Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 24 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 24 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
1203.—Οι Σταυροφόροι εμφανίστηκαν μπροστά στην Πόλη. Ο Αλέξιος Δ΄ Άγγελος μετέβη λίγο πριν την έναρξη τής Δ΄ Σταυροφορίας στη Δύση και ζήτησε από τους Σταυροφόρους και τον πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ τη βοήθειά τους για να αποκατασταθεί ο ίδιος και ο πατέρας του στον βυζαντινό θρόνο.. Ως αντάλλαγμα τους έταξε μεγάλα χρηματικά ποσά. Η πρόσκληση ήταν η μεγάλη ευκαιρία για τους δυτικούς ηγεμόνες. Στις 24 Ιουνίου 1203 οι Σταυροφόροι εμφανίστηκαν μπροστά στην Πόλη και στις 17 Ιουλίου αποκατέστησαν τον τυφλό Ισαάκιο Β΄ και το γιο του Αλέξιο Δ΄ στον αυτοκρατορικό θρόνο’ ο τότε αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ δραπέτευσε από την πρωτεύουσα μαζί με τα αυτοκρατορικά διάσημα και τα κοσμήματα του θρόνου. 
1640 - Πέθανε ο Κύριλλος Β΄ Κονταρής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1798 - Δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και επτά συνεργάτες του.
1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα. Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές 100 περίπου προκρίτων στην Κω, ενώ οι σφαγές Χριστιανών στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζονται.
1827 - Ο Ιμπραήμ με 6.000 Τουρκοαιγυπτίους επιτίθεται στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
1914 - Βόρεια Ήπειρος, η φάλαγγα του Καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά, ο δε στρατός της αυτόνομης Β. Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.
1941 - Β' Π.Π. Ιταλικά στρατεύματα κατοχής εισέρχονται στην Αθήνα.
1945 - Γεννήθηκε η Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός
1949 - Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος και πολιτικός, που έφθασε ως το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας (1924, 1945-1946, 1947-1949). (Γεν. 1860)
1952 - ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για τη γνωστή μας ΑΓΝΟ.
1990 - Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προτείνει ομόφωνα τη Μελίνα Μερκούρη για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων.
2010 - Ελλάδα, τοπική ώρα 20:10, έκρηξη ταχυδρομικής βόμβας στο υπουργικό γραφείο του (Πόντιου) υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρο Κατεχάκη είχε θύμα τον εξ απορρήτων αξιωματικό υπασπιστή του 52χρονο Γ. Βασιλάκη. Το δέμα-φάκελλος μεγέθους Α3 έφερε ένδειξη αποστολέα Χρήστος Καραβέλας - Εκάλη, που κατά δημοσίευμα ταυτιζόταν με φυγάδα, στέλεχος της Siemens. Η ταχυδρομική βόμβα χαρακτηρίστηκε "ιρλανδικού μοντέλου" του IRA.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
217 π.Χ. - Πέθανε ο Γάιος Φλαμίνιος Νέπος, Ρωμαίος ύπατος και στρατιωτικός
109 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης.
972 - Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.
1314 - Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι στρατιώτες του Ρόμπερτ δε Μπρους καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των αγγλικών δυνάμεων του Εδουάρδου Β' στη μάχη του Μπάνοκμπερν.
1314 – Γεννήθηκε η Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας
1340 - Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στόλος υπό την προσωπική καθοδήγηση του Εδουάρδου Γ' καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το γαλλικό στόλο στη ναυμαχία του Σλόις.
1497 - Ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στις ακτές της Νέας Γης. Ο ιταλικής καταγωγής θαλασσοπόρος και εξερευνητής Τζον Κάμποτ επικεφαλής αγγλικής αποστολής γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που πατάει το πόδι του στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, μετά τους Βίκινγκς. Εκτιμάται ότι, το μέρος, όπου έφτασε ήταν είτε η Νέα Γη, είτε το Κέιπ Μπρίτον Άιλαντ
1519 – Πέθανε η Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης. (Γεν. 18/4/1480)
1597 - Η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπαντάμ της Ιάβας.
1693 - οι Βρετανοί ιδρύουν το Κίνγκστον στη Τζαμάικα. Η πόλη χτίζεται στη θέση του Πορτ Ρουαγιάλ, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό. Το 1872 το Κίνγκστον θα γίνει διοικητικό κέντρο και πρωτεύουσα του νησιού.
1717 - Ίδρυση της Μεγάλης Στοάς Premier της Αγγλίας.
1850 - Γεννήθηκε ο Χερμπερτ Χόρας Κίτσενερ Άγγλος στρατάρχης, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας κατάληψης του Σουδάν και έλαβε τον τίτλο του λόρδου του Χαρτούμ. Υπήρξε το σύμβολο του βρετανικού μαχητικού πνεύματος στις αρχές του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
1859Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΟΛΦΕΡΙΝΟ.To Σολφερίνο (ιταλικάSolferino) είναι μια μικρή πόλη της επαρχίας της Μάντοβα, στη Λομβαρδία της Ιταλίας. Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν τυχαία και δεν είχαν προπαρασκευάσει τη μάχη. Η σύγκρουση άρχισε το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι, μέσα σε κλίμα σύγχυσης και αταξίας. Ήταν, όμως, ιδιαίτερα σκληρή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Η βαρβαρότητα και ο βαρύς φόρος αίματος ευαισθητοποίησε τον Ελβετό έμπορο Ερρίκο Ντυνάν που παρατηρούσε όσα διαδραματίζονταν ζωντανά και ο οποίος ανεξαρτήτως εθνικότητας περιέθαλψε με την βοήθεια των κατοίκων τους τραυματίες των αντιπάλων πλευρών. Ο Ντυνάν μετέφερε με την πένα του τη φρίκη της μάχης στο βιβλίο του «Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο» το οποίο κινητοποίησε την κοινή γνώμη της εποχής και οδήγησε τελικά στην ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού.
Έγινε γνωστή από την ομώνυμη μάχη, στο πλαίσιο του Δεύτερου Πολέμου της Ιταλικής Ανεξαρτησίας. Η μάχη έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου 1859 κοντά στην μικρή αυτή κωμόπολη, μεταξύ του αυστριακού στρατού υπό τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο - Ιωσήφ Α΄ και των συνασπισμένων δυνάμεων Γαλλίας και Πεδεμοντίου, υπό τους βασιλείς των δύο χωρών Ναπολέοντα Γ' και Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄.Η πιο φονική μάχη της Ευρώπης, μετά το Βατερλό. Μετά από δεκαπέντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστριακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νικητές και νικημένοι εγκαταλείπουν τους σαράντα χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και τους τραυματίες τους για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα τους.
1883 - Γεννήθηκε ο Βίκτορ Φραντς Ες, Αυστριακός φυσικός
1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
1895 - Γεννήθηκε ο Τζακ Ντέμπσεϊ, αμερικανός πυγμάχος, πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών από το 1919 έως το 1926. (Θαν. 31/5/1983)
1908 - Πέθανε ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1909 - γεννιέται από Βρετανούς γονείς στις ΗΠΑ ο βραβευμένος με βραβεία Έμι Ντέιβιντ Ρόουζ, ο συνθέτης των μουσικών θεμάτων των δημοφιλών αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" και "Μπονάνζα".
1911 - Γεννήθηκε ο Ερνέστο Σάμπατο, Αργεντινός συγγραφέας
1911 - Γεννήθηκε ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αργεντινός οδηγός αγώνων
1916 - η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη κινηματογραφική σταρ που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
1918 - ο γερμανικός στρατός βομβαρδίζει το Παρίσι με τη "Μπιγκ Μπερθα" ένα γιγάντιο κανόνι το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίπτωση της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να βάλλει από απόσταση ασφαλείας.
1922 - δολοφονείται στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Ρατενάου. Οι δράστες είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που διαφωνούν στην πολιτική του για την πληρωμή αποζημιώσεων εξαιτίας της συμμετοχής της Γερμανίας στο Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
1927 - Ιδρύεται η Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Κορνέλιο Κοντρεάνου στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Tο 1938μετονομάστηκε σε Σιδηρά Φρουρά.
1928 - Γεννήθηκε ο Θωμάς Υψηλάντης, Αμερικανός φυσικός
1932 - Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. (Θαν. 23/3/2001)
1935 - Πέθανε ο Κάρλος Γκαρντέλ, αργεντίνος τραγουδιστής, που ταυτίστηκε με το ταγκό.(Γεν. 11/12/1890)
1947 - Ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στις ΗΠΑ οδηγώντας το μικρό του αεροσκάφος, στην πρώτη παρόμοια μαρτυρία που γνώρισε ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers) που έκανε, δημιουργήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.
1996 - η Ινδία δεν θα υπογράψει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, εφόσον δεν προβλέπεται ο πυρηνικός αφοπλισμός των πέντε μεγάλων δυνάμεων σε διάστημα 10 ετών.
1997 - το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει πρωτοποριακή απόφαση, που δίνει το δικαίωμα και τους άνδρες να λαμβάνουν σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.
1999 - η κιθάρα με την οποία ο Έρικ Κλάπτον ηχογράφησε το "Layla" πωλείται σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 497.500 δολαρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου