Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Εφαρμογή της συμφωνίας εντός τους έτους θέλει το Ιράν



Εφαρμογή της συμφωνίας εντός τους έτους θέλει το Ιράν
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
 Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι αναμένει η πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του χρόνου.
    Η συμφωνία προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Τεχεράνης ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.
    «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος αυτού του χρόνου, η συμφωνία θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Αραγτσί στους δημοσιογράφους, έπειτα από την συνάντηση του στη Βιέννη με αξιωματούχους των χωρών της Ομάδας 5+1.
    Την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το νομοθετικό πλαίσιο για την άρση του συνόλου των κυρώσεων κατά του Ιράν, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την   επίσημα από την κυβέρνησή του να προετοιμάσει την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
    Τα νομικά βήματα ΗΠΑ και Ε.Ε. για την άρση των κυρώσεων δεν έχουν άμεση επίδραση, αλλά κατοχυρώνουν μια διαδικασία που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας στις 14η Ιουλίου στη Βιέννη. Προϋποθέτουν παράλληλα την τήρηση από το Ιράν συγκεκριμένων δεσμεύσεων, όπως την μεγάλη μείωση του αριθμού φυγοκεντρικών αντλιών που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα διατηρηθούν πιθανότητα τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο.
    Σε ερώτηση εάν η Τεχεράνη έχει αρχίσει τη διακοπή της λειτουργίας των φυγοκεντρικών αντλιών, ο κ. Αραγτσί δήλωσε ότι η διαδικασία δεν έχει αρχίσει ακόμη.
    «Χρειαζόμαστε την εντολή από τον πρόεδρο της Ιρανικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας για να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να γίνει έπειτα από κάποιες προετοιμασίες που χρειάζεται ακόμη να γίνουν τις ερχόμενες μέρες. Οπότε θα αρχίσει σύντομα», τόνισε ο κ. Αραγτσί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου