Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

11. Το αρχικό προσφερθέν "πακέτο" για τα Μ-1Α1 Abrams από τα Αμερικανικά αποθέματα.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
11. Το αρχικό προσφερθέν "πακέτο" για τα Μ-1Α1 Abrams από τα Αμερικανικά αποθέματα. 
Το έστειλε ο Φραγκούλης Φράγκος
    Το θέμα της δωρεάν παραχώρησης στη χώρα μας αρμάτων μάχης M-1A1 Abrams από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού έχει σχεδόν μονοπωλήσει τις συζητήσεις γύρω από τους εξοπλισμούς τα τελευταία χρόνια, δεδομένης και της οικονομικής αδυναμίας της Ελλάδας να προωθήσει νέες αγορές κύριου πολεμικού υλικού. Με τη πρόσφατη αναθέρμανση της σχετικής συζήτησης κρίνουμε σκόπιμη μια ανασκόπιση των κυριότερων στοιχείων που αφορούν το θέμα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τον πλήρη κατάλογο συνδευτικού υλικού που περιελάμβανε η αρχική Αμερικανική προσφορά αλλά και αρκετές άλλες λεπτομέρειες που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά.
    Στις αρχές του 2010 εκφράστηκε για πρώτη φορά ημιεπίσημα από το ΓΕΣ το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένο υλικό από τα Αμερικανικά αποθέματα. Τον Μάιο του ίδιου έτους εστάλη σχετική διερευνητική επιστολή μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενώ τον Σεπτέμβριο, μετά από τη αρχικά θετική ανταπόκριση των Αμερικανών, υπεβλήθη από το ΓΕΣ επίσημη αίτηση παροχής πληροφοριών (LoR) για σημαντικές ποσότητες τεθωρακισμένων οχημάτων και παρελκομένων, συμπεριλαμβανομένων και 400 Μ-1Α1 Abrams για δωρεάν παραχώρηση ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).
    Οι ΗΠΑ πρότειναν αποκλειστικά για τα M-1A1 να δοθούν ως Δωρεάν Βοήθεια (Grant Aid), ανεξάρτητα από το υπόλοιπο υλικό, σε σχετική θετική απαντητική επιτολή που απέστειλαν 5 μήνες αργότερα.
    Έτσι το ΓΕΣ συγκρότησε επιτροπή επιθεώρησης η οποία ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα καταλληλότερα από μια "δεξαμενή" περί των 1.000 αρμάτων που βρίσκονταν σε αποθήκευση στο Sierra Army Depot, στην έρημο της Νεβάδα. Η επιτροπή αυτή ταξίδεψε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2011 και απεφάνθη ότι 500* από τα άρματα αυτά ήταν σε γενικά καλή κατάσταση, εκ των οποίων τα 50 ήταν πλήρως ανακατασκευασμένα και άμεσα αξιοποιήσιμα, ενώ άλλα 43 απαιτούσαν σχετικά λίγες εργασίες. Τα υπόλοιπα 400 περίπου απαιτούσαν μεγαλύτερης έκτασης εργασίες αποκατάστασης και κατά συνέπεια το σχετικό κόστος ανέβαινε αρκετά.
    Σε άλλες εποχές βέβαια, τα σχετικά ποσά κάθε άλλο παρά απογορευτικά θα φάνταζαν, δεδομένης και της επιχειρησιακής αξίας του υλικού, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι άλλα....
    Πίσω στο τυπικό μέρος της υπόθεσης, ο Ε.Σ. είχε ήδη υποβάλει σχετική LoR (από τον Ιούνιο του 2011), βάσει των προτάσεων των ΗΠΑ για ξεχωριστή εξέταση του θέματος των Abrams. Στην επιστολή αυτή περιλαμβάνοντο και αιτήματα για παροχή μεγάλων αριθμών συνοδευτικών οχημάτων, περιφερειακού υλικού αλλά και πυρομαχικών των 120mm (πέραν των 3.000** HEAT-MP-T Μ830, η παραχώρηση των οποίων είχε εγκριθεί με την προηγούμενη LOA). Ακολούθησε η σχετική LOA από τις ΗΠΑ, το περιεχόμενο της αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά σήμερα.
    Στον κατάλογο των προς παραχώρηση υλικών περιλαμβάνοντο: 400 άρματα μάχης Μ-1Α1 Abrams με πυροβόλο των 120mm, 20 άρματα μάχης Μ-1 Abrams με πυροβόλο των 105mm (είχαν ζητηθεί από το ΓΕΣ για να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά), 40 άρματα περισυλλογής (ARV) Μ-88Α2 Hercules, οχήματα μεταφοράς καυσίμων Oshkosh M-978A1 των 2.500gal, 120 (2/104/14) ρυμουλκούμενα μονού άξονα Μ-105Α1/Α2/Α3 των 1 1/2ton, 360 σταθμοί ασυρμάτου (Σ/Α) AN/VRC-87E SINCGARS, 100 Σ/Α AN/VRC-89E SINCGARS, 8.179 βλήματα AP-DS-T M735 (C521) των 105mm, 1.183 βλήματα AP-DS-T M392 (C505) των 105mm, 2.224 βλήματα CTG C519 των 105mm (oi τύποι αυτοί βλημάτων προορίζονταν προφανώς για τα Μ-1), 4.250 φυσίγγια CTG M182 (A366) των 14,5mm, 3.851 φυσίγγια CTG Μ181 (Α365) των 14,5mm και 10.000 φυσίγγια CTG M183 (A367) των 14,5mm (οι τρεις αυτοί τύποι φυσιγγίων προορίζονταν για εκπαιδευτικές συσκευές υποδιαμετρήματος).
    Ακόμη παρέχονταν μεγάλες ποσότητες δευτερεύοντος οπλισμού (συζηγή και α/α πολυβόλα, εκτοξευτές καπνογόνων) και περιφερειακού υλικού (δίκτυα παραλλαγής, εργαλεία), όπως επίσης και υλικά συντήρησης και επισκευών, εκπαιδευτικά βοηθήματα (εξομοιωτές, συσκευές υποδιαμετρήματος για τα κύρια πυροβόλα), τεχνικά εγχειρίδια και βιβλιογραφία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί η παντελής απουσία από τον κατάλογο πυρομαχικών μάχης των 120mm, παρ' ότι είχαν ζητηθεί από τον Ε.Σ.
    Η τελευταία αυτή επισήμανση όσο και η εργασίες αποκατάστασης που απαιτούσε η πλειοψηφία των επιθεωρηθέντων αρμάτων αποτέλεσαν αποτρεπτικούς παράγοντες. Αυτά (και όχι το ..."κόστος της δια θαλάσσης μεταφοράς τους στην Ελλάδα" που επικαλούντο κάποιοι αφελείς...), σε συνδυασμό με τις διάφορες παρασκηνιακές ενέργειες κάποιων κύκλων στην Ελλάδα (δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω διότι από τα τόσα που έχουμε ακούσει δεν ξέρουμε που σταματά η αλήθεια και που αρχίζει η συνομωσιολογία...) έθεσαν το όλο πρόγραμμα στο περιθώριο.
    Σύντομα όμως το ODC γνωστοποίησε στο ΓΕΣ την διαθεσιμότητα και νέων παρτίδων αρμάτων, τα οποία προέρχονταν από ενεργές Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού που καταργούντο ή άλλαζαν δομή.  
    Έτσι αποφασίστηκε η εκ νέου αποστολή επιτροπής αξιωματικών του Ε.Σ. προς επιθεώρησή τους. Όπως σημείωνε τότε και το defence-point.gr, η επιτροπή αυτή διαπίστωσε πως "σε αντίθεση με τα άρματα του τύπου που είχαν επιθεωρηθεί παλαιότερα οι συγκεκριμένες παρτίδες αρμάτων M-1A1 βρέθηκαν γενικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και άρματα τα οποία είχαν υποστεί πλήρη εργοστασιακή αξιοποίηση, σύμφωνα με τα πρότυπα του αμερικανικού Στρατού («zero hours, zero miles», σε ελεύθερη μετάφραση «μηδέν ώρες λειτουργίας, μηδέν μίλια»), το 2008. Μάλιστα, στα συγκεκριμένα άρματα Abrams είχαν ενσωματωθεί όλες οι μέχρι τότε τροποποιήσεις και η γενική λειτουργική τους κατάσταση ήταν πολύ καλή."
    Τα παραπάνω συμπεράσματα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατα εκδηλωθείσες τάσεις γενικότερης αναθέρμανσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επανέφεραν το όλο θέμα ξανά στο προσκήνιο. Οι νεώτερες αναφορές λέγεται ότι το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ προσανατολίζονται πλέον στην αποδοχή ενός μικρότερου αριθμού αρμάτων (90-170, για τον εξοπλισμό 2-4 Επιλαρχιών), προφανώς εκείνων που είναι άμεσα αξιοποιήσιμα χωρίς να απαιτείται καμία παρέμβαση. Έτσι καθίσταται προφανώς ευκολότερη και η εξεύρεση των απαραίτητων ποσοτήτων πυρομαχικών των 120mm, κάτι που, κατά την άποψή μας, παραμένει το σημαντικότερο σημείο στο όλο ζήτημα.
    Σε κάθε περίπτωση οι όποιες συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένονται το φθινόπωρο οπότε και επισκεφθεί την Ελλάδα ο Αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ. Επίσης, έως τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν μεσοπρόθεσμα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς θα έχει μεσολαβήσει και η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Σημειώσεις:
*Πιθανότατα από εκεί πηγάζουν τα διάφορα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στο Ελληνικό Τύπο εκείνης της περιόδου, που υποστήριζαν ότι "τα προς παραχώρηση Abrams αυξήθηκαν από 400 σε 500."
**Τελικώς παραδόθηκαν δωρεάν 3.029 βλήματα HEAT-MP-T M830 (C787), τα οποία έφτασαν δια θαλάσσης στη χώρα μας στις αρχές του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου