Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
716 - Ο στρατηγός Λέων ο Ίσαυρος αναγορεύεται από το στρατό σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου και γίνεται ο ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων ως Λέων Γ'.
1025 - Ο Βολέσλαος Α’ ο Ανδρείος γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Πολωνίας.
1480 - Γεννήθηκε η Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης. (Θαν. 24/6/1519)
1506 – Ξεκινά η ανέγερση της νέας Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
1518 – Η Μπόνα Σφόρτσα στέφεται βασίλισσα της Πολωνίας.
1521 - Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον της Δίαιτας της Βορμς, ο Μαρτίνος Λούθηρος αρνείται να αποκηρύξει τις διδασκαλίες του, παρά τον κίνδυνο του αφορισμού.
1738 - Ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη.
1802 – Πέθανε ο Έρασμος Δαρβίνος, Άγγλος ιατρός και βοτανολόγος
1831 - Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
1857 - Εκδίδεται το "Βιβλίο των Πνευμάτων" του Αλλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία.
1880 - Ένας σίφωνας F4 χτυπά το Μάρσφιλντ στο Μιζούρι, σκοτώνοντας 99 ανθρώπους και τραυματίζοντας 100.
1881 - Ο θρυλικός Billi The Kid δραπετεύει από τη φυλακή Λίνκολν στο Νέο Μεξικό
1902 - Η Δανία είναι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.
1906 - Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.
1909 - Η Ιωάννα της Λορένης, η αλλιώς Ζαν Ντ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την καθολική εκκλησία.
1912 - Το πλοίο Καρπάθια αποβιβάζει στη Νέα Υόρκη 705 επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού.
1917 – Γεννήθηκε η Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας
1920 - Συνέρχεται στην Αθήνα το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ. Το κόμμα μετονομάζεται σε ΣΕΚΕ-Κ(ομμουνιστικό).
1927 - Γεννήθηκε ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. Κέρδισε παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του '90 με το βιβλίο του η «Σύγκρουση των Πολιτισμών», με το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο με πολιτισμικούς όρους.(Θαν. 24/12/2008)
1929 - Η οργάνωση των ΑΧΕΠΑ της Αμερικής προσφέρει 3 εκατομμύρια δρχ. για την ίδρυση στην Κόρινθο πρότυπης γεωργικής σχολής
1930 - Με μια πρωτάκουστη ανακοίνωση του το ραδιόφωνο του BBC γνωστοποιεί πως αυτή τη μέρα πολύ απλά δεν υπάρχουν νέα.
1932 - Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1935 – Γεννήθηκε ο Κώστας Φέρρης, Έλληνας σκηνοθέτης
1941Β' Π.Π., 12η ημέρα αντίστασης της Ελλάδας στη γερμανική εισβολή. Ημέρα Μεγάλη Παρασκευή του 1941. Αρχίζει η υποχώρηση - εκκένωση της ηπειρωτικής χώρας από τον αγγλικό συμμαχικό αποικιακό στρατό. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτονεί με όπλο στο γραφείο της οικίας του. Το Α/Τ Λέων χάνει την πρύμνη του από έκρηξη βομβών βάθους που σημειώθηκε μετά από σύγκρουση με πλοίο νηοπομπής που συνόδευε, στη περιοχή Φαλκονέρας.
1943 – Πέθανε ο Ισορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος
1945 - Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Έρνι Πάιλ, ο οποίος είχε βραβευθεί με το βραβείο Πούλιτζερ το 1944 για τις πολεμικές του ανταποκρίσεις κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πέφτει νεκρός από τα πυρά Ιαπώνων στο νησί Λε Σίμα του Ειρηνικού Ωκεανού.
1946 – Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1951 - Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που αποτέλεσε προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1954 – Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1955 – Πέθανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός ο οποίος διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας. Θεωρείται ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα.
1956 - Η Γκρέις Κέλι παντρεύεται τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό με πολιτικό γάμο. Την επόμενη μέρα θα τελέσουν και τους θρησκευτικούς γάμους.
1961 - Δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι.
1967 - Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον Αμερικανικό στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.
1969 - Η Μελίνα Μερκούρη ιδρύει ταμείο για τη συνεισφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα.
1980 – Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.
1983 - Ενας καμικάζι βομβιστής αυτοπυρπολείται καταστρέφοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.
1991 Πέθανε ο Μένιος Κουτσόγιωργας, Έλληνας πολιτικός από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά. (ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΘΕ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ !  και άλλα τινά…..)
1996 - Στην μικρή πόλη Κανά του νοτίου Λιβάνου περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώνονται όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβαρδίζουν καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών.
1996 - Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γκαμά αλ Ισλαμίγια, που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.
2001 - Ο πάλαι ποτέ "αυτοκράτορας" του ελληνικού μπάσκετ Άρης γνωρίζει την πιο βαριά ήττα της ιστορίας του στον αγώνα με την ΑΕΚ (110-56).
2004 - Θλιβερά επεισόδια εκτυλίσσονται πριν από το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο του πρωταθλητή, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η αστυνομία. Δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που δεν διαθέτουν εισιτήριο, επιδίδονται σε πετροπόλεμο και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων, μετατρέποντας για ώρες την περιοχή γύρω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίζονται εννέα αστυνομικοί και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Για την ιστορία, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου