Κυριακή 9 Απριλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
193 - Ο Σεπτίμιος Σεβήρος ανακηρύσσεται Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το στρατό του στην Ιλλυρία.
475 - Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασιλίσκος εκδίδει εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας, με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις του Μονοφυσιτισμού.
491 - Πέθανε ο Ζήνων, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1015 - Ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας κι εκδιώκει τους Βουλγάρους.
1336 – Γεννήθηκε ο Ταμερλάνος, Μογγόλος κατακτητής
1413 - Ο Ερρίκος Ε' στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1553 - Πέθανε ο Φρανσουά Ραμπελέ, γάλλος συγγραφέας. (Γαργαντούας και Πανταγκριέλ) (Γεν. 1494)
1609 - Ογδοηκονταετής Πόλεμος: η Ισπανική Αποικιακή Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπογράφουν τη Συνθήκη της Αμβέρσας σε μία ανακωχή που διήρκησε 12 χρόνια.
1626 - Πέθανε ο Φράνσις Μπέικον, γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Φραγκίσκος Βάκων, άγγλος φιλέλληνας πολιτικός και φιλόσοφος. (Γεν. 22/1/1561)
1821 - Γεννήθηκε ο Σαρλ Μποντλέρ, γάλλος συμβολιστής ποιητής. (Τα Άνθη του Κακού) (Θαν. 31/8/1867)
1829 - Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
1860 - Ο Εντουάρ-Λεόν Σκοτ Ντε Μαρτενβίλ πραγματοποιεί στο φωναυτογράφο του την παλαιότερη γνωστή ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής.
1865 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λη παραδίδει το στρατό της Βόρειας Βιρτζίνια στον Οδυσσέα Γκραντ, τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο.
1865 - Γεννήθηκε ο Έριχ Λούντεντορφ, Γερμανός στρατηγός
1867 - Η Γερουσία των Η.Π.Α. επικυρώνει τη συνθήκη για την αγορά της Αλάσκας από τη Ρωσία.
1870 - Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι, στις 30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.
1906 - Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1909 - Γεννήθηκε ο Σπύρος Μαρκεζίνης, πολιτικός και συγγραφέας. (Θαν. 4/1/2000)
1911 - Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΚωστής Παλαμάς, τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.
1913 - Γεννήθηκε η Σμάρω Στεφανίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
1940 - Η Γερμανία εισβάλλει ταυτόχρονα σε Δανία και Νορβηγία.
1945 - Πέθανε ο Βίλχελμ Κανάρις, Γερμανός ναύαρχος
1951 - Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Παύλος Α΄ εγκαινιάζει τον επί ενοικίω ραδιοφωνικό πομπό των 50 kW που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια.
1969 - Το κατασκευασμένο στη Βρεττανία αεροπλάνο "Κονκόρντ 002" εκτελεί την παρθενική του πτήση από το Φλίντον στο αεροδρόμιο Φαίρφορντ της ΡΑΦ.
1991 - Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1991 - Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα καταδικάζεται από αμερικανικό δικαστήριο σε 30 χρόνια κάθειρξη.
1999 - Ο Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος του Τζιμπουτί.
2000 - Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,7% των ψήφων, έναντι 42,7% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. ΤΟ ΚΚΕ λαμβάνει 5,5%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,6%.Να θυμίσω ότι ήταν εκείνες οι εκλογές, που ‘’με αεροπλάνα και βαπόρια’’ και με όλα τα μέσα, ήρθαν στίφη Τσετσενογεωργιανοκαζακιστανοί, δήθεν ομογενείς, με το εκλογικό βιβλιάριο στο χέρι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΗ.
Εκείνη την εποχή, καθημερινά πήγαινα σε ένα γραφείο κοντά στο λιμάνι, από το πρω’ί’ στις 8 μέχρι το μεσημέρι. Πέντε περίπου μέρες πρίν από τις εκλογές, φτάνοντας στο κτίριο, είδα συγκεντρωμένους 20 – 25 κοντούς μαυριδερούς κακάσχημους, που μιλούσαν μεταξύ τους φωνασκώντας, σε μια ακατάληπτη γλώσσα. Δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Την επομένη το πρω’ί’ πάλι, όταν έφτασα στο κτίριο ήταν μαζεμένοι καμιά εκατοστή, που πάλι φωνασκούσαν σε ακατάληπτη γλώσσα. Ρώτησα τον θυρωρό να μου πεί τι συμβαίνει, και μου είπε ότι στον 5ο όροφο άνοιξε ένα κρατικό γραφείο, και όλοι αυτοί ήταν ομογενείς παλινοστήσαντες και  πήγαιναν αιτήσεις για να πάρουν δάνειο, αφού αυτή τη δουλειά έκανε. Την επομένη το πρω’ί’, οι μαζεμένοι ήταν πάνω από διακόσιοι, είχαν κλείσει την είσοδο, είχαν μπεί και μέσα, και για να μπώ μου βγήκε ο αδόξαστος. Υπήρχαν και 2 αστυνομικοί, αλλά τι να κάνουν με όλους αυτούς. Πάντως, επεισόδια δεν έκαναν. Με βοήθησε το ότι για τα δικά τους δεδομένα ήμουν πανύψηλος ( 1,80 ) και έτσι σμπρώχνοντας τα κατάφερα. Η επόμενη μέρα ήταν το Σάββατο πριν τις εκλογές. Την επόμενη βδομάδα, από την Τετάρτη, μετά τις εκλογές πλέον, έβλεπα πολλούς από δαύτους να φεύγουν από το κτίριο οργισμένοι, και πιθανώτατα βρίζοντας στην ακατάληπτη γλώσσα τους. Το κρατικό γραφείο είχε κλείσει, χωρίς να αφήσει το παραμικρό στοιχείο, και τα δάνεια…’’πάπαλα’’! Συμπεράσματα, δικά σας.
2003 - Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τον αμερικανικό στρατό.
2005 - Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, παντρεύεται την Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς.
2011 - Πέθανε ο Σίντνεϊ Λιούμετ, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Σέρπικο) (Γεν. 25/6/1924)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου