Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

23α Μερκούρεια 2017 στο Δήμο Νεαπόλεως – Συκεών στη Θεσσαλονίκη



23α Μερκούρεια 2017 στο Δήμο Νεαπόλεως – Συκεών στη Θεσσαλονίκη
20 Αυγ 2017 - 27 Αυγ 2017 | 21:00
    Ακόμα ένα καλοκαίρι πιστό στο ραντεβού του, το θεατρικό φεστιβάλ Μερκούρεια που διοργανώνεται από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών έρχεται να μας συντροφέψει για μια εβδομάδα του Αυγούστου με αξιόλογες και ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις.
    Η μεγάλη γιορτή θεάτρου του δήμου Νεάπολης- Συκεών φέτος συμπληρώνει 23 χρόνια υποστήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
    Στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα χτυπά και φέτος τον Αύγουστο η καρδιά του θεάτρου. Από την ίδια σκηνή, που χρόνια τώρα ο δήμος επιμένει να στηρίζει την τέχνη και ιδιαίτερα το θέατρο, τα «Μερκούρεια 2017» μεταδίδουν το μήνυμα ότι ο Πολιτισμός είναι η ψυχή και η κληρονομιά της κοινωνίας μας.
    Από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου 2017, θα δοθούν επτά θεατρικές παραστάσεις από ισάριθμες θεατρικές σκηνές, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ.
Πρόγραμμα Παραστάσεων
20 έως τις 27 Αυγούστου 2017, ώρα 21:00 | Ανοιχτό Θέατρο Συκεών
Κυριακής 20 Αυγούστου 2017: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Νεανική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη»
    Μοντέγοι και Καπουλέτοι, δύο οικογένειες που τις χωρίζει για χρόνια μια αιματηρή βεντέττα. Το μίσος των οικογενειών στέκεται εμπόδιο στον έρωτα των παιδιών τους, Ρωμαίου και Ιουλιέτας. Η δύναμη της αγάπης όμως, πρόθυμη να ξεπεράσει κάθε σκόπελο, παλεύει μέχρι το τέλος. Η τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ύμνος στην αγνότητα της αγάπης.
Μετάφραση Αθανάσιος Α. Τσακνάκης
Σκηνοθεσία/ διδασκαλία: Ιωάννα Γεωργαντά
Σκηνογραφία/ διδασκαλία: Μαγδαληνή Σίγα
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνα Καστέλλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Τσολερίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Νικολαΐδου
    Τα σκηνικά, οι μάσκες και τα σκηνικά αντικείμενα (props) της παράστασης υλοποιήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές της νεανικής σκηνής, των θεατρικών εργαστηρίων “Μελίνα Μερκούρη”.
Με τους: Κωνσταντίνα Τσολακίδου, Πορφυρή Μόγκα, Μαγδαληνή Μάρθα, Ανδριάνα Νίκλη, Δήμητρα Αχπαρίδου, Χρήστος Σταυρίδης, Νάσος Παπαδόπουλος, Ερμής-Μιχαήλ Αθανασόπουλος, Διομήδης Αλεβιζάτος, Άγγελος Μοσχόπουλος, Μαρία-Άννα Γιαννακόπουλου, Αλέξανδρος Μαυρουδόπουλος, Θοδωρής Ησαϊλίδης, Έλενα Ιωαννίδου, Στέλλα Κασιμίδου, Στέφανος Τσαβές
Τιμή εισιτηρίων: 5€ γενική είσοδος
Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017: «Γουρούνι στο σακί» του Ζωρζ Φεϋντώ
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης
    Ο Πακαρέλ είναι ένας ευκατάστατος νεόπλουτος αστός που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην Όπερα των Παρισίων, ένα έργο που έγραψε η αγαπημένη του κόρη. Αναζητώντας τον τενόρο που θα πρωταγωνιστήσει εμπλέκεται σε μια σειρά γεγονότων. Σιγά σιγά όλα τα πρόσωπα του έργου αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με το δικό τους τρόπο, σε σημείο που οι σχέσεις τους να οδηγούνται σε απίθανες και ξεκαρδιστικές καταστάσεις.
Μετάφραση Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά – Φωτισμοί Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια Βάλια Μαργαρίτη
Μουσική Επιμέλεια Γιάννης Καραχισαρίδης
Με τους Δημήτρη Πιατά, Θανάση Τσαλταμπάση, Γιώργο Γιαννόπουλο Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Μαρία Γεωργιάδου, Γιάννη Δρακόπουλο, Δήμητρα Σιγάλα, Βασίλη Πουλάκο
Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων
Τρίτη 22 Αυγούστου 2017: «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ/ομάδα ANIMA
    Ο Ζητιάνος του Καρκαβίτσα αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος (1881) σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι κυριαρχημένοι από ταπεινά ένστικτα, από παγανιστικές δοξασίες, φτώχεια και αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία Επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή. Με αυτόν τον τρόπο ο Καρκαβίτσας προβάλλει τη φθορά του παλιού μεσαιωνικού κόσμου, στον οποίο επικρατούσαν οι δόλιοι, οι επιτήδειοι και οι ισχυροί, προτείνοντας τελικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του κακού, το αντίθετό της, δηλαδή την εξέλιξη, την μόρφωση, την πνευματικότητα, την κυριαρχία των θετικών ενστίκτων έναντι των αρχέγονων ηθών, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, και εν τέλει την επίμοχθη αντίσταση στο πιο ισχυρό.
Διασκευή: Κική Κουβαρά
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Χορογραφίες – Επιμέλεια: Κίνησης Άννα Απέργη
Επιμέλεια Φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Κατασκευή Σκηνικού – Μάσκες: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού
Κλαρίνο – Ντουντουκ: Γιώργος Δούσος
Με τους: Λεωνίδα Κακούρη, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρη
Παπακώστα, Γιώτα Τσιότσκα
Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017: «Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α. Ναρ
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
    Ο εγγονός. Η γιαγιά. Και οι δύο Σεφαραδίμ. Ανακαλούν εικόνες και εμπειρίες. Ο ένας για να ορίσει ίσως τη σχέση του Σεφαραδίτικου πολιτισμού με την ενεστώσα ζωή του, η άλλη γιατί από μικρή πάντα τραγουδούσε, πάντα αφηγούνταν. Μια παράσταση όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν, ένα ταξίδι με όχημα την – όχι και τόσο πρόθυμη πολλές φορές – μνήμη. Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κ.ά.). Ένα έργο, που θυμίζοντας πώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.
Σκηνοθεσία Μιχάλης Σιώνας
Σκηνικά – Κοστούμια Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί – Διδασκαλία Κάμερας Χάρης Πάλλας
Video Mapping Κλεάνθης Καραπιπέρης
Βοηθός Σκηνοθέτη Λίλα Βλαχοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής Ναταλία Λαμπροπούλου
Με τους: Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Χαρίσης
Μουσικοί επί σκηνής: Στέλλα Καμπουρίδου (
καβάλ), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο)
Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 8€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017: «Οι Έλληνες» του Παναγιώτη Μακρυγιάννη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονου προβληματισμού και με τόσο χιούμορ που σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια ενώ μέσα σου θα ‘θελες να κλάψεις πικρά. Μια πικρή-πικρή κωμωδία με πάρα πολλές αντιθέσεις. Το έργο του Παναγιώτη Μακρυγιάννη αποτελεί το σκιαγράφημα του χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας, όπως απορρέει μέσα από τον τρόπο σκέψης, το στήσιμο ζωής και την ιδιοσυγκρασία ενός ζευγαριού, της Ιουλίας και του Μιλτιάδη.
    Ο Μακρυγιάννης αποτυπώνει τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνει ένας πολύπαθος λαός αλλά και το χιούμορ που τον διακατέχει ως όπλο άμυνας και επιβίωσης. Η πίστη, η ιδεολογία, ο πόθος, η αναζήτηση θα χαρακτηρίζουν πάντα τον Έλληνα που δεν ξεχνά το παρελθόν του, που ονειρεύεται και παλεύει για τον μέλλον του. Ο Μακρυγιάννης αποδίδει στους «Έλληνες» την ιστορικότητά μας.
Σκηνοθεσία Θανάσης Μιχαηλίδης
Σκηνικά – κοστούμια Ιωάννα Λισγάρα
Μουσική Αλέξανδρος Τσιμέκας
Τραγούδι – πιάνο Ειρήνη Ντελέζου
Βοηθός σκηνοθέτη Χριστίνα Τσιώνη
Με τους: Στέλλα Κατσαρού, Θανάση Μιχαηλίδη
Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017: «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κωνσταντίνου Μισιτζή
Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη»
    Στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, ένας δονζουανίσκος απατεώνας, που δραστηριοποιείται στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας, προσπαθεί να κατακτήσει την πολύφερνη αλλά αφελή Ευανθία. Με τη συνδρομή του κουτοπόνηρου υπηρέτη του Γιάννη και κάτω από την πίεση των δανειστών του, σκαρφίζεται μία απάτη, ώστε να καρπωθεί την μεγάλη περιουσία της, εκμεταλλευόμενος την απειρία και την ημιμάθειά της.
    Σ’ αυτήν την πάντα φρέσκια και επίκαιρη κωμωδία, που αποπνέει την πολίτικη ατμόσφαιρα της εποχής της, ο Δημοσθένης Μισιτζής, καυτηριάζει την προσκόλληση στους συρμούς, στη μόδα, την ημιμάθεια αλλά και την αχαλίνωτη φαντασία και ευκολοπιστία που επικρατούσε στους νεανικούς κύκλους της ελληνικής κοινότητας. Πιστεύει ότι σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για γρήγορο πλουτισμό και κοινωνική ανέλιξη, δημιουργείται το κοινωνικό πλαίσιο που λειτουργεί σαν ο ηθικός αυτουργός της απάτης.
Σκηνοθεσία, Υπεύθυνος Παράστασης Σταμάτης Στάμογλου
Σκηνικά, Κοστούμια Μαγδαληνή Σίγα
Βοηθός Σκηνογράφου Αναστασία Γυλλού
Μουσική Κώστας Βόμβολος
Στίχοι Τραγουδιών Αναστασία Τσακίρη, Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί Ανέστης Αμανατίδης, Σταμάτης Στάμογλου
Με τους: Παναγιώτη Διμπιτούζη, Ορέστη Πρεφτίτση, Στέλλα Γιαλετζή, Φρόσω Αναστασία Τσακίρη, Σωτήρη Γκουντσούδη, Καίτη Λάζου, Αλέξανδρο Χρυσάφη
Τιμή εισιτηρίων: 5€ γενική είσοδος
Κυριακή 27 Αυγούστου 2017: «Βάκχες» του Ευριπίδη
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
    …Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες – νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες – σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη αλλά και αγνά του ένστικτα.
    Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία στην οποία ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης-συγγραφέας, σε μια εκδοχή που θα εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού. Μια εκδοχή για οκτώ αφηγητές που – με την ένταξη των χορικών στη βασική πλοκή – θα παρακολουθήσει τη διαδικασία τής σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού χορού, την αντίσταση αλλά και τη λαχταρά οκτώ ατόμων να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της όποιας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα ενώπιος – ενωπίω υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.
Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή – Σκηνοθεσία ‘Εκτορας Λυγίζος
Σκηνικό – Κοστούμια Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός Σκηνοθέτης Εύα Βλασσοπούλου
Δραματολογική Συνεργασία Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική Προετοιμασία Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική Προετοιμασία Ρηνιώ Κυριαζή
Ένας χορός ηθοποιών παίζουν τους ρόλους
Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου