εμπορικών πλοίων. Όπως δήλωσε η συμμαχία ζητά από τα πληρώματα των πλοίων να υποβληθούν αυτά σε έλεγχο από τα μέλη των πολεμικών πλοίων για ενδεχόμενες προσπάθειες μεταφοράς οπλισμού στις δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι.   Παράλληλα παρότρυνε τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να πάνε στην Υεμένη και να ανοίξουν γραφεία για να επιταχύνουν την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
     "Θα θέλαμε να δούμε οποιαδήποτε εμπόδια έχουν στηθεί από την συμμαχία να αρθούν για να επιτραπεί η γρήγορη και αποτελεσματική άφιξη ανθρωπιστικών ειδών ανάγκης και καυσίμων", δήλωσε νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντούτζαριτς στους δημοσιογράφους.  "Απευθύνουμε έκκληση σε όσους κάνουν περισσότερο περίπλοκη την αποστολή βοήθειας, να την κάνουν λιγότερο περίπλοκη", είπε ο Ντούτζαριτς, επισημαίνοντας πως ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επιθεώρηση των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια προσπάθεια επίσπευσης των αποστολών δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.
    Η Υεμένη παρέλαβε το Σεπτέμβριο μόλις το 1% των μηνιαίων αναγκών της σε εμπορικά καύσιμα και δεν έχουν παραληφθεί φορτία από τότε που ο πρόεδρος της χώρας δεσμεύτηκε ενώπιον του ΟΗΕ πριν μία εβδομάδα να επιτρέψει τις παραδόσεις φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα ο διεθνής οργανισμός.
    Σε επικοινωνία με το Ρόιτερς, αξιωματούχοι του λιμανιού στο Χοντέιντα δήλωσαν πως δύο εμπορικά πλοία εισήλθαν στο λιμάνι χθες, με το ένα να μεταφέρει ρύζι και τσιμέντο και το άλλο να μεταφέρει αυτοκίνητα. Ο Ασέρι δήλωσε πως τα δύο πλοία ελλιμενίστηκαν αργά την Τρίτη, ένα τρίτο βρίσκεται σε αναμονή έξω από το λιμάνι, ενώ επιπλέον πέντε πλοία επιθεωρήθηκαν και τους επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς το Χοντέιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου