Κυριακή 23 Απριλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
303 - Απαγχονίζεται από τους Ρωμαίους ο Άγιος Γεώργιος, προστάτης του ελληνικού πεζικού και της Αγγλίας.
871 - Πέθανε ο Έθελρεντ, βασιλιάς του Ουέσσεξ
1014 - Μάχη του Κλόνταρφ: ο βασιλιάς της Ιρλανδίας Μπράιαν Μπορού νικά τους Βίκινγκς αλλά σκοτώνεται στη μάχη.
1016 - Πέθανε ο Έθελρεντ του Ουέσσεξ, βασιλιάς της Αγγλίας. Ο Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος διαδέχεται τον πατέρα του, Έθελρεντ του Ουέσσεξ, στο θρόνο της Αγγλίας.
1124 - Πέθανε ο Αλέξανδρος Α', βασιλιάς της Σκωτίας
1170 – Γεννήθηκε η Ισαβέλλα του Αινώ, βασίλισσα της Γαλλίας
1185 - Γεννήθηκε ο Αλφόνσος Β', βασιλιάς της Πορτογαλίας
1564 - Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (3 Μαΐου με το Γρηγοριανό), γεννιέται ο σημαντικότερος ίσως θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών, Γουίλιαμ Σέξπιρ. Την ίδια ημέρα, 52 χρόνια αργότερα, το 1616, ο κορυφαίος δραματουργός πεθαίνει.
1605 - Πέθανε ο Μπορίς Γκοντουνόφ, τσάρος της Ρωσίας
1616 - Πέθανε ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ισπανός συγγραφέας. («Δον Κιχώτης») (Γεν. 29/9/1547)
1616 - Πέθανε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άγγλος δραματουργός και ηθοποιός
1821 - Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.
1827 - Πέθανε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα στο Φάληρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι. (Γεν. 1782)
1848.—Ο υπάλληλος τής εν Αθήναις Τουρκικής πρεσβείας Απόστολος Ναδίρης πυροβολεί τον πρεσβευτήν Μουσούρον εντός τού γραφείου του καί τον τραυματίζει εις τον βραχίονα, αναφωνών «Ζήτω η Ελλάς!». Εις την πράξιν του προέβη, όπως εδήλωσε, διότι δέν ηνείχετο ν’ ακούη τον Μουσούρον (όστις, σημειωτέον, ήτο ελληνικής καταγωγής) να υβρίζη συνεχώς τούς Έλληνας.
1857 - Γεννήθηκε ο Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης
1858 - Γεννήθηκε ο Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. (Θαν. 4/10/1947)
1882 - Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.
1889 - Γεννήθηκε ο Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης, που μετέφρασε στα ελληνικά όλα τα έργα του Σέξπιρ. (Θαν. 30/5/1977)
1891 - Γεννήθηκε ο Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρώσος συνθέτης
1910 - Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.
1916 - Γεννήθηκε ο Γιάννης Μόραλης, ζωγράφος. (Θαν. 20/12/2009)
1920 - Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ κατέλυσε την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευσε προσωρινό σύνταγμα.
1923 - Ο Ιωσήφ Στάλιν εγκαινιάζει τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.
1927 - Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ (Άρσεναλ- Κάρντιφ).
1928 - Γεννιέται το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ Σίρλεϊ Τεμπλ. Μάλιστα, το 1934, βραβεύτηκε με ένα Όσκαρ, ειδικά θεσμοθετημένο για αυτήν.
1933 -  Ιδρύεται στη Γερμανία η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία των Ναζί.
1935 - Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλάστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο. Οι αντιβενιζελικοί παίρνουν το αίμα τους πίσω, εκδικούμενοι τους υπευθύνους της Δίκης των 6.
1936 - Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός στιχουργός και τραγουδιστής Ρόι Όρμπινσον, πρωτοπόρος του ροκ εν ρολ. Δημιούργησε την πρώτη του μπάντα σε ηλικία 13 ετών, ενώ μαζί με τους Μπομπ Ντίλαν, Τζορτζ Χάρισον, Τζεφ Λιν και Τομ Πέτι, σχημάτισε τους "Τράβελινγκ Γουίλμπερις". Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 52 ετών.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Συνεχιζόμενης Γερμανικής και Βουλγαρικής εισβολής ο Βασιλεύς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού επιβιβάζονται ώρα 02.00 σε αγγλικό υδροπλάνο στον όρμο Ελευσίνας και μεταφέρονται στη Κρήτη συνεχίζοντας εκεί τον Αγώνα. - Μάχιμα πλοία ελληνικού Β.Ν. πλέουν προς Αλεξάνδρεια, καθώς και Α/Φ ΕΒΑ πετούν προς Μέση Ανατολή. Μάχη μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στις Θερμοπύλες.
1944.—Η εξέγερση των κομμουνιστών στις 1 Απριλίου λήγει, έπειτα από επέμβαση πιστών στην κυβέρνηση αγημάτων εμβολής.
1944.—Εις το Κάϊρον, παραιτηθέντος τού Σοφοκλή Βενιζέλου, αναλαμβάνει τήν προεδρίαν τής κυβερνήσεως ό Γεώργιος Παπανδρέου, όστις διακηρύσσει τό δόγμα: «Μία πατρίς, μία κυβέρνησις, ένας στρατός».
1948 - Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι: Η Χάιφα καταλαμβάνεται από παλαιστινιακές δυνάμεις.
1967 - Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1985 - Η εταιρία Κόκα Κόλα αλλάζει την κλασική συνταγή της και παρουσιάζει την New Coke. Οι αρνητικές αντιδράσεις είναι τόσες πολλές που σε τρεις μήνες η εταιρία αναγκάζεται να επαναφέρει την κλασική συνταγή.
1986 - Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Ότο Πρέμινγκερ, σε ηλικία 80 ετών. Πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο εγκατέλειψε την Αυστρία για τις ΗΠΑ. Έγινε ευρέως γνωστός με τη μεγάλη του επιτυχία του "Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι" (1955), όπου πρωταγωνιστούσε ο Φρανκ Σινάτρα.
1989 - Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ( Λού Άλσιντορ )παίζει τον τελευταίο του αγώνα με τους LA Lakers. Σε 1.560 αγώνες σημείωσε 38.387 πόντους και μάζεψε 5.920 ριμπάουντ
1990 - Η Ναμίμπια γίνεται το 160ο μέλος του Ο.Η.Ε. και 50ο μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1991 - Στο Ιράν, η αστυνομία συλλαμβάνει 800 γυναίκες με την κατηγορία ότι, παραβίασαν τους ενδυματολογικούς κανόνες του Ισλάμ.
1992 - Ο δικτάτορας Ταν Σουέ γίνεται ηγέτης της Μυανμάρ.
1993 - Ο λαός της Ερυθραίας ψηφίζει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας του από την Αιθιοπία.
1998 - Η ΑΕΚ χάνει στον μεγάλο τελικό της Eυρωλίγκα στην Βαρκελώνη από την Κίντερ Μπολόνια με 44-58. Στον μικρό τελικό η Μπενετόν Τρεβίζο κερδίζει την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 96-89. MVP της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Zoran Savic. Είναι η έκτη συμμετοχή του Γιάννη Ιωαννίδη σε φάιναλ φορ
1998 - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός
1999 - Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2005 - Πέθανε ο Ρομάνο Σκάρπα, Ιταλός καλλιτέχνης. Ρομάνο Σκάρπα (Romano Scarpa) ήταν καλλιτέχνης και συγγραφέας, ο πλέον φημισμένος Ιταλός σχεδιαστής των ιστοριών του Walt Disney. Γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1927 στη Βενετία και πέθανε στις 23 Απριλίου του 2005 στη Μάλαγα.
Ο Σκάρπα θεωρείται από πολλούς σαν ο μέντορας των Ιταλικών Ντίσνεϋ κόμικς. Από το ξεκίνημά του δύο πάθη τον χαρακτηρίζουν: Τα κινούμενα σχέδια και η τέχνη της διασκέδασης (animation) για τα οποία εγκαταλείπει τις προγραμματισμένες εμπορικές σπουδές του. Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο ιδρύει ένα στούντιο στο οποίο μετατρέπει σε κινούμενα σχέδια κάποιες από τις ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στη συνέχεια (1953) δουλεύει για τον Ιταλό εκδότη Μοντατόρι, όπου ξεκίνησε να δημιουργεί ιστορίες των ηρώων του Ντίσνεϋ για το περιοδικό Topolino , εμφανώς επηρεασμένος από την τεχνοτροπία του Φλόιντ Γκόντφρεντσον αλλά και του Καρλ Μπαρκς.
Παρότι βασικά σχεδιαστής ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Μίκυ, ο Σκάρπα δεν παρέλειψε να φιλοτεχνήσει μερικές από τις κλασσικότερες σειρές του Ντόναλντ Ντακ. Παράλληλα, πρόσθεσε ο ίδιος και νέους χαρακτήρες στο σύμπαν του Μίκυ Σίτι και της Λιμνούπολης. Η εξαιρετική δουλειά του επηρέασε με τη σειρά της, άλλους νεώτερους καλλιτέχνες, όπως ο Τζόρτζιο Καβατσάνο.
Αρκετές από τις ιστορίες του δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ από τις εκδόσεις Gladstone, κάτι που συνέβαινε πρώτη φορά για Ιταλό δημιουργό. Ο Σκάρπα εργάσθηκε κυρίως για τα κόμικς του Ντίσνεϋ, ωστόσο κατά καιρούς συνήθιζε να στρέφεται σε άλλους ήρωες, όπως οι LupoAngelino ή Yogi Bear.
Τη δεκαετία του '70 επέστρεψε στη συγγραφή και συνέχισε έως το τέλος της ζωής του. Εν τω μεταξύ, αναζητώντας ευνοϊκότερο κλίμα, μετακόμισε στην Ισπανία, αλλά προηγουμένως, είχε προλάβει να δημιουργήσει μια εκπληκτική ιστορία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), περισσότερο γνωστή σαν Paperolimpiadi. Το 1994 εγκαταστάθηκε στη Μάλαγα, όπου πέθανε το 2005 σε ηλικία 78 ετών.
2007 - Πέθανε ο Μπορίς Γιέλτσιν, Ρώσος πολιτικός
2010
- Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας, η Ελληνική κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου υπέβαλε αίτηση για διμερή δάνεια από τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ. Συνέχεια αυτού ήταν η συνομολόγηση της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης ύψους 80.000.000.000 ευρώ στις 8 Μαΐου του 2010. ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΜΑΣ Γ@@ΗΣΑΝΕ…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου