Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τους στέρησαν μία σύνταξη από... λάθος στην εισφορά!Τους στέρησαν μία σύνταξη από... λάθος στην εισφορά!
http://thessbomb.blogspot.gr/
Πάνω από μία σύνταξη στέρησαν από τους συνταξιούχους κατά την περίοδο 2010-2016 λόγω παράνομης παρακράτησης της εισφοράς υπέρ της υγείας.
    Για έξι χρόνια σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα" υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ
    Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου
όπως ορίζεται στη νομοθεσία.
    Οι απώλειες είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για τον καθέναν κινείται έως και στα
1.400 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι το κράτος χρωστά σε 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Για το θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει δικαστικές προσφυγές καθώς και προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη.
    Σύμφωνα με το Δίκτυο, η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το
2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης.
    Όπως τονίζει ο πρόεδρός του Νίκος Χατζόπουλος, εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον
Νόμο 2084/1992 εσφαλμένα , με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη συνταξή τους.
    Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
    Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές
1.866,23 ευρώ όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%) ήτοι 74,65 ευρώ.
    Βέβαια , το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί είναι
1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ τον μήνα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από την μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης χάνει 17,39 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου