Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
46 π.Χ. – Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά τον Κόιντο Καικίλιο Μέτελλο Σκιπίωνα και τον Μάρκο Πόρκιο Κάτωνα στη μάχη της Θάψου.
885 - Πέθανε ο Άγιος Μεθόδιος, μοναχός, που μαζί με τον αδελφό του Κύριλλο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους. (Γεν. 826)
1199 - Πέθανε ο Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος, βασιλιάς της Αγγλίας.(Γεν. 8/9/1157) Ο Ριχάρδος Α΄ ο Λεοντόκαρδος (Οξφόρδη 8 Σεπτεμβρίου 1157 - 6 Απριλίου 1199) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και δούκας της Ακουιτανίας (1189-1199). Ονομάστηκε Λεοντόκαρδος λόγω του θάρρους του στο πεδίο της μάχης. Ήταν τρίτος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας, από τους ηγέτες της Γ΄ Σταυροφορίας και ένας από τους διασημότερους μονάρχες της μεσαιωνικής Ευρώπης.
Ήταν ο ευνοούμενος γιος της μητέρας του Ελεονώρας, από την οποία χρίστηκε δούκας της Ακουιτανίας (1168) και κόμης του Πουατιέ (1172). Ήταν Γάλλος, όπως όλη η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, εκπαιδεύτηκε σαν Γάλλος και έγραψε στη γαλλική γλώσσα πολλά ποιήματα, ενώ αδιαφόρησε ακόμα και να μάθει την αγγλική γλώσσα. Χαρακτηρίζεται και ως ο απών βασιλιάς, επειδή από τα 10 χρόνια που βασίλεψε στην Αγγλία, έζησε μονάχα έξι μήνες σε αγγλικό έδαφος, κάτι το οποίο χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι συγγραφείς για να ασκήσουν έντονη κριτική για την πλήρη αδιαφορία του Ριχάρδου για την Αγγλία. Απεχθανόταν την Αγγλία λόγω του άσχημου καιρού της και απέφευγε με κάθε μέσο να βρεθεί σε αυτή, προτιμώντας να ζει σε γαλλικά εδάφη. Αισθανόταν Γάλλος βασιλιάς της Αγγλίας, όπως όλοι οι πρώτοι βασιλείς της δυναστείας των Πλανταγενετών. Παρόλα αυτά παρέμεινε στην ιστορία σαν ένας από τους θρυλικότερους Άγγλους βασιλείς και η φήμη του φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Ήταν ελκυστικός από την παιδική του ηλικία, κοκκινομάλλης με λαμπερά μάτια και με ωραίες συμμετρικές σωματικές αναλογίες. Από την παιδική του ηλικία έδειξε τα ηγετικά και τα στρατιωτικά του προσόντα. Πολέμησε πετυχημένα τους ευγενείς στο δουκάτο της Ακουιτανίας που είχε υπό την εξουσία του. Η ιστορία που κατέληξε τελικά στην δολοφονία του ξεκίνησε από την Ακουϊτανία, όπου κάποιος αγρότης βρήκε σε ένα χωράφι έναν μεγάλο θησαυρό από χρυσά νομίσματα και αγάλματα. Ο φεουδάρχης της περιοχής αρνήθηκε όπως όφειλε να παραδώσει τον θησαυρό στον βασιλιά Ριχάρδο, που αποφάσισε με στρατιωτικά μέσα να καταλάβει το χωριό. Τελικά σε μια επιθεώρησή του στο κάστρο του χωριού, κυκλοφορώντας χωρίς πανοπλία, δέχτηκε βέλη που τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Λίγο πριν ξεψυχήσει, διέταξε να του φέρουν μπροστά του το δολοφόνο του: ήταν ένα παιδί που ισχυριζόταν ότι ο Ριχάρδος σκότωσε τον πατέρα του και τους αδελφούς του. Ο Ριχάρδος το συγχώρησε και διέταξε να το αφήσουν να φύγει χωρίς να το πειράξουν. Ο εγκέφαλος του Ριχάρδου τάφηκε στο αββαείο του Σαρρού στο Πουατού, η καρδιά του τοποθετήθηκε στον Καθεδρικό ναό της Ρουέν και το υπόλοιπο σώμα του στο αββαείο του Φοντεβρώ.
1320 – Οι Σκωτσέζοι επαναβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Άρμπροθ.
1362 – Πέθανε ο Ιάκωβος Α', κόμης του Μαρς
1453 - O Μωάμεθ Β' ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
1483 - Γεννήθηκε ο Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι), ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Πέθανε την ίδια ημέρα, το 1520.
1667 – Η τότε αυτόνομη πόλη-κράτος του Ντουμπρόβνικ ισοπεδώνεται από σεισμό.
1793 - Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εγκαινιάζοντας την περίοδο της Τρομοκρατίας.
1826 - Η Γ' Εθνική Συνέλευση συνέρχεται στην Πιάδα (Επίδαυρο), με δύο κύρια θέματα: Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η συμβιβαστική λύση του Ελληνικού ζητήματος με τη μεσολάβηση της Αγγλίας.
1833 – Πέθανε ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος.
1862 – Υιοθετείται η επίσημη σημαία του Αγίου Μαρίνου, με δύο ίσες οριζόντιες λωρίδες (λευκή και γαλάζια) και το εθνόσημο στο κέντρο.
1886 – Γεννήθηκε ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1896 – Έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1904 – Γεννήθηκε ο Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ, Γερμανός πολιτικός
1909 – Ο Αμερικανός εξερευνητής Ρόμπερτ Πήρυ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Βόρειο Πόλο.
1917Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.
1927 - Γεννήθηκε ο Τζέρι Μάλιγκαν, αμερικανός τζαζίστας, βιρτουόζος του βαρύτονου σαξόφωνου. (Θαν. 20/1/1996)
1938 - Ο ερευνητής της χημικής βιομηχανίας Du Pont, Ρόι Πλάνκετ, ανακαλύπτει τη χημική σύνθεση του πολυτετραφθοριοαιθυλενίου, γνωστό με την εμπορική επωνυμία τεφλόν.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.
1942 - Γεννήθηκε ο Μπάρι Λέβινσον, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Good Morning Vietnam)
1957 – Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
1971 – Πέθανε ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ρώσος συνθέτης
1974 – Οι ABBA κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στο Μπράιτον του Ην. Βασιλείου.
1979 – Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.
1986 – Πέθανε ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Έλληνας νομικός και πολιτικός
1992 Πέθανε ο Ισαάκ Ασίμωφ, Ρώσος συγγραφέας
1994 - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
1996 – Πέθανε η Γκριρ Γκάρσον, Αγγλίδα ηθοποιός
2003 – Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού επιτίθενται στη Βαγδάτη (Ιράκ).
2005 – Πέθανε ο Ραινιέ Γ΄, πρίγκηπας του Μονακό
2006 – Πέθανε ο Στέφανος Στρατηγός, Έλληνας ηθοποιός
2007 – Βυθίστηκε στις 4 τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω πρόσκρουσής του σε ύφαλο.
2007 – Πέθανε ο Λουίτζι Κομεντσίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου