Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 22 ΙΟΥΝΙΟΥ )



ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 22 ΙΟΥΝΙΟΥ )
217 π.Χ: - διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ' της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ' τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.
168 π.Χ. - Μάχη της Πύδνας: οι Ρωμαίοι υπό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο νικούν τον Μακεδόνα βασιλιά Περσέα, δίνοντας τέλος στον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο.Ο Μακεδονικός Στρατός (30.000 φαλαγγίτες, 9.000 ψιλοί και 4.000 ιππείς)., υπό τον βασιλέα Περσέα, συγκρούεται στον ποταμό Λεύκο (Μαυρονέρι), κοντά στην Πύδνα (κοντά στην Κατερίνη), με τον Ρωμαϊκό (23.800 λεγεωνάριοι, 9.600 ψιλοί και 4.200 ιππείς), υπό τον ύπατο Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο. Η Ρώμη κατέκτησε έτσι το τελευταίο ισχυρό προπύργιο τού Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, το άξεστο Λάτιο, άρχισε και αυτό με την σειρά του να κατακτιέται από το Ελληνικό πνεύμα… Θα απαιτηθούν όμως αρκετοί αιώνες ακόμη μέχρις ο Ελληνισμός αναδυθεί και πάλι, ντυμένος στην Βυζαντινή πορφύρα.
431 - πεθαίνει ο Λατίνος ποιητής, Παουλίνος της Νάλα.
431.—Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.
813.—Ο αυτοκράτωρ Μιχαήλ Α’ Ραγκαβές αντιμετωπίζει τον χάνον τών βουλγάρων Κρούμον, παρά την Βερσινικίαν. Ο Βυζαντινός στρατός, παρ’ όλον ότι επολέμησε με μεγάλην γενναιότητα, λόγω παρερμηνείας ωρισμένων διαταγών τού αυτοκράτορος, ηττήθη και υπέστη βαρείας απωλείας. Κατά την μάχην αυτήν εφονεύθη ο γενναίος αρχηγός τής μακεδονικής φάλαγγος Ιωάννης Απλάκης.
916 -  Γεννήθηκε ο Σαΐφ αλ-Ντάουλα, εμίρης του Χαλεπίου
1276 – Πέθανε ο Πάπας Ιννοκέντιος Ε΄
1593 - Τα συμμαχικά χριστιανικά στρατεύματα νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Σίσακ.
1622 - Οι πορτογαλικές δυνάμεις αποκρούουν ολλανδική εισβολή στη μάχη του Μακάου.
1633 - Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, το Ιεροδικείο της Ρώμης αναγκάζει τον Γαλιλαίο Γαλιλέι να αποκηρύξει την άποψή του ότι ο Ήλιος, και όχι η Γη, είναι το κέντρο του Σύμπαντος.
1662 - Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος προπαγάνδα στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ' για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.
1669.— {21-22/6} Ο δούκας Ντε λα Φοϊγάντ, επί κεφαλής των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων που προσήλθαν προς βοήθειαν των ενετών κατόπιν ενεργειών και συνεννοήσεων του Μοροζίνι με τον Λουδοβίκο ΙΔ, εισέρχεται στον Χάνδακα Κρήτης με το σύνολο της δυνάμεώς του.
1675 - ιδρύεται στην Αγγλία το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.
1695 - Πέθανε ο Σουλεϊμάν Β΄, Οθωμανός σουλτάνος
1727 - Πέθανε ο Γεώργιος Α', βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας
1767 - Γεννήθηκε ο Βίλχελμ φον Χούμπολτ, Γερμανός φιλόσοφος και πολιτικός
1774 - Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πράξη του Κεμπέκ, καθορίζοντας τους κανόνες διακυβέρνησης για την αποικία του Κεμπέκ στη Βόρεια Αμερική.
1805 - γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης, θεωρητικός των πολιτικών επιστημών και δικηγόρος, Τζιουζέπε Ματζίνι.
1821.—Οι αρχιερείς, οι ηγούμενοι τών μονών και οι πρόκριτοι τής Κύπρου προσέρχονται εις Λευκωσίαν, κατόπιν προσκλήσεως τού μουτεσελίμη Κιουτσούκ Μεχμέτ, όστις ήθελε δήθεν να τούς ευχαριστήση διά την νομιμοφροσύνην των. Εκεί, όμως, ωδηγήθησαν προ τού διοικητηρίου, όπου τους ανεγνώσθη το φιρμάνι τού σουλτάνου, που διέτασσε την θανάτωσίν των. Εγένετο πρώτον ο απαγχονισμός τού μητροπολίτου Κυπριανού επί δένδρου, απεκεφαλίσθησαν δε κατόπιν οι αρχιερείς Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Την επομένην, απεκεφαλίσθησαν όλοι οι άλλοι, απηγορεύθη δε η ταφή τών πτωμάτων, τα οποία παρεμορφώθησαν οικτρώς από στίφη μαινομένων τούρκων. Χιλιάδες γυναικών και παιδίων εξηνδροποδίσθησαν και αι οικίαι και τα μοναστήρια ελεηλατήθησαν.
1821.—Σε βοήθεια τού Πρωτοπαπαδάκη προσέρχονται οι άλλοι οπλαρχηγοί τής Κρήτης, Τσελεπής και Σήφακας  το τέλος τής μάχης θα δοθεί από τον οπλαρχηγό παπά Ιωάννη από το Μουρί, ο οποίος βρέθηκε στα νότα τών εχθρών αιφνιδιάζοντας τους, ακολούθως τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας 350 νεκρούς και πολλά λάφυρα. Οι αγωνιστές είχαν 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
1823.—Ο αρμοστής Τομπάζης έκανε συνέλευση στο χωριό Αρχοντική Ρεθύμνης (Κρήτη). Οι σκοποί τής συνελεύσεως ήταν να ψηφιστούν διάφορα κείμενα για θεσμούς και όργανα -να καθοριστούν δικαιοδοσίες, και, επίσης, να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ενισχυμένο Αιγυπτιακό στρατό.  Η αντιπαλότητα μεταξύ Σφακιανών και Κατωμεριτών λίγο έλλειψε να δυναμιτίσει την συνέλευση, οι Κατωμερίτες ήθελαν θέσεις και προνόμια γιατί νόμιζαν ότι απελευθερώθηκαν. Ο αρμοστής στο τέλος έδωσε 9 θέσεις τής διοίκηση στους Σφακιανούς και 6 στους Κατωμερίτες και ταυτόχρονα με λόγο του, υπενθύμισε στους Κατωμερίτες, τους πρότερους αγώνες τών Σφακιανών για την λευτεριά.
1824.—Μετά από πολύωρη και σκληρή μάχη ο Χοσρέφ Πασάς καταλαμβάνει τα Ψαρά και κατορθώνει να ανέλθει στο Παλαιόκαστρο. Ο υπερασπιστής του Φρουρίου Αντώνιος Βρατσάνος ανατινάσσει την πυριτιδαποθήκη του, με αποτέλεσμα Έλληνες και τούρκοι να ταφούν κάτω από ερείπια.
1824.—Οι τούρκοι προβαίνουν σε άγριες σφαγές τών κατοίκων τού Ηρακλείου Κρήτης.
1825 - Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τη φεουδαρχία στη βρετανική Βόρεια Αμερική.
1826.— Ο Ιμπραήμ μετά την άρνηση τών Μανιατών να τον προσκυνήσουν, εξορμά για να τους υποτάξει. Οι Μανιάτες οχυρώνονται στη Βέργα τού Αλμυρού. Η Βέργα ήταν ξερολίθινο τείχος ύψους ενός μέτρου περίπου και μήκους περισσότερο τού χιλιομέτρου, που κτίστηκε από τους Μανιάτες, σαν ταμπούρι. Οκτώ με δέκα γιουρούσια την ημέρα έκαναν οι τουρκοαιγυπτιοαλβανοί επί τρεις ολόκληρες ημέρες (22,23 και 24 Ιουνίου) και παράλληλα βομβάρδιζαν τις θέσεις τών αμυνομένων Μανιατών από τη θάλασσα. Τ’αποτελέσματα ήταν οικτρά για τον Ιμπραήμ και το στρατό του. Η Νίκη τής Μάνης είναι η από τις πιο κρίσιμες και σημαντικότερες για την απελευθέρωση τής Ελλάδας. Αν πατιόταν η Μάνη, δεν θα υπήρχε σπιθαμή εδάφους όπου να διατηρείται η Επανάσταση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το βασικό σχέδιο τού Ιμπραήμ ήταν, αφού κατέστρεφε την Πελοπόννησο να ξεριζώσει όλους τους Έλληνες κατοίκους της που θα τους οδηγούσε αιχμάλωτους στα σκλαβοπάζαρα για να εγκαταστήσει Αιγυπτίους! Όμως το σχέδιο ανατράπηκε στη Βέργα, στον Διρό, στον Πολυάραβο, στο Κακοσκάλι
1826.—Η κυβέρνηση διορίζει τον Γάλλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο αρχηγό τού τακτικού στρατού.
1829.—Οι Έλληνες στο Μαυροβούνιον Θηβών ενίκησαν τους τούρκους κατόπιν σκληρού αγώνος.
1837 - Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. (Θαν. 12/11/1923)
1837 - γεννιέται ο Αμερικανός Πολ Μόρφι, που υπήρξε ο σημαντικότερος σκακιστής της εποχής του.
1844 - Γεννήθηκε ο Όσκαρ φον Γκέμπχαρντ, Γερμανός θεολόγος και βιβλιοθηκονόμος
1846 - ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.
1856 - Γεννήθηκε ο Χένρυ Ράιντερ Χάγκαρντ, Άγγλος συγγραφέας
1874 - Γεννήθηκε ο Βίγκο Γιένσεν, Δανός αθλητής
1874 - εισάγεται το τένις επί χόρτου.
1885 - γεννιέται ο Σλοβένος ηλεκτρολόγος μηχανικός και θεωρητικός του σκακιού, Μίλαν Βίντμαρ.
1887 - γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος και συγγραφέας, Τζούλιαν Χάξλεϊ.
1891 - Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.
1895 - Γεννήθηκε ο Ιάκωβος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1897 - γεννιέται ο Aγγλοολλανδός φιλόσοφος, Νόρμπερτ Ελίας.
1898 - γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Το πιο γνωστό του έργο, το "Ουδέν νεότερο από το Δυτικό Μέτωπο".
1898 - Ισπανοαμερικανικός πόλεμος: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα.
1901.—Το Εθνικό Θέατρο στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, είναι έτοιμο ν’ αρχίσει τις παραστάσεις.
1902.—Καταγγελίες για μεσαιωνικά βασανιστήρια στον Βόλο από χωροφύλακες, σε βάρος ληστών μεγάλης κλοπής.
1903 - γεννιέται ο Τζον Ντίλιγκερ, Αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ' αριθμ. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI. (Θαν. 22/7/1934)
1906 - Γεννήθηκε ο Μπίλι Γουάιλντερ, Αυστριακός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος
1906 - γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας και πιλότος, Αν Μόροου Λίντμπεργκ.
1906 - Υιοθετείται η σημαία της Σουηδίας.
1907.— Ο Μακεδονομάχος Υπολοχαγός Παπαδόπουλος Γεώρ. (Καπετάν Νικηφόρος Β’) από Βράχα Αιτωλοακαρνανίας, εφονεύθη στο Πέτροβο.
1907.—Ο Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), αναχωρεί σιδηροδρομικώς από Αθήνα για Τρίκαλα με τους παρακάτω υπαξιωματικούς του 9ου πεζικού συντάγματος (Καλαμάτας): Βασίλη Τσιμπιδάρο, Θεόδωρο Μαντούβαλο, Γρηγόρη Ρογκάκο, Αριστείδη Κωστόπουλο, Παναγιώτη Οικονομάκο, Θεόδωρο Γεωργαλή και 19 άνδρες εκ των οποίων οι 12 ήταν Μανιάτες και οι άλλοι 7 ήταν οπλίτες που ακολούθησαν το Θεόδωρο Μαντούβαλο. Αυτοί ήταν οι: δεκανέας Αποστολόπουλος Ιωάννης (από την Ολυμπία) και οι στρατιώτες Μπίστουλας Διονύσης (από την Ολυμπία), Σεφερλής Αναστάσιος, Δρίλης, Χαριτόπουλος, Παπαδόπουλος και Τζανέας. Το σώμα αποτελείτο από 50 άνδρες, στη πλειοψηφία τους Μανιάτες και όρισε υπαρχηγό τον επιλοχία Βασίλη Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγούς το Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταΰγετο), το Γρηγόρη Ρογκάκο, τον Αριστείδη Κωστόπουλο, τον Παναγιώτη Οικονομάκο και το Θεόδωρο Γεωργαλή. Εισήλθε στη Μακεδονική γη στις 27 Ιουνίου 1907
1908.—Ανασχηματισμός της κυβερνήσεως. Τα νέα πρόσωπα στις υπουργικές θέσεις είναι οι Λεβίδης, Γούναρης, Εμπειρίκος, Στάης, Μπαλτατζής και Στεφάνου.
1910 - Γεννήθηκε ο Κόνραντ Τσούζε, Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης
1910 - στο Βερολίνο, τα γερμανικά Ζέπελιν αρχίζουν αερομεταφορές επιβατών και αποσκευών.
1911 - Ο Γεώργιος Ε' και η Μαρία του Τεκ στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.
1911.—Σοβαρές ζημιές παθαίνει το νεότευκτο ελληνικό θωρηκτό «Αβέρωφ», όταν προσκρούει σε ύφαλο, ενώ έπλεε προς το Ντάβενπορτ της Αγγλίας.
1913.—Λήγει ἡ τριήμερος μάχη τοῦ Κιλκὶς-Λαχανᾶ, μία ἀπὸ τὶς ἐνδοξότερες τῆς Ἑλληνικῆς στρατιωτικῆς ἱστορίας, μὲ συνολικὴ ἐπικράτηση τῶν Ἑλληνικῶν ὅπλων, ἀλλὰ καὶ μὲ μεγάλες θυσίες.
1914 - Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απευθύνει διαταγή προς το στράτευμα, κατά την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες, επειδή αρμόζουν σε ηθοποιούς, όπως αναφέρει.
1917.—Αφού ισχυροποιούνται στην κυβέρνηση τα πρόσωπα τού πραξικοπήματος της Θεσσαλονίκης, οι «Σύμμαχοι» ανακαλούν τον Ύπατο Αρμοστή Κ. Ζοννάρ. Τέσσερις ημέρες μετά, ο Βενιζέλος διορίζεται πρωθυπουργός.
1919.—Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό και μετέπειτα σφαγέα των λαών Κεμάλ πασά.
1919—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καθαρίζει την περιοχήν Αϊδινίου από ατάκτους τούρκους.
1920.—Ο Ελληνικός στρατός καθαρίζει το έδαφος στην περιοχή Προύσας.
1921.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία βρίσκεται στις θέσεις εξόρμησης προς νέες μάχες.
1922.—Κατά το πέρας της “δίκης της Λαμίας”,  αποφασίζεται η τριετής φυλάκιση του Αλ. Παπαναστασίου και των συνεργατών του.
1924 - Γεννήθηκε ο Γιώργης Παυλόπουλος, Έλληνας ποιητής
1930 - Γεννήθηκε ο Βάλτερ Μπονάττι, Ιταλός ορειβάτης
1930 - γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Αρτιουκίν.
1930.—Συλλαλητήριο των προσφύγων αποδοκιμάζει τους πρόσφυγες υπουργούς.
1936 - γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι και ηθοποιός, Κρις Κριστόφερσον.
1937 - ο Καμίλ Σοτέμπ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1937 - Πέθανε ο Ζαν-Ζοζέφ Ραμπεαριβέλο, Μαλαγάσιος ποιητής
1938 - ο Joe Louis γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών νικώντας τον James Braddock στον 8ο γύρο. Ο Joe Louis ή Bober Brown ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1938 μέχρι το 1949 δημιουργώντας ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος.
1939 - οι ΗΠΑ αγνοούν την ιαπωνική εντολή να απομακρύνουν το καταδρομικό "Φίλσμπουρι" από το Σουάτσου.
1940 - Γεννήθηκε ο Αμπάς Κιαροστάμι, διακεκριμένος ιρανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1940 - Η Γαλλία αναγκάζεται να υπογράψει ανακωχή με τη ναζιστική Γερμανία.
1941 - Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα)
1941 - κοντά στην πόλη Σιζάκ της Κροατίας ιδρύεται η πρώτη Ένοπλη Κροατική Αντιφασιστική Μονάδα.
1941 - Ξεκινάει η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η εισβολή του γερμανικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση.
1943 - Β' Π.Π., Γερμανοί προβαίνουν σε εκτελέσεις Ελλήνων στη Κερνίτσα Αρκαδίας.
1943 - ρατσιστικές εξεγέρσεις σημειώνονται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, κατά τις οποίες σκοτώνονται 29 άτομα.
1944 - ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει νόμο, ο οποίος προβλέπει μια σειρά προνομίων και διευκολύνσεων για τους βετεράνους του αμερικανικού στρατού.
1945.—Για την αξιέπαινη πολεμική δράση και τις θυσίες του κατά τα έτη 1942-45, ο Ιερός Λόχος παραλαμβάνει τιμητικά την Πολεμική Σημαία. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, σε μία απέριττη τελετή στο Πεδίο του Άρεως, αυτή η Σημαία παρασημοφορήθηκε από τον τότε Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του Ιερού Λόχου, ο οποίος από τότε διαλύθηκε, αλλά αργότερα αποτέλεσε τον πρόδρομο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Λίγο καιρό μετά, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ιερό Λόχο με το Χρυσούν Μετάλλιό της για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην αγωνιζόμενη πατρίδα κατά την περίοδο 1942 – 1945.
1947 - γεννιέται ο Πρόεδρος της Γκάνα, Τζέρι Ρόουλινγκς.
1948 - γεννιέται ο Αμερικανός στιχουργός και δισκογραφικός παραγωγός, Τοντ Ράντγκρεν.
1949 - γεννιέται η βραβευμένη με δύο Όσκαρ, Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ.
1949 - Πέθανε ο Αριστείδης Στεργιάδης, Έλληνας πολιτικός
1952 - ρωσικά και ανατολικογερμανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν 40 Δυτικογερμανούς σε αμφισβητούμενη περιοχή των γερμανικών συνόρων.
1953 - γεννιέται η Αμερικανή τραγουδίστρια, Σίντι Λόπερ.
1955.—Επίθεσις στον αστυνομικό σταθμό του Αμιάντου  από ανταρτική ομάδα της ΕΟΚΑ.
1961 - στο Κογκό, ο Τσόμπε, που ελευθερώνεται από τον Μομπούτου, καταγγέλλει τη συμφωνία τους, αρνούμενος να δεχτεί το τέλος της απόσχισης της Κατάνγκα.
1962 - η συντριβή ενός Μπόινγκ 707 της Air France στη Γουαδελούπη προκαλεί το θάνατο 113 ανθρώπων.
1962.—Αρχίζουν στο Άγιον Όρος οι εορτασμοί για τη χιλιετηρίδα του αγιορείτικου μοναχισμού.
1963 - Δίδεται στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης.
1964 - γεννιέται ο Νταν Μπράουν, αμερικανός συγγραφέας. («Κώδικας Ντα Βίντσι»)
1965 - Γεννήθηκε η Ναταλία Γερμανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος και στιχουργός
1965 - πεθαίνει ο παραγωγός του "Όσα παίρνει ο άνεμος", Ντέιβιντ Σέλτζνικ.
1966 - βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ".
1969 - Γεννήθηκε ο Ξενοφών Γήττας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1969 - πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ.
1973 - το διαστημόπλοιο Σκάιλαμπ με το πλήρωμά του προσθαλασσώνεται επιτυχώς στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά από 28ήμερη παραμονή στο διάστημα.
1974 - πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα, ο Ιταλός, Ντάριους Μιλχάουντ.
1977 - ο πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζον Μίτσελ ξεκινά να εκτίει την ποινή του σχετικά με το ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Γουοτεργκέιτ και γίνεται ο πρώτος Αμερικανός εισαγγελέας, που θα βρεθεί στη φυλακή.
1978 - ο Αμερικανός αστρονόμος Τζέιμς Κρίστι ανακαλύπτει, ότι ο πλανήτης Πλούτωνας έχει ένα δορυφόρο, λίγο μεγαλύτερο από το μισό της διαμέτρου του, τον οποίο ονομάζει Χάρο.
1979.— Ογδονταπέντε  αρχαία αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που κατασχέθηκαν από τη Βρετανία, επιστρέφονται στην Κύπρο.
1980 - οι Σοβιετικοί ανακοινώνουν τη μερική αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν.
1981 - στις ΗΠΑ, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ομολογεί την ενοχή του και καταδικάζεται για τη δολοφονία του Τζον Λένον.
1983 - το NHL υιοθετεί την 5λεπτή παράταση sudden death.
1984 - Γεννήθηκε ο Γιώργος Αποστολίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1984 - παραιτείται ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Τζόζεφ Λουνς, μετά από 13 χρόνια. Τον διαδέχεται ο Βρετανός λόρδος Κάρινγκτον.
1985 - Γεννήθηκε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1986 - Ο Θεός έβαλε το χέρι του" δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή - Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό. Οι Αργεντίνοι κερδίζουν με 2-1 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου με άλλο ένα γκολ του Μαραντόνα που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Το γκολ των Άγγλων σημειώνει ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.
1987 - Πέθανε ο Φρεντ Ασταίρ, Αμερικανός τραγουδιστής, χορευτής και ηθοποιός
1989.—Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
1990 - Πέθανε ο Ίλια Φρανκ, Ρώσος φυσικός
1990 - στη Ρουμανία, σε κάθειρξη 15 χρόνων καταδικάζεται ο αδελφός του Τσαουσέσκου, Νικολάι Αντρούπα, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία επτά ατόμων, κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη.
1991 - στη Βραζιλία, 20 είναι οι νεκροί από έκρηξη που σημειώνεται σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων.
1992 - Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι Γιάννης Καλαμπόκας, που θα καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του θα μειωθεί σε 17 χρόνια.
1992 - στο Αικατερίνεμπουργκ της Ρωσίας ανακαλύπτονται δύο σκελετοί και αναγνωρίζονται ως αυτοί του τελευταίου τσαρικού ζεύγους της χώρας.
1993 - οι ηγέτες των χωρών της ΕΟΚ δηλώνουν την πεποίθησή τους να αγωνιστούν εναντίον του ρατσισμού, καταδικάζοντας απερίφραστα το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον μεταναστών και προσφύγων στα κράτη- μέλη.
1993 - Πέθανε η σύζυγος του Ρίτσαρντ Νίξον, Πατ Νίξον, Αμερικανίδα οικονομολόγος
1994 - στο Ευρωκοινοβούλιο, η Σοσιαλιστική Ομάδα αποκλείει από τις τάξεις της τους Ιταλούς Σοσιαλδημοκράτες, επειδή συνεργάζονται με τους Νεοφασίστες στις εκλογές στη Σικελία.
1994.—Για πρώτη φορά, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συζητείται προσφυγή κατά της Τουρκίας από Ελληνοκύπρια, την Τιτίνα Λοϊζίδου, που δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην περιουσία της στα Κατεχόμενα.
1995 - άγνωστοι ένοπλοι δολοφονούν τον ηγέτη της ισλαμικής Τζιχάντ, Μαχμούντ αλ Χαουαζά και η οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ.
1996 - πνίγεται στο θαλάσσιο χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου ο πολίστας, Νώντας Σαμαρτζίδης, πρώην αρχηγός της Εθνικής.
1997 - πεθαίνει ο Γάλλος δημοσιογράφος, πολιτικός και διπλωμάτης. Ζεράρ Παλετιέ
1997 - Πέθανε ο Γιώργος Θέμελης, διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας. (Γεν. 1915)
1999 - η Martina Hingis χάνει από την Αυστραλή Jelena Dokic με 6-2, 6-0 σε 54 λεπτά και γίνεται η τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά την Garet Smith (1962) και την Steffi Graf (1994) που αποκλείεται στον πρώτο γύρο του Wimbledon.
2002 - ένας σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνει περισσότερους από 261 ανθρώπους.
2007 - ο επαγγελματίας κατσέρ Κρις Μπενουά σε ένα μανιασμένο ξέσπασμα σκοτώνει τη σύζυγο του και τον επτάχρονο γιό του στο σπίτι τους. Δύο μέρες μετά αυτοκτονεί.
2009 -  Η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.
2009 - Στην Ουάσινγκτον δύο συρμοί του Μετρό συγκρούονται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα και να τραυματιστούν 80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου