Κυριακή 16 Απριλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
1457 π.Χ. - Η πιθανότερη ημερομηνία της μάχης του Μεγκίντο. Πρόκειται για την πρώτη μάχη που έχει καταγραφεί ιστορικά. Η μάχη του Μεγκίντο όπως ονομάστηκε που έγινε στις 16 Απριλιου του 1457 πχ μεταξύ της Αυτοκρατορίας των Αιγυπτίων υπό τον Φαραώ Τούθμωση τον Γ’ και του συνασπισμού των επαναστατών της υποτελούς Χαναάν υπό τον βασιλιά της πόλης Καντές. Είναι η πρώτη μάχη που έχει καταγραφεί με αρκούντως ικανοποιητικές λεπτομέρειες.
Στο Μεγκίντο έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ξύλινου τόξου και η πρώτη καταμέτρηση του αριθμού των στρατιωτών των αντιμαχομένων πλευρών. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στα ιερογλυφικά του στρατιωτικού γραφέα Τιανενί στον Ναό του Άμμων-Ρα στο Καρνάκ των Θηβών , στο σημερινό Λούξορ.
Η μάχη του Μεγκίντο οδήγησε σε Αιγυπτιακή νίκη και αφού οι επαναστάτες υποχώρησαν με 83 νεκρούς και 340 αιχμαλώτους και οχυρώθηκαν στην πόλη του Μεγκίντο , ακολούθησε η μακράς διαρκείας πολιορκία της πόλης από τα Αιγυπτιακά στρατεύματα. Αποκαθιστώντας την Αιγυπτιακή εξουσία στην περιοχή του Λιβάνου ο Φαραώ Τούθμωσης ξεκίνησε μια περίοδο βασιλείας στην οποία η Αυτοκρατορία των Αιγυπτίων έφτασε στην μέγιστη έκταση της.
1178 ΠΧ - Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα των αστρονόμων Μπαϊκούζη και Μαγκνάσκο.
69 - Πέθανε ο Μάρκος Σάλβιος Όθων, Ρωμαίος αυτοκράτορας
73 - Το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, έπειτα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.
1346 - Ο Στέφανος Δουσάν ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.
1520 - Ξεσπά στην Ισπανία η εξέγερση των Κομμουνάρων εναντίον του Καρόλου Ε'.
1682 – Γεννήθηκε ο Τζων Χάντλεϋ, Άγγλος μαθηματικός
1705 - Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1780 - Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας.
1810.—Ο λόρδος Βύρων αποπειράται να διασχίση κολυμβών το από Αβύδου εις Σηστόν στενόν, όπως ο θρυλικός Λέανδρος τής αρχαιότητος, αλλ’ αναγκάζεται να παραιτηθή τού σχεδίου του, διότι η θάλασσα ήτο εξαιρετικώς ψυχρά.
1810 - Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ως Λοχαγό τού «Σύνταγματος Ελληνικού Πεζικού» καταλαμβάνουν τη Λευκάδα.
1821 - Επαναστατεί η Ύδρα. Η Επανάσταση βρίσκει την Ύδρα κάτοχο αμύθητου πλούτου απο χρυσά νομίσματα της εποχής, αποτέλεσμα κυρίως της επιτυχημένης εμπλοκής της στο εμπόριο σίτου κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.
Το εμπόριο μετά το 1810 είχε κάμψη αλλα ο στόλος της αριθμούσε 186 μικρά και μεγάλα πλοία συνολικής χωρητικότητας 27.736 τόνων δηλαδή ήταν διπλάσιος απο αυτόν των Σπετσών που διέθεταν ως δύναμη 64 πλοία συνολικά 15.907 τόνων.
Τα Ψαρά διέθεταν 35 - 40 πλοία και η Κάσος 15.
Τα πληρώματα είχαν αποκτήσει και πολεμική εμπειρία λόγω των συγκρούσεων με πειρατές της Αλγερίας. Τουλάχιστον από το 1820 οι προεστοί είχαν μυηθεί από τη Φιλική Εταιρεία στο μυστικό της Επανάστασης. Όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο, οι Υδραίοι ενημερώθηκαν με αλληλογραφία από τους πελοποννήσιους οπλαρχηγούς. Με επιστολή της 24 Μαρτίου 1821 οι προύχοντες της Πελοποννήσου ενημερώνουν τους Υδραίους και Σπετσιώτες ότι η Επανάσταση άρχισε ενωρίτερα γιατί το μυστικό είχε προδοθεί από "τουρκολάτρες", και ζητούν τη βοηθειά τους για ναυτικό αποκλεισμό του εχθρού.
Οι Σπετσιώτες ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 26 Μαρτίου, αλλά οι Υδραίοι φάνηκαν διστακτικοί στο να εξεγερθούν αμέσως, θυμούμενοι τις καταστροφές που είχαν πάθει κατά την προηγούμενη αποτυχημένη εξέγερση του 1770 και λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτική υπεροχή του εχθρού.
Τελικώς κήρυξαν την επανάσταση στις 14 Απριλίου με εκκλησιαστική πομπή και ταυτόχρονα εξέδοσαν γραπτή επαναστατική διακήρυξη που έφερε τον τίτλο "Διαβατήριον των Ελληνικών Μαχομένων Πλοίων".
1821 - Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1823.—Στο στενό της Μυτιλήνης ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί με τον τουρκικό. Την ναυμαχία ουδείς εκέρδισε.
1827.—Η φρουρά του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς κατόπιν σκληράς μάχης παρεδόθη εις τον Γ. Καραϊσκάκη.
1828 - Πέθανε ο Φρανθίσκο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
1834 - Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1838 - Γεννήθηκε ο Ερνέστ Σολβέ, βέλγος χημικός, βιομήχανος και κοινωνιολόγος, ο δημιουργός της ανθρακούχου σόδας. (Θαν. 26/5/1922)
1844 - Γεννήθηκε ο Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας
1850 - Πέθανε η Μαρί Τισό, Γαλλίδα καλλιτέχνις. H Marie Tussaud έγινε γνωστή για το μουσείο της, το Madame Tussauds.
1861 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.
1867 - Γεννήθηκε ο Γουίλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός αεροπόρος
1889 - Γεννήθηκε ο Τσάρλι Τσάπλιν, άγγλος ηθοποιός. (Σαρλό)(Θαν. 25/12/1977)
1895 - Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.
1905.—Ανταρτικό σώμα με δύναμη 150 ανδρών υπό τον Υπολοχαγό Ν. Καλομενόπουλο (Νίδα), που βρισκόταν στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο, μετά από προδοσία περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού, με αποτέλεσμα να φονευθούν 6 άνδρες και να αιχμαλωτιστούν άλλοι 45.
1907 - Γεννήθηκε ο Ζοζέφ Αρμάν Μπομπαρντιέ, καναδός εφευρέτης του snowmobile και επιχειρηματίας. Ίδρυσε την Bombardier, που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair και τα Learjet. (Θαν. 18/2/1964)
1914 - Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.
1917 - Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία.
1919 - Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής του Αμριτσάρ από τις βρετανικές δυνάμεις.
1919 - Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.
1921 - Φτάνει στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να εξετάσει επιτόπου τη στρατιωτική και διοικητική κατάσταση της Μικράς Ασίας.
1921 - Γεννήθηκε ο Πίτερ Ουστίνοφ, Άγγλος ηθοποιός
1924 - Γεννιέται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο συνθέτης Χένρι Μανσίνι
1939 - Γεννιέται στη Βρετανία, η τραγουδίστρια Ντάστι Σπρίνγκφιλντ
1944.—(Πάσχα) Απάνθρωπη εκτέλεση 45 ανδρών της χωροφυλακής από συμμορίτες αντάρτες. Είχαν συλληφθή προ ημερών και, απλώς, κατακρημνίσθηκαν ως κτήνη σε βράχια της περιοχής της Αιγιαλείας…
1945 - Σοβιετικό υποβρύχιο βυθίζει το Γερμανικό μεταγωγικό Goya που μεταφέρει μετανάστες. 7.000 άτομα πεθαίνουν.
1947 - Γεννήθηκε ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1947 - Πέθανε ο Ρούντολφ Ες, Γερμανός αξιωματικός των SS. Ο Ρούντολφ Ες (γερμ. Rudolf Höß) (25 Νοεμβρίου 1900 στο Μπάντεν-ΜπάντενΓερμανία16 Απριλίου 1947 στο ΌσβιετσιμΠολωνία) ήταν Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής και διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου. Το 1946 συνελήφθη από τη βρετανική στρατιωτική αστυνομία και παραδόθηκε στην Πολωνία. Στις 2 Απριλίου 1947 ο Ες καταδικάστηκε σε θάνατο και στις 16 Απριλίου οδηγήθηκε στην αγχόνη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, μπροστά στην παλιά του κατοικία. Ο Ες ήταν το περισσότερο διάστημα στη δίκη του τελείως απαθής και δεν φαινόταν να συνειδητοποιούσε το μέγεθος των πράξεων του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν κατηγορήθηκε ότι θανάτωσε τρισήμισι εκατομμύρια κόσμο, απάντησε:“Όχι, ήταν μόνο δυόμισι εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από αρρώστιες και ασιτία
1947 - Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1986 - Ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Alesandro Isis, πιάνεται για δεύτερη φορά ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Δεν τιμωρείται μετά από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας Manfred Donike. Ο Isis είχε βρεθεί ντοπαρισμένος για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες, στις 26/1/1986, αλλά είχε αθωωθεί επειδή είχε εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο ελέγχου. ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΦΗ ΠΟΥ ‘’ΒΓΗΚΕ’’ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ‘’ΗΡΑΚΛΗ’.
1988 - Πέθανε ο Γεώργιος Μυλωνάς, αρχαιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε υποδειγματικός ανασκαφέας των Μυκηνών και του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου του Αγίου Κοσμά Αττικής. (Γεν. 1898)
1991 - Πεθαίνει ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιν, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες "Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι", "Λόρενς της Αραβίας" και "Πέρασμα στην Ινδία".
1996 - Πέθανε ο Σταύρος Νιάρχος, εφοπλιστής και επιχειρηματίας, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. (Γεν. 3/7/1909)
2001 - Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.
2003 - Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.
2008.—Σε εκδήλωση με προσκεκλημένους 10 Έλληνες blogger, η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει πως «το όνομα ‘’Νέα Μακεδονία’’ βρίσκεται εντός των αποδεκτών πλαισίων από ελληνικής πλευράς για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» [!!!!!!!]
2008 - Πέθανε ο Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Γεν. 23/5/1917)
2010 - Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου