Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 27 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 27 ΙΟΥΝΙΟΥ )
742.—Ο κόμης τού Οψικίου Αρτάβασδος, γαμπρός τού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄, εκμεταλλεύεται την απουσία τού τελευταίου από την Κωνσταντινούπολη και καταλαμβάνει το θρόνο. Αρχίζει εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και προσωπικές φιλοδοξίες και όχι σε θρησκευτικές.
1149 - σκοτώνεται στη μάχη της Ίναμπ, ο πρίγκιπας της Αντιοχίας, Ρέιμοντ.
1162 – Πέθανε ο Εύδης Β΄, δούκας της Βουργουνδίας
1302 - ήττα του στρατηγού Μουζάλωνα από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
1358 - Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ραγούζας. (Ντουμπρόβνικ). 
1462 – Γεννήθηκε ο Λουδοβίκος ΙΒ', βασιλιάς της Γαλλίας
1550 – Γεννήθηκε ο Κάρολος Θ', βασιλιάς της Γαλλίας
1556 - Οι δεκατρείς μάρτυρες του Στράτφορντ καίγονται στην πυρά, κοντά στο Λονδίνο, λόγω των προτεσταντικών τους πεποιθήσεων.
1638 – Πέθανε ο Κύριλλος Λούκαρις, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους επειδή τον υποψιάζονταν ότι ετοίμαζε εξέγερση των υπόδουλων ρωμιών. (Γεν. 1572)
1709 - ο Τσάρος Πέτρος νικά το βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο ΙΣΤ, στη μάχη της Πόλταβα της Ουκρανίας.
1743 - Πόλεμος της Αυστριακής διαδοχής: Μάχη του Ντέτινγκεν. Στο πεδίο της μάχης στη Βαυαρία, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' της Μεγάλης Βρετανίας καθοδηγεί προσωπικά τα στρατεύματά του στη μάχη. Είναι η τελευταία φορά που ένας Βρετανός μονάρχης διοικεί στρατεύματα στο πεδίο της μάχης.
1759 – Ο Άγγλος στρατηγός Τζέημς Γουλφ ξεκινά την πολιορκία του Κεμπέκ.
1787 - στη Λοζάννη, ο Έντουαρντ Γκίμπον ολοκληρώνει το 6ο και τελευταίο μέρος του "Η Άνοδος και η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας", ενός από τα σημαντικότερα βιβλία ιστορίας στην αγγλική γλώσσα.
1806 - Βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια των πρώτων βρετανικών επιδρομών στο Ρίο ντε λα Πλάτα.
1821 – Ελληνική Επανάσταση: Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της Μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στη Σητεία.
1822 - Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής μικρής δύναμης Μανιατών, και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές, με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην ΚιάφαΣουλιώτες.
1844 – Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, λυντσαρίστηκε μέχρι θανάτου σε φυλακή της Καρθαγένης στο Ιλινόις.
1850 - Γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν, λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. (Θαν. 26/9/1904)
1893 - κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 600 τράπεζες και 74 σιδηροδρομικές εταιρείες χρεοκοπούν.
1906 – Μακεδονικός Αγώνας: φονεύεται στην Δράμα ο Μακεδονομάχος Ηλ. Γεωργίου, καταγόμενος από το Μοναστήρι.
1907.—Ο Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), εισήλθε στη Μακεδονική γη με 50 άνδρες, στην πλειοψηφία τους Μανιάτες και, ορίζοντας υπαρχηγό τον επιλοχία Βασίλη Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγούς το Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταΰγετο), τον Γρηγόρη Ρογκάκο, τον Αριστείδη Κωστόπουλο, τον Παναγιώτη Οικονομάκο και το Θεόδωρο Γεωργαλή με αποστολή που ανέλαβε από το Μακεδονικό κομιτάτο να συναντηθεί με τον καπετάν Ζάκα (Γρηγόρη Φαληρέα) τον οποίο θα αντικαθιστούσε στη περιφέρεια Βογατσικού – Καστοριάς.
1912 - Με την εγκύκλιο 1262/9890 «Περί εξομοιώσεως των γυμναστών προς τους λοιπούς λειτουργούς μέσης εκπαιδεύσεως» επιχειρείται η αύξηση του κύρους της γυμναστικής, αφού σύμφωνα με τον Ιωάννη Χρυσάφη ούτε 500 μαθητές από τους 30.000 δεν πηγαίνουν στα γυμναστήρια.
1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών τής  I Μεραρχίας και τήςΤαξιαρχίας Ιππικού καταλαμβάνεται το Ν.Πετρίτσι. Το απόγευμα τής ιδίας ημέρας η VI Μεραρχία πέρασε τον Στρυμόνα και κατέλαβε το Σιδηρόκαστρο, το οποίο οι βούργαροι πρίν το εγκαταλείψουν λεηλάτησαν,  κατασφάζοντας παράλληλα τον Μητροπολίτη με 100  Έλληνες κατοίκους. Ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή.
1914 – Βόρεια Ήπειρος: Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν τη Νικολίτση.
1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο της Στρατιάς Μικράς Ασίας.
1929 - Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.
1932 – Γεννήθηκε η Άννα Μόφο, Αμερικανίδα υψίφωνος
1940- στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί εγκαινιάζουν μια νέα συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, με την ονομασία "Αίνιγμα".
1946 – Στη διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Παρίσι αποφασίζεται η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η οποία επικυρώνεται το επόμενο έτος με ελληνοϊταλικό σύμφωνο.
1947 - Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, έλληνας αθλητής του στίβου και πολιτικός με το κόμμα της ΝΔ.
1947 - Το ΚΚΕ ανακοινώνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος στο Στρασβούργο τη δημιουργία «προσωρινής δημοκρατική κυβέρνησης» στα βουνά.
1951 - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη. (Σισμανόγλειο) (Γεν. 1857)
1954 – Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο, στην ΕΣΣΔ.
1955 - γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός, Ιζαμπέλ Ατζανί.
1962 - Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, τον περίφημο τελικό της Νύχτας. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0- 0, ενώ στο 100ό λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής, Μέλα, τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά αυτή.
1967 - Γεννήθηκε ο Απόστολος Γκλέτσος, ηθοποιός και πολιτικός.
1969 - Η χούντα υποχρεώνει σε παραίτηση τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
1969 - Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ Stonewall της Νέας Υόρκης. Οι αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας. ή διαφορετικά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΥΣΤΙΑΣ
1975 - Γεννήθηκε ο Τόμπι Μαγκουάιρ, Αμερικανός ηθοποιός
1977 – Η Γαλλία παραχωρεί ανεξαρτησία στο Τζιμπουτί.
1995 – Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα, Πρίγκιπας Διάδοχος του Θρόνου του Κατάρ, ανατρέπει τον πατέρα του με αναίμακτο πραξικόπημα.
1999 - Πέθανε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. (Γεν. 5/5/1919)
2001 – Πέθανε ο Τζακ Λέμον, Αμερικανός ηθοποιός
2009 – Πέθανε ο Σπύρος Καλογήρου, Έλληνας ηθοποιός
2013 - Πέθανε ο Αλέν Μιμούν, Γάλλος δρομέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου