Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 6 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 6 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.552 - Ο Στρατός του Βυζαντίου, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως της Αυτοκρατορίας στην παλαιά της έκταση και αίγλη.
.913 – Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος ήταν Αυτοκράτορας τού Βυζαντίου στα 912 – 913. Γιος τού Αυτοκράτορα Βασιλείου Α’ τού Μακεδόνα και τής Ευδοκίας, γεννήθηκε 23 Νοεμβρίου 872. Στις 11 Μαΐου 912 διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Λέοντα ΣΤ’ (τον Σοφό). Πέθανε από αποπληξία μετά βασιλεία ενός μόλις έτους και 27 ημερών, στις 6 Ιουνίου 913.
.1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Καταστροφή των Κυδωνιών (Αϊβαλί), Τούρκοι πυρπολούν την πόλη.
.1821.—Μάχη τού Δραγατσανίου. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, επιθυμών ν’ αναπτερώση το φρόνημα τών στρατιωτών του, έπειτα από διαφόρους προδοσίας καί λιποταξίας πού είχον σημειωθή, συνεκέντρωσε τας δυνάμεις του εις το Δραγατσάνι, με την βεβαιότητα ότι θα ηδύνατο να νικήση τούς εκεί ευρισκομένους τούρκους. Αλλά τα σώματα έφθασαν καταπεπονημένα, λόγω τής επί ημέρας πιπτούσης συνεχώς βροχής, επί πλέον δε ο Καραβιάς, παρά τας αντιθέτους διαταγάς τού Υψηλάντη, εβιάσθη να επιτεθή με το ιππικόν του κατά τών Τούρκων, συμπαρασύρας καί τούς υπό τον Ν. Υψηλάντην Ιερολοχίτας. Οι τούρκοι, λαβόντες, εν τω μεταξύ, ενισχύσεις, αντεπετέθησαν με ορμήν, και, αφού διέλυσαν το σώμα τού Καραβιά, περιεκύκλωσαν τον Ιερόν Λόχον. Οι Ιερολοχίται παρέμειναν ακλόνητοι εις τας θέσεις των καί επολέμησαν με απαράμιλλον γενναιότητα, έπεσαν δε οι πλείστοι εξ αυτών. Τριάντα επτά, οίτινες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ωδηγήθησαν εις το Βουκουρέστι, όπου απεκεφαλίσθησαν. Μετά τών Ιερολοχιτών εφονεύθη καί ο Ελβετός φιλέλλην Μπουρντιέ.
.1822.— Ο Ψαριανός, τριαντάχρονος τότε, Κανάρης και ο Υδραίος Ανδρέας Πιπίνος τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου, κι ενώ τα τουρκικά πληρώματα εόρταζαν αμέριμνα το ραμαζάνι, επιτέθηκαν με τα πυρπολικά τους εναντίον της ναυαρχίδας και της υποναυαρχίδας του τουρκικού στόλου αντίστοιχα. Ο Κανάρης με έξοχο ελιγμό κόλλησε εύστοχα το πυρπολικό του στο εχθρικό τρίκροτο, το οποίο σε διάστημα λίγων ωρών έγινε παρανάλωμα του πυρός παρασύροντας στο θάνατο 2.300 ανθρώ­πους, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο τον Καρά Αλή. Όταν, χρόνια μετά, ερωτήθη ο Κανάρης, πού έβρισκε το θάρρος ξεκινώντας για αυτά τα κατορθώματά του, απάντησε: Πριν ξεκινήσω έλεγα στον εαυτό μου, “Κωνσταντή θα πεθάνεις“. Έπαιρνε την απόφαση ο μεγάλος ήρωας ότι θα πέθαινε για την Πατρίδα και δεν τον σταματούσε τίποτε πια.
.1854 - Τούρκοι επιτίθενται κατά Θεσσαλών επαναστατών στη Καλαμπάκα.
.1863 - Αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής φτάνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το ελληνικό στέμμα στον 18χρονο πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμο Γεώργιο, τον μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Α'.
.1906 - Στις φυλακές του Μοναστηρίου φονεύονται οι συλληφθέντες Μακεδονομάχοι Εμμ. Επισκοπάκης, Οδ. Παναγιωτάκος και Ν. Τζόβελος.
.1907 - Ο Ανδρέας Παπαμικρόπουλος εκ Πατρών, διδάσκαλος του πτωχοκομείου, προσπάθησε να εκφοβίσει και να αφυπνίσει την τότε Ελληνική βουλή για την κατάντια της χώρας, με την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς όμως επιτυχία.
.1923 - Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.
.1929 - Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου, προκειμένου να ανασχηματισθεί.
.1933.—Γίνεται απόπειρα δολοφονίας τού Ελευθερίου Βενιζέλου, παρά τήν λεωφόρον Κηφισιάς, εν Αθήναις. Κατά την απόπειραν αυτήν ετραυματίσθη η ευρισκομένη μετ’ αυτού σύζυγός του Έλενα. Αποκαλύπτεται ότι την απόπειρα είχε σχεδιάσει ο διοικητής τής Γενικής Ασφαλείας τής Αθήνας Ι. Πολυχρονόπουλος με το γνωστό ληστή Καραθανάση. Ο Βενιζέλος στην κατάθεσή του αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Θεωρώ διά την απόπειραν υπεύθυνον την Κυβέρνησιν και κυρίως, τον Υπουργόν των Εσωτερικών, Ιω. Ράλλην».
.1943.—Εις σύσκεψιν γενομένην εις Λιάσκοβο, μεταξύ τών ανταρτικών οργανώσεων Ε.Δ.Ε.Σ., Ε.Λ.Α.Σ. καί τής εν Ελλάδι βρεττανικής αποστολής, απεφασίσθη η ίδρυσις κοινού στρατηγείου, διά τήν διεξαγωγήν τού εναντίον τών Γερμανοϊταλών κατακτητών αγώνος. Η λειτουργία τού εν λόγω κοινού στρατηγείου υπήρξε πρόσκαιρος, διότι ο Ε.Λ.Α.Σ. απεσχίσθη μετ’ ολίγον καί ηκολούθησε ιδίαν γραμμήν.
.1944 - Απόβαση της Νορμανδίας: Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που έκρινε κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην απόβαση μετέχουν οι Κορβέτες «ΚΡΙΕΖΗΣ» και «ΤΟΜΠΑΖΗΣ», το Αντιτορπιλλικό «ΣΑΛΑΜΙΣ» και Εμπορικά Πλοία.
.1949 – Γεννήθηκαν στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης η Ιωάννα Σαμαρά και ο Θεόδωρος Πολυμέρης
.1949 - Γεννήθηκε ο  Γιάννης Μαντζουράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
.1949 - Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Πρίγκηπας  Andros Szeill της Ουγγαρίας ( 1526  μάχη του Μοχάτς.)
.1949 - Νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων.
.1951 - Γεννήθηκε η  Μαριέττα Γιαννάκου, Ελληνίδα πολιτικός
.1953 - Γεννήθηκε ο  Δημήτρης Αβραμόπουλος, Έλληνας πολιτικός
.1959 - Γεννήθηκε ο  Γεώργιος Βουλγαράκης, Έλληνας πολιτικός
.1960 - πεθαίνει ο Χρήστος Μάντικας, αθλητής του στίβου, η κορυφαία μορφή των βαλκανικών αγώνων. Έλαβε μέρος σε 12 Βαλκανιάδες και κατέκτησε 20 χρυσά μετάλλια. [γεν. 1903]
.1960 - Πέθανε ο   Σπυρίδων Βικάτος, Έλληνας ζωγράφος
.1961 - Πέθανε ο   Ιωάννης Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός
.1969 - Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.
.1978 – Πέθανε ο Άγγελος Μεσσάρης, ο κορυφαίος του προπολεμικού ποδοσφαίρου, που αφού αγωνίστηκε με την ομάδα του Γουδή, μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά σταμάτησε πρόωρα στα 21 του χρόνια, στις 23 Απριλίου 1931. Είχε αγωνιστεί τέσσερις φορές με την Εθνική ομάδα, σημειώνοντας δύο γκολ και μάλιστα ήταν από εκείνους που έκαναν ντεμπούτο στον πρώτο αγώνα στην ιστορία της εθνικής ομάδας στις 7 Απριλίου 1929 εναντίον της Β' Ιταλίας. Στη σύντομη (τετραετή) καριέρα του πέτυχε 53 γκολ σε 23 αγώνες. (Γεν. 1910)
.1990 - Κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά».
.1992 - Mετά από πέντε χρόνια αυτόνομης πορείας, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) αυτοδιαλύεται και ενσωματώνεται στον Συνασπισμό.
.1992 - Τιμάται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρόη Παρέν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
.1995 - Πέθανε ο   Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Έλληνας ζωγράφος
.1995 - Πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας γίνεται η Ελλάδα.
.1996 - Βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.
.1997 - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταθέτουν στη Βουλή τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με βασική διαφορά τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
.1999 - Η ελληνική ομάδα γυναικών 4x400μ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 3:32.75 και τερματίζει πρώτη, με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα στίβου γυναικών να ανέβει στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Bruno Zauli, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
1436 – Γεννήθηκε ο Ρεγιομοντάνος, Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος
1513 - Τα ελβετικά στρατεύματα νικούν τα γαλλικά στη Μάχη της Νοβάρα, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να εγκαταλείψουν το Μιλάνο και να αποκατασταθεί ο δούκας Μαξιμιλιανός Σφόρτσα.
1523 - Ο Γουσταύος Α' γίνεται βασιλιάς της Σουηδίας (ημέρα Εθνικής Εορτής της Σουηδίας).
1606 - Γεννήθηκε ο  Πιέρ Κορνέιγ, Γάλλος δραματουργός
1644 - Οι Μαντσού της Δυναστείας Τσινγκ καταλαμβάνουν το Πεκίνο κατά την κατάρρευση της Δυναστείας των Μινγκ. Οι Μαντσού θα κυβερνήσουν την Κίνα μέχρι το 1912, έτος που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κίνας.
1664 - το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
1683 - Ανοίγει στην Οξφόρδη το Ασμόλειο Μουσείο, το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο του κόσμου.
1714 - Γεννήθηκε ο  Ιωσήφ Α', βασιλιάς της Πορτογαλίας
1772 - Γεννήθηκε η  Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας, αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1799 - Γεννήθηκε ο  Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, Ρώσος ποιητής
1809 - Στη Σουηδία καθιερώνεται νέο Σύνταγμα, το οποίο επαναφέρει την πολιτική εξουσία στο κοινοβούλιο καταργώντας την απολυταρχία.
1833 - Ο Άντριου Τζάκσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. που ταξιδεύει με τρένο.
1850 - Γεννήθηκε ο  Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν, Γερμανός φυσικός
1850 - Ο Λιβάις Στράους παρουσιάζει για πρώτη φορά το παντελόνι τζιν.
1859 - Κατοχυρώνεται νομικά από τη βασίλισσα Βικτωρία ως ανεξάρτητη αποικία το Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
1862 - Κατά τον Αμερικανό Εμφύλιο, η Ένωση καταλαμβάνει το Μέμφις του Τενεσί.
1868 - Γεννήθηκε ο  Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, Άγγλος εξερευνητής
1875 - Γεννήθηκε ο  Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας Der Zauberberg (Το μαγικό βουνό - 1924)
1896 - Γεννήθηκε ο  Χένρι Όλιγχαμ, Άγγλος υπεραιωνόβιος Ο Όλιγχαμ γιόρτασε τα 113α του γενέθλια πάνω σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Απέδιδε τη μακροζωία του στα "τσιγάρα, το ουίσκι και τις πολύ άγριες γυναίκες, όπως επίσης και στην καλή αίσθηση του χιούμορ".Πέθανε στον ύπνο του στις 3 και 10 το πρωί της 18ης Ιουλίου του 2009, στον οίκο ευγηρίας του Όβινγκντιν, κοντά στο Μπράιτον σε ηλικία 113 ετών και 42 ημερών
1900 - Γεννήθηκε ο  Μάνφρεντ Σάκελ, Πολωνός ψυχίατρος
1903 - Γεννήθηκε ο  Αράμ Χατσατουριάν, Αρμένιος συνθέτης
1903 - Γεννήθηκε ο  Τζών Ντίλιγκερ, διαβόητος κακοποιός
1907 - η γερμανική εταιρία Henkel λανσάρει το πρώτο απορρυπαντικό με το όνομα Persil.
1909 - Γεννήθηκε ο  Ιζάια Μπερλίν, Ρώσος πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός
1912 - Καταγράφεται η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου Νοβαράπτα της Αλάσκα.
1918 - Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η μάχη του Μπελό Γουντ.
1925 - Iδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler.
1933 - Ανοίγει τις πύλες του ο πρώτος drive-in κινηματογράφος, στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ.
1934 - Γεννήθηκε ο  Αλβέρτος Β', βασιλιάς του Βελγίου
1940 - Στη Νορβηγία, οι Σύμμαχοι αναγκάζονται να εκκενώσουν το Νάρβικ.
1941 – Πέθανε ο Λουίς Σεβρολέτ, ελβετοαμερικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Γεν. 25/12/1878)
1942 - Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί καίνε το τσεχικό χωριό Λέντις ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των SS Ράινχαρντ Χάιντριχ.
1946 - Ιδρύεται το ΒΑΑ και διοργανώνει το πρώτο Eπαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αμερικής.
1946 - Πέθανε ο   Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός δραματουργός
1948 - Πέθανε ο   Λουί Λυμιέρ, Γάλλος κινηματογραφιστής
1949 - Ο Τζωρτζ Όργουελ εκδίδει το «1984».
1950 - Η Πολωνία και η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνωρίζουν τη γραμμή Όντερ-Νάισε ως τα νέα «σύνορα ειρήνης» ανάμεσα στις δύο χώρες.
1961 - Γεννήθηκε ο  Τομ Αράγια, Χιλιανός τραγουδιστής και μουσικός (Slayer)
1961 - Πέθανε ο   Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος
1962 - Πέθανε ο   Υβ Κλάιν, Γάλλος καλλιτέχνης
1963 - Γεννήθηκε ο  Τζέισον Ισαάκς, Άγγλος ηθοποιός
1963 - Στο Ιράν, περισσότεροι από 30 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ταραχών που ξεσπούν στην Τεχεράνη και εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.
1965 - Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το (I Can't Get No) Satisfaction.
1966 - Σε πορεία διαμαρτυρίας στον Μισσισσιπή, πυροβολείται θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή ο Τζέιμς Μάρσαλ, ακτιβιστής και μεγάλος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
1968 - Πέθανε ο   Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός
1971 - Εκτοξεύεται στο διάστημα ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ 11.
1971 - Ο Ραμόν Κρουζ εκλέγεται Πρόεδρος της Ονδούρας.
1972 - Στη Ροδεσία, υπόγεια έκρηξη προκαλεί το θάνατο 422 ανθρακωρύχων.
1974 - Δημοσιεύεται το νομικό έγγραφο με το οποίο η Σουηδία γίνεται κοινοβουλευτική Μοναρχία.
1981 - 800 είναι οι νεκροί στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας.
1984 - μετά από εντολή της πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι ο Ινδικός στρατός επιτίθεται στον «Χρυσό Ναό» που έχει καταληφθεί από Σιχ. Επίσημα οι αρχές μιλούν για 576 νεκρούς αλλά ανεξάρτητες αναφορές μιλούν ακόμα και για 6.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα.
1985 - Εντοπίζεται και γίνεται εκταφή του σώματος του γιατρού των SS Γιόζεφ Μένγκελε.
1987 - Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Ρολάν Γκαρός με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-4, 4-6, 8-6.
1991 - 8 νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τη νίκη της Κόλο-Κόλο επί της Ολίμπια της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στοΣαντιάγο.
1991 - Έκθεση Ινστιτούτου Ερευνών για το περιβάλλον της Βραζιλίας αναφέρει ότι το δάσος του Αμαζονίου μπορεί να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 150 χρόνια, αν συνεχιστεί να αποψιλώνεται με τους ίδιους ρυθμούς.
1992 - Οι Μουσουλμάνοι άρουν τον αποκλεισμό διάρκειας ενός μηνός και επιτρέπουν σε 800 Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και τις οικογένειές τους να φύγουν από τη Βοσνία.
1993 - Στη Γουατεμάλα, νέος Πρόεδρος εκλέγεται ο Ραμίρο ντε Λεόν Κάρπιο.
1993 Στη Λιβερία, το Πατριωτικό Εθνικό Μέτωπο εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της εταιρίας Firestone, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 250 άμαχοι.
1994 - Στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, οι ηγέτες των ΗΠΑΓαλλίαςΒρετανίας και Καναδά, καθώς και η βασίλισσα Ελισάβετ, αποτείνουν φόρο τιμής στην τελετή για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την απόβαση των Συμμάχων το 1944.
1994 - Κινέζικο αεροσκάφος Τουπόλεφ συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωση του, κοντά στην πόλη Σιάν, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 146 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμα.
1995 - Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.
1996 - Οι δυο γιοι της Ντάρλι Ρουτιέρ, μαχαιρώνονται θανάσιμα. Αργότερα θα διαπιστωθεί ότι, τη δολοφονία διέπραξε η ίδια τους η μητέρα, στην οποία επιβάλλεται η θανατική ποινή
1996 - Στην Τσεχία, ο Πρόεδρος Χάβελ δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βάτσλαβ Κλάους.
1999 - Ο Αντρέ Αγκάσι κερδίζει το Roland Garros και γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά και τα τέσσερα τουρνουά του Grand Slam (Wimbledon 1992, US Open 1994, Australian Open 1995) μετά από 30 χρόνια ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Donald Budge (1938), Fred Perry (1934), Roy Emerson (1964) και Rod Laver (1969).
1999 - Ολοκληρώνεται το Eurobasket γυναικών, που διεξάγεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Η Πολωνία ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό την Γαλλία με 59-56.
2002 - στο Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη ένα αστεροειδής εκρήγνυται στον αέρα. Η δύναμη της έκρηξης είναι όσο αυτή μιας μικρής ατομικής βόμβας.
2005 - Πέθανε η   Αν Μπάνκροφτ, Αμερικανίδα ηθοποιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου