Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
43 π.Χ. - Μάχη του Φόρουμ Γκαλόρουμ: ο Μάρκος Αντώνιος πολιορκώντας στη Μόντενα το δολοφόνο του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο Αλμπίνο, νικά τις δυνάμεις του Πάνσα, αλλά στη συνέχεια ηττάται από το στρατό του Ίρτιου.
69 - Ο Βιτέλλιος οδηγεί τις λεγεώνες του Ρήνου σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθου.
966 - Ο ειδωλολάτρης ηγέτης των Πολωνών, Μιέσκο Α', ασπάζεται το χριστιανισμό.
1205 - διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.
1450 - στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι εκμηδενίζουν τις αγγλικές δυνάμεις, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Αγγλίας, στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας.
1528 - Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
1578 – Γεννήθηκε ο Φίλιππος Γ΄, βασιλιάς της Ισπανίας
1759 - Πέθανε ο Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Γερμανός συνθέτης
1775 - ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Βενιαμίν Ρας, η πρώτη οργάνωση για την εξάλειψη της δουλείας.
1821 - Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.
1822 - oι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.
1828 - κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, υπό τον τίτλο "Αμερικανικό Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας" η πρώτη έκδοση του γνωστού λεξικού του Αμερικανού λεξικογράφου Νόα Γουέμπστερ.
1828 - η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.
1837 - Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.
1846 - Αναχωρεί από το Σπρίγνκφιλντ του Ιλλινόις το τρένο με προορισμό την Καλιφόρνια και επιβάτες μια ομάδα σκαπανέων γνωστή ως Donner Party. Το τρένο στα μέσα της διαδρομής έμελλε να μείνει μέσα στην έρημο και οι 87 επιβάτες του θα προσπαθούσαν για ένα περίπου χρόνο να επιβιώσουν. Στο χρόνο αυτό αντιμετώπισαν έως και τον κανιβαλισμό λόγω της πείνας τους.
1849 - Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ.
1860 - ο πρώτος καβαλάρης του έφιππου αμερικανικού ταχυδρομείου "Πόνι Εξπρές" φτάνει στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.
1865 - ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπούθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.
1881 - πραγματοποιείται στο Ελ Πάσο του Τεξας η θρυλική μονομαχία «Τέσσερις νεκροί σε πέντε δευτερόλεπτα».
1891 – Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. (Γεν. 1815)
1895 - Μεγάλος σεισμός προκαλεί καταστροφές στη Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας
1900 - ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι.
1900 - Έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, ο λυρικός θίασος Ελληνικό Μελόδραμα, που δημιούργησε ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, παρουσιάζει στην Αθήνα την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι Λα Μποέμ.
1904 - γεννιέται στο Κένσινγκτον του Λονδίνου ο Σερ Τζον Γκίλγουντ, κορυφαίος σεξπηρικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
1907 - γεννιέται ο Φρανσουά Ντιβαλιέ Αϊτινός πολιτικός, που έμεινε στην Ιστορία με το προσωνύμιο «Παπα-Ντοκ».
1912 - Στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνειο Τιτανικός συγκρούεται με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, παρασύροντας στο θάνατο 1500 επιβάτες.
1915 - Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Αρμενία.
1917 - Πέθανε ο Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Ρώσος δημιουργός της Εσπεράντο
1919 - οι Σύμμαχοι ζητούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.
1924 - Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα που κατάργησε τη Βασιλεία. Προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
1925 - Γεννήθηκε ο Ροντ Στάιγκερ, Αμερικανός ηθοποιός
1927 - το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.
1930 - Πέθανε ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής.(Γεν. 7/7/1893)
1931 - ο Ισπανός στρατηγός Κορτές εκθρονίζει το βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ διακηρύσσοντας τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία.
1932 - το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων.
1935 - Γεννήθηκε ο Έριχ Φον Ντένικεν, ελβετός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας γνωστός για τους ισχυρισμούς του, σχετικά με εξωγήινες επιρροές πάνω στον ανθρώπινο πολιτισμό.
1936 - Γεννήθηκε ο Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.
1939 - εκδίδεται η κλασική νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, "Τα σταφύλια της οργής".
1939 - γεννιέται ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γιουγκοσλαβία παραδίνεται μετά τη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου.
1941 - Γεννήθηκε η Τζούλι Κρίστι, Βρετανίδα ηθοποιός
1941 - Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
1942 - Γεννήθηκε ο Βαλέρι Μπρούμελ, ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. (Θαν. 26/1/2003)
1945 - Γεννήθηκε ο Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι, Σαμοανός πολιτικός
1958 - το διαστημόπλοιο "Σπούτνικ 2" καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.
1962 - Ο Ζωρζ Πομπιντού ορκίζεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1975 - πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Φρέντρικ Μαρτς, που τιμήθηκε το 1932 με Όσκαρ για την ερμηνεία του, στην ταινία "Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ"
1975 - Πέθανε ο Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός
1981 - Το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.
1986 - Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, επρόκειτο για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
1986 - Πέθανε η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. (Το δεύτερο φύλο) (Γεν. 9/1/1908)
1988 - τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΣΔ., του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.
1999 - οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν... από λάθος κομβόι Αλβανών μεταναστών από το Κόσοβο και σκοτώνουν 75 άτομα.
2003 - Αμερικάνοι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Αμπού Αμπάς, αρχηγός Παλαιστινιακής οργάνωσης.
2003 - Ολοκληρώνεται, ως προς το σκέλος της χαρτογράφησης, το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.
2009 - ο πρώην κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον τιμάται μεταθανατίως με ένα αστέρι στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Φήμης στο Λος Άντζελες.
2013 - Το ΚΚΕ ολοκληρώνει τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του, και ανακοινώνει πως η συνεδρίαση εξέλεξε νέο Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. τον οικονομολόγο και πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη, Δημήτρη Κουτσούμπα αντικαθιστώντας την μακροβιότερη αρχηγό του κόμματος (22 χρόνια) Αλέκα Παπαρήγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου