Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
65 - Πέθανε ο Λουκανός, Ρωμαίος ποιητής
311 - Ο Γαλέριος εκδίδει διάταγμα με το οποίο τερματίζει τις διώξεις των Χριστιανών.
313 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος νικά τον Μαξιμίνο Β' και ενοποιεί την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1662 – Γεννήθηκε η Μαρία Β', βασίλισσα της Αγγλίας
1664 - Γεννήθηκε ο Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί, Γάλλος στρατηγός
1725.—Κατά την ανακομιδή τών λειψάνων τής Αγίας Αργυρής ( η οποία είχε πεθάνει στις 5/4/1721 μετά από διετή εγκλεισμό της στις τουρκικές φυλακές) , όλοι έμειναν έκθαμβοι, διότι το ακέραιο σώμα της σκόρπιζε γύρω μία ευχάριστη ευωδία. Ἐκτοτε ορίσθηκε την 30η Απριλίου να εορτάζεται επισήμως ως Αγία.
1777 - Γεννήθηκε ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους, Γερμανός μαθηματικός
1787 - Γεννιέται ο Σάκα, βασιλιάς των Ζουλού, που από φυλή τούς κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής. [θαν. 22/9/1828]
1789 - Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1792 - Πέθανε ο Τζον Μόνταγκιου, πολιτικός, εφευρέτης και εξερευνητής, 4ος κόμης του Σάντουιτς. Το 1762 εφηύρε ένα πρόχειρο φαγητό που ονομάστηκε σάντουιτς, επειδή ως δεινός χαρτοπαίκτης δεν μπορούσε να σπαταλά πολύ χρόνο για να φάει. (Γεν. 13/11/1718)
1803 - Η Αγορά της Λουιζιάνα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία για 15 εκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλασιάζοντας μέσα σε μια μέρα την έκταση του νέου κράτους.
1821.—Με την άδεια του τσάρου σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση..—Εις το Γαλάτσιον της Μολδοβλαχίας γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Αθ. Καρπενησιώτην και τούρκων. Οι τούρκοι έχοντες αριθμητική υπεροχήν διασκορπίζουν τους Έλληνες..—Το Συνέδριο των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο Λάϊμπαχ (σημερινή Λιουμπλιάνα) αποδοκιμάζει την Ελληνική Επανάσταση.
1825 - Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά. Ο Μιαούλης  εξαπολύει οκτώ πυρπολικά, τα οποία, διολισθήσαντα μεταξύ του ευρισκομένου εις την Μεθώνην τουρκοαιγυπτιακού στόλου, επυρπόλησαν 8 πλοία (μια φρεγάτα, δυο καταδρομικά, 4 φορτηγά) και ανετίναξαν μίαν πυριτιδαποθήκην εις την ξηράν.
1838 - Η εθνοσυνέλευση στη Νικαράγουα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας.
1841 - Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1847 - Πέθανε ο Αρχιδούκας Κάρολος, Αυστριακός στρατηγός
1870 - Γεννήθηκε ο Φραντς Λέχαρ, Αυστριακός συνθέτης
1871 - Πραγματοποιείται η σφαγή του Καμπ Γκραντ στην Αριζόνα. Πολεμιστές Απάτσι κάνουν επίθεση σε στρατόπεδο και σκοτώνουν 144 άτομα.
1883 - Πέθανε ο Εντουάρ Μανέ, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Γεν. 23/1/1832)
1893 – Γεννήθηκε ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, Γερμανός υπουργός εξωτερικών των Ναζί
1897.—Μάχη τού Γριμπόβου, διαρκέσασα μέχρι τής 2ας Μαΐου υπό συνεχή βροχήν. Αι Ελληνικαί δυνάμεις, έπειτα από σκληρούς αγώνας, κατώρθωσαν ν’ απωθήσουν τούς τούρκους από τήν αμυντικήν των γραμμήν, ηναγκάσθησαν, όμως, να υποχωρήσουν κατόπιν, λόγω τής γενικής εξελίξεως τών επιχειρήσεων.Μεταξύ των Ελλήνων Μαχητών διέπρεψε ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης με ένα σύνταγμα Αστυφυλάκων.
1905 - Στη Ρωσία, ο τσάρος υπόσχεται θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και απαλλάσσει τους χωρικούς από τις ποινές για καθυστέρηση πληρωμών των δανείων τους.
1907.—Ο αγωνιστής Προκόπιος Κομπόκης φονεύεται στο χωριό του, στην Καλλιθέα Δράμας, σε συμπλοκή με τριακονταμελή συμμορία Κομιτατζήδων.
1910 - Πέθανε ο Ζαν Μορεάς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, έλληνας λογοτέχνης, με σημαντική καριέρα στο Παρίσι. (Γεν. 15/4/1856)
1915 - Γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός. («Αμοργός») [θαν. 12/5/1992]
1916.—Γερμανικά υποβρύχια έχουν διασπαρεί σε όλο το Αιγαίο..—Η σερβική κυβέρνηση που έχει μετεγκατασταθεί στην Κέρκυρα, σκοπεύει την μετακίνησή της στην Θεσσαλονίκη μόλις ο στρατός της μεταβεί στην Μακεδονία.
1919 - Επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει το χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή.
1919.—Μετά από απόφαση στην Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι και εικοσιπέντε ημέρες μετά το θωρηκτό “Αβέρωφ”, καταπλέει στο λιμάνι τής Σμύρνης και το Θωρηκτό “Λήμνος”. Ο ενθουσιασμός των ομογενών είναι άνευ προηγουμένου.
1921 - Κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέπτεται το μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ, προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό του τουρκικού στρατού.
1925 - Ο Ολυμπιακός, ενάμιση μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό στάδιο Καραϊσκάκη. Νικά τη γαλλική ομάδα του πλοίου Ζαν Ντ' Αρκ με 5-0.
1926 - Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.
1927.—Η κυβέρνηση για να καλύψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό τής χώρας,  προβαίνει σε περικοπές μισθών υπαλλήλων και αξιωματικών.
1941.—Αρχίζουν οι επιχειρήσεις των γερμανών κατά τής Κρήτης. Οι γερμανοί διέθεσαν 315 βομβαρδιστικά αεροπλάνα, 60 δικινητήρια καταδιωκτικά, 240 στούκας, 270 μονοκινητήρια καταδιωκτικά καί υπέρ τά 104 μεταγωγικά αεροπλάνα.
1942.—Η υπηρεσία επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Μιχαήλ Μίνιν υψώνει την σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ.
1945 - Πέθανε ο Αδόλφος Χίτλερ, δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας και  η Εύα Μπράουν, Γερμανίδα σύζυγος του.
1946 - Γεννήθηκε ο Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος, βασιλιάς της Σουηδίας
1947.—Στην Θεσσαλονίκη, μια αιφνιδιαστική επίθεση από ομάδα στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης ΟΠΛΑ με πιστόλια και χειροβομβίδες,  έβαλε κατά του λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη στάση Μισραχή (σημερινή Φλέμιγκ) στη λεωφόρο Β. Όλγας.  Σκοτώνονται 3 υποσμηναγοί, 1 σμηνίτης  και ο οδηγός του λεωφορείου. Τραυματίζονται 8. Την καθοδήγηση της οργάνωσης (ΟΠΛΑ) είχαν δύο στελέχη του ΚΚΕ ο Τάκης Παπαγεωργίου και ο Αλβανός Ακίνδυνος  που οργάνωσε την “επιχείρηση”. Την πρώτη χειροβομβίδα είχε ρίξει ο Ιορδάνης Σαπουντζόγλου και την δεύτερη ο Κοσμάς Εξιτζίδης. 
1948 - Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Αριστοτέλη Ωνάση
1954 - Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.
1975 - Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν, τερματίζοντας την κατοχή του Βιετνάμ και τον μακροχρόνιο πόλεμο.
1976 - Ο εκκεντρικός ντράμερ των Who, Κιθ Μουν, κλείνει με εννέα ταξί, τα οποία μισθώνει, τις εξόδους ενός δρομίσκου κάτω από το ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη για να πετάξει με την ησυχία του στο δρόμο τα αντικείμενα του δωματίου του.
1989 - Πέθανε ο Σέρτζιο Λεόνε, Ιταλός σκηνοθέτης
1997 - Πέθανε ο Γεώργιος Πλυτάς, Έλληνας πολιτικός
1999 - Τραγωδία στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας. Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. αυτοκινήτου με βυτιοφόρο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώνεται, ενώ αργότερα, καθώς φτάνει στο σημείο του δυστυχήματος η πυροσβεστική, το βυτιοφόρο εκρήγνυται σκοτώνοντας 4 πυροσβέστες.
2000 - Πεθαίνει ο Βασίλης Γεωργιάδης, 79 χρόνων, ο σκηνοθέτης των φιλμ “Κόκκινα Φανάρια”, “Κορίτσια στον Ήλιο”, κλπ. Το 1956 γύρισε το πρώτο του φιλμ με τίτλο “Οι Άσσοι του Γηπέδου” με πρωταγωνιστές τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Ανδρέα ΜουράτηΚώστα ΛινοξυλάκηΣτάθη ΜανταλόζηΛάκη Πετρόπουλο και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ήταν του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η μουσική του Αργύρη Κουνάδη
2002 - Πέθανε η Νίτσα Τσαγανέα, Ελληνίδα ηθοποιός
2004 - Ο Τύπος των ΗΠΑ δημοσιεύει φωτογραφίες με Αμερικάνους στρατιώτες να εξευτελίζουν Ιρακινούς φυλακισμένους στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ. Το θέμα προκαλεί σάλο.
2007 - Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με 30 σφαίρες από όπλο MPS και χειροβομβίδα Μ-75 στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας.
2008 - Δύο σκελετοί ανακαλύπτονται στη Ρωσία και έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τα απομεινάρια του Τσάρου Αλεξέι και μιας από τις αδελφές του.
2009 - Η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler δηλώνει χρεωκοπία.
2009 - Επτά άτομα σκοτώνονται και 17 τραυματίζονται σε παρέλαση στην Ολλανδία όταν ο Καρστ Ρόελαντ Τέιτς οδήγησε με ταχύτητα στο αυτοκίνητο του πάνω στο πλήθος. Στόχος ήταν η βασιλική οκογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου