Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

«Ταξίδι στο Φως»: Ο νέος φωτισμός του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 

3 σχόλια:

  1. Το ζητούμενο είναι ο Μυτιληναίος να δίνει δωρεάν το ρεύμα που θα καταναλώνεται...(ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε αν πίσω από την δωρεά για τον φωτισμό έχει εξασφαλίσει από το υπουργείο πολιτισμού την αποκλειστικότητα ως παρόχου ενέργειας στο συγκεκριμένο μνημείο ή σε πληθώρα μνημείων για κάμποσα χρόνια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ NIKOΛAOS NAOYM makfloga@yahoo.gr

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΩ ΕΔΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΩΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ
    Από:
    makfloga@yahoo.gr
    Προς:........ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΡΦΩ ΕΔΩ...



    Τετ 18 Σεπ στις 4:55 μ.μ.

    ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΚΥΡΙΕ ..........(.ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΡΑΦΩ ΕΔΩ) ..,ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ,ΟΤΙ ΚΑΛΩΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΑΠΕΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ,ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΟΤΗΤΑ ΠΧ.ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ Ή ΤΖΑΜΙ ΚΛΠ.ΚΛΠ. ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ν.ΝΑΟΥΜ.
    Bικιπαίδεια.Η Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια Tέμενος
    21 γλώσσες Κείμενο
    .......................................... δείτε: Τέμενος (αποσαφήνιση).

    Το τέμενος, <τέμνω,τέμενος,[1][2] είναι οριοθετημένος (τεχνητά ή όχι) χώρος μέσα στο οποίο λατρευόταν μια θεότητα ή συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν συνήθως αλσύλλια που περιέκλειαν βωμούς ή και άλλες πρόχειρες, τυχαία τοποθετημένες κατασκευές για την τέλεση ιεροπραξιών. Αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας,[3] ιδίως στις απαρχές της, καθώς και μέσα από την οριοθέτηση και καθιέρωση του χώρου προήλθαν τα ιερά.

    Ο όρος δεν έχει αντίστοιχό του στις λατινογενείς γλώσσες, γεγονός που καταδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της έννοιας. Δυο από τα πιο γνωστά τεμένη ήταν αυτά του Πέλοπα στην Ολυμπία (Πελόπιον) και του Οφέλτη στη Νεμέα.[4]

    Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
    ↑ τέμενος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon.
    ↑ τέμνω, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on perseus
    ↑ Κωνσταντίνος Καβάφης«Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας» Αρχειοθετήθηκε 2013-01-21 στο Wayback Machine.
    ↑ Εγκυκλοπαίδεια Δομή των 30 τόμων, τ. 28, σ. 452 ISBN 9608177-80-4

    ================================================================================
    Στις Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 στις 11:51:27 π.μ. EEST, ο χρήστης .........ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΔΩ... έγραψε:
    Η Yπ. Κα Μενδώνη απεκάλεσε τέμενος τον Ναό του Ποσειδώνος ,
    στην ομιλία της κατα τα εγκαίνια του νέου φωτισμού του Μνημείου.
    Ευτυχώς δεν ανέφερε οτι λείπει ο μιναρές .
    Αυτή την προσβολή στην Αρχαιότητα και στον Χριστιανισμό ,
    την "σημείωσε" κάποιος Φορέας , κάποιο Πνευματικό Ίδρυμα ,
    ή , MME , ή , ή ...... ;;;;
    Εάν ναι , ποιά η αντίδραση ; ; ;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ν.ΝΑΟΥΜ makfloga@yahoo.gr
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ.

    Στρατηγέ μου , Καλησπέρα.

    Επειδή το 90%+ , των ελλήνων τουλάχιστον, την λέξη Τέμενος την ταυτίζει με το τζαμί ( + μιναρέ ) και πιστεύω οτι δεν θα αμφισβητηθούν τα παρακάτω, διευκρινίζω για το θέμα τα εξής :
    Ναός: θρησκευτικό κτήριο, κυρίως στις θρησκείες του αρχαίου κόσμου και στον χριστιανισμό.
    · Η λέξη "Ναός" αναφέρεται σε έναν θρησκευτικό χώρο ή κτήριο όπου πραγματοποιούνται λατρευτικές τελετές και προσευχές. Oι πιστοί εκεί λατρεύουν τον Θεό ή τους θεούς τους. Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ναοί ήταν αφιερωμένοι σε διάφορους θεούς και θεές ( Δίας, Αθηνά κ.ά. )


    Τέμενος : ιερός περίκλειστος χώρος (στην αρχαιότητα), ενώ στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται κυρίως σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.
    Η λέξη "τέμενος" (ή τζαμί σε άλλες περιπτώσεις) αναφέρεται σε έναν χώρο λατρείας, όμως χρησιμοποιείται περισσότερο για να περιγράψει τους ιερούς χώρους στον ισλαμικό κόσμο.
    Στην αρχαία ελληνική θρησκεία στο τέμενος συχνά μπορούσε να υπάρχει ένας ναός, άλσος, βωμός ή άλλο ιερό οικοδόμημα ή ιερές εγκαταστάσεις.
    · Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τέμενος δεν ήταν πάντα ταυτόσημο με έναν ναό. Ένας ναός ήταν συγκεκριμένα το οικοδόμημα στο οποίο βρισκόταν το άγαλμα του θεού ή της θεάς, ενώ το τέμενος ήταν ευρύτερος χώρος γύρω από τον ναό, στον οποίο επίσης μπορούσαν να τελούνται λατρευτικές πράξεις.
    ΄Εκρινα ότι θα ήταν καλό ( σκοπιμότερο ; ) να αποφευχθεί η λέξη τέμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή