Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

10.Ο Επιτάφιος του Περικλέους σε πλήρη απαξίωση

10.Ο Επιτάφιος του Περικλέους σε πλήρη απαξίωση
Γράφει ο Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
    Προ καιρού επισκέφθηκα την περιοχή ΔΟΪΡΑΝΗΣ-ΚΙΛΚΙΣ, πηγαίνοντας για μερικές ημέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη ΔΡΑΜΑ. Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εκεί, θεώρησα σωστό να επισκεφθώ τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια (ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ΣΥΜΜΑΧΩΝ) του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1914-1918 στις περιοχές ΔΟΪΡΑΝΗΣ και ΚΙΛΚΙΣ (ΚΡΙΣΤΩΝΗ) θαύμασα, πικράθηκα, λυπήθηκα, στεναχωρήθηκα, απογοητεύθηκα και μη αντέχοντας στον πειρασμό στης Ενημέρωσης, σας γράφω:
    ΠΡΩΤΟΝ: Στην περιοχή της ΔΟΪΡΑΝΗΣ υπάρχουν Ελληνικό και χωριστό Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Η εικόνα που αντίκρισα σαν Άνθρωπος μ’ έκανε να νοιώσω δέος για το μεγαλείο των λαών που ξέρουν να τιμούν τους νεκρούς των, όχι μόνο για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδος των, αλλά ακόμη και για την ελευθερία των άλλων λαών. Σαν Έλληνας πολίτης όμως, ένοιωσα θλίψη, πίκρα και απογοήτευση από την εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο κοιμητήρια. Το μεν Βρετανικό Κοιμητήριο περιποιημένο και φροντισμένο από νοικοκυρεμένα χέρια με παραδεισένια εικόνα αποδίδοντας τον προσήκοντα φόρο τιμής στους πεσόντες των αγώνων της Πατρίδος των. Από την άλλη πλευρά το Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο των νεκρών πολεμιστών μας, δίπλα στο Αγγλικό, σε άθλια κατάσταση, χωρίς καμία φροντίδα, εγκαταλειμμένο στην φθορά του χρόνου. Παρουσίαζε τέτοια εικόνα ΝΤΡΟΠΗΣ, που σε μερικά χρόνια εκεί τίποτε δεν θα δείχνει το ηρωικό θάνατο των παιδιών αυτών της Ελλάδος.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Έξω από το ΚΙΛΚΙΣ στο χωριό ΚΡΙΣΤΩΝΗ βρίσκεται επίσης ένα ακόμη Συμμαχικό Κοιμητήριο το οποίο περιέχει τους τάφους• 682 Βρετανών, 23 Ελλήνων και 6 Βουλγάρων (των αντιπάλων δυνάμεων).   
Και! αυτό το Στρατιωτικό Κοιμητήριο παρουσιάζει εικόνα παραδεισένια, τέλειο από πάσης πλευράς (Αρχιτεκτονική τάξεως, καθαριότητας, συντήρησης, πρασίνου κ.λπ.), έτσι ώστε όλα να δείχνουν την φροντίδα του Αγγλικού Κράτους, προς τους νεκρούς των, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Η μόνη ανορθογραφία στην περιοχή αυτή ήταν, η συμπεριφορά του καλού προέδρου της εκεί Κοινότητος, ο οποίος φρόντισε ώστε τα σκουπίδια και τα μπάζα του χωριού να ρίπτονται στο δρόμο προς το Στρατιωτικό Κοιμητήριο.
Επίσης, σε μαρμάρινες πλάκες του Κοιμητηρίου με συγκίνηση και θαυμασμό διάβασα:
ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΝ
Η ΓΗ ΟΠΟΥ ΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥΤΟ ΦΟΡΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΕΔΟΘΗ ΠΡΟΣ ΑΙΩΝΙΑΝ ΑΝΑΠΑΥΣΙΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ 1914-1918 ΕΝΔΟΞΩΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.
--.--
ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ ΕΚΤΙΣΘΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤ. ΤΑΦΩΝ.
--.--
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΕΡ ROMBERT LORIMER.
    Βέβαια η εικόνα και των άλλων Ελληνικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της πατρίδος μας, δεν είναι καλύτερη, ούτε ακόμη και των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, που βρίσκονται μέσα στα αντίστοιχα Δημοτικά Κοιμητήρια των Ελληνικών πόλεων.
    Και να σκεφθεί κανείς, κύριοι των αρμοδίων και υπευθύνων κρατικών φορέων ότι, οι ξένοι αντέγραψαν τα λόγια του ΠΕΡΙΚΛΗ από τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ για την τιμή και την δόξα που αρμόζει στους πεσόντες νεκρούς υπέρ της Πατρίδος και εμείς τι! τα αγνοήσαμε. ΤΙ ΚΡΙΜΑ, ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ.

    Είναι αλήθεια σήμερα δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση. Ας ελπίζουμε ίσως σήμερα να μειώθηκε, η Ντροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου