Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

6.ΙΚΑ: Mεταφέρει 160 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ



6.ΙΚΑ: Mεταφέρει 160 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ
Βρήκαν και άλλο ‘’κομπόδεμα’’…
Για τα κοπούκια τους…’’εταίρους’’ μας πάλι…
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
    Την μεταφορά έως 160 εκατ. ευρώ σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) αποφάσισε σήμερα το Δοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του  Capital.gr από στελέχη του ΙΚΑ, στο σημερινό ΔΣ υπήρξε εισήγηση της διοίκησης για μεταφορά όλων των ρευστών διαθεσίμων που δεν χρειάζονται για κάλυψη τρεχουσών αναγκών από την Παρασκευή 5 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουνίου στην ΤτΕ.
     H εισήγηση αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΔΣ.
    Υπήρξαν όμως τρεις αρνητικές ψήφοι (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, ΠΑΜΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και μία λευκή (ΓΣΕΕ).
    Τα ρευστά διαθέσιμα  του ΙΚΑ προέρχονται από τους τομείς ασφάλισης των δήμοσίων, των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
    Μπαίνοντας σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ τα ρευστά διαθέσιμα του ΙΚΑ μπορούν να γίνουν ρέπος με το Δημόσιο, προκειμένου να καλυφτούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.
    Σημειώνεται πως αύριο, υπάρχει μία τεράστια υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, η καταβόλή της δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
   Στελέχη του ΙΚΑ αναφέρουν στο Capital.gr  πως τα ρευστά διαθέσιμα του ΙΚΑ τα οποία θα μεταφερθούν στην ΤτΕ ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ.
    Σημειώνεται, σύμφωνα με στελέχη του ασφαλιστικού ταμείου, πως είναι η πρώτη φορά που το ΙΚΑ αποφάσισε μεταφορά ρευστών του στην ΤτΕ και αυτή η απόφαση θα υλοποιηθεί. 
    Αν και υπήρξε παρόμοια απόφαση, η οποία αφορούσε μεταφορά  70 -110 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, πριν ενάμισυ μήνα, τελικά δεν υλοποιήθηκε, μιας και τελικά δεν βρέθηκαν αυτά τα διαθέσιμα για νά πάνε στον προορισμό τους.
    Τα κεφάλαια τα οποία θα μεταφερθούν σήμερα στην ΤτΕ από τραπεζικούς λογαριασμούς των τομέων ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, των δημοτικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ καλύπτουν  το 25% της  δαπάνης που χρειάζεται για την μηνιαία καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ ( 860 εκατ. ευρώ).
    Συνεπώς, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει απαραιτήτως τα κεφάλαια αυτά στο ΙΚΑ  μέχρι τις 25 Ιουνίου προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του Ιουλίου σε 1,2 εκατομμύριο δικαιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου