6.Crash test οι πλειστηριασμοί για τράπεζες
Δεν ξέρω τι λένε δαύτοι οι επιστήμονες, αυτό που ξέρω , εάν ενδιαφέρει η γνώμη μου, είναι ότι πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί για δάνεια 500.000 ευρώ και ΕΠΑΝΩ, γιατί αυτοί οι ‘’δανειολήπτες’’ μας ‘’δουλεύουν’’ όλους.
του Χρήστου Κίτσιου
Σε crash test για τις τράπεζες και την οικονομία αναδεικνύεται το καυτό θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις θα κρίνουν όχι μόνο τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι τράπεζες, αλλά και τις συνθήκες ρευστότητας στις οποίες θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η οικονομία.
Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της ποιότητας των πιστωτικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την BlackRock. Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει, σε πρώτη φάση, τα μοντέλα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εν συνεχεία, στις 18 Νοεμβρίου, θα καταθέσει την τελική μελέτη για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τριετίας 2013-16.
Τα αποτελέσματα που θα βγάλει ο έλεγχος της BlackRock συνδέονται με το θέμα της άρσης ή παράτασης του υφιστάμενου καθεστώτος απαγόρευσης πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας ως 200 χιλιάδες ευρώ.
Με το υφιστάμενο καθεστώς στην απαγόρευση άρσης πλειστηριασμών μπορεί να υπαχθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, πάνω από το 65% των στεγαστικών δανείων. Και αυτό διότι τα περισσότερα στεγαστικά είτε έχουν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, είτε έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
Επιπρόσθετα, την περίοδο 2005-2008 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έφθασαν να αντιστοιχούν στο 50% της εμπορικής αξίας. Επομένως, ακόμη και δάνεια ονομαστικής αξίας 400 χιλ. ευρώ έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία 200 χιλ. ευρώ και πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε καθεστώς απαγόρευσης πλειστηριασμών.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς θα μπορούσαν να υπαχθούν στεγαστικά δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ! Πρόκειται για νούμερα που ζαλίζουν και παρότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αποτελούν έναν εν εξελίξει εφιάλτη.
Οι τράπεζες φοβούνται ότι σε συνθήκες οικονομικής στενότητας όλο και περισσότεροι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα ζητούν την υπαγωγή σε καθεστώς απαγόρευσης πλειστηριασμών με στόχο να εξοικονομήσουν ρευστότητα για άλλες υποχρεώσεις τους.
Ο κίνδυνος ανόδου των επισφαλειών
Κάτι τέτοιο θα αυξήσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα αδρανοποιήσει την αξία του ενεχύρου, επιβάλλοντας τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων.
«Υπάρχουν δανειολήπτες που υπάγονται στη ρύθμιση απαγόρευσης των πλειστηριασμών ενώ έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου», δηλώνουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η υφιστάμενη οριζόντια ρύθμιση προσφέρει δέλεαρ και για «μπαταχτσήδες», αυξάνοντας τεχνηέντως τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η καλύτερη λύση θα ήταν ο καθορισμός οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για την υπαγωγή σε καθεστώς απαγόρευσης πλειστηριασμών ώστε η προστασία να παραμείνει μόνο για τις «ευπαθείς» ομάδες. Το θέμα το ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα το συζητήσει με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.
Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, αντιστοιχώντας στο 20% του υπολοίπου χορηγήσεων (75 δισ. ευρώ). Με βάση εκτιμήσεις των τραπεζών, σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κινούνται στο 24% - 25%.
Επιπρόσθετα, εντός του 2012 διενεργήθηκαν και ρυθμίσεις για στεγαστικά δάνεια αξίας τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η BlackRock θα αξιολογήσει και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, και είναι πιθανόν οι αρχές να ζητήσουν τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για υποκατηγορίες δανείων που έχουν αναχρηματοδοτηθεί.
Και εκτόξευση του λογαριασμού της BlackRock
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την απαγόρευση πλειστηριασμών προσθέτουν σημαντικές δυσκολίες στην αξιολόγηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από την BlackRock.
Αν δεν υπάρξει νέα κυβερνητική ρύθμιση για το θέμα των πλειστηριασμών που θα διατηρεί το καθεστώς προστασίας μόνο για όσους πληρούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ο λογαριασμός της BlackRock ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς θα αυξηθούν οι αναμενόμενες ζημίες από προβλέψεις και διαγραφές στεγαστικών δανείων.
Αυτό σημαίνει ότι θα ψαλιδιστεί περαιτέρω το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ, μειώνοντας και τα περιθώρια ευελιξίας για το νέο πακέτο βοήθειας που προανήγγειλε και επίσημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε Γκεριγκσόιμπλε.
Η ύπαρξη κεφαλαιακού αποθέματος στο ΤΧΣ ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος στο κυοφορούμενο νέο σχέδιο της Ευρώπης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16.
Αν μετά την ολοκλήρωση των stress tests και την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ΤΧΣ διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα, είναι πιθανόν αυτό να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.
Η κάλυψη, δε, αυτού του κενού χωρίς νέα εκταμίευση δανείου θα διευκολύνει και την απόφαση για νέα ελάφρυνση του χρέους μέσω περαιτέρω επιμήκυνσης των λήξεων, με μείωση των επιτοκίων και πιθανώς με ανάληψη των κεφαλαίων που έβαλε το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου