Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 18 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 18 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.741 – Πεθαίνει ο Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας τού Βυζαντίου. Ήταν Αυτοκράτορας τού Βυζαντίου από το 717 ως το 741 ενώ γεννήθηκε το 685 στη Γερμανικεία τής Συρίας. Ήταν ο πρώτος εικονομάχος αυτοκράτορας. Με τις εικονοκλαστικές του αποφάσεις δεν ανεχόταν τις εικόνες  οι οποίες ήταν «άφωνον είδος και φωνής εξηρμένον» και απαγόρευε κάθε εικόνα τού Χριστού τής Παναγίας και τών άλλων αγίων. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε ο γιος του Κωσταντίνος Ε’.
.860 – Δώδεκα χιλιάδες Ρώσοι με διακόσια μονόξυλα εισέρχονται στον Βόσπορο, λεηλατούν τις ακτές και επιτίθενται κατά τής Κωνσταντινουπόλεως. Λόγω θαλασσοταραχής, υφίστανται σοβαρές καταστροφές και αναγκάζεται να αποχωρήσουν.
.1470 – Άφιξη τών χερσαίων δυνάμεων τού Μεχμέτ τού Καταστροφέα ή  Μωάμεθ Β’ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα [Negroponte] για να λάβουν μέρος στην πολιορκία της. Μπροστά στην στενή και ανελέητη πολιορκία τών τούρκων η Χαλκίδα λύγισε και γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές τής ιστορίας. Ο πριονισμός τού κυβερνήτη της Πάολο Ερίτσο είναι χαρακτηριστικό δείγμα τού οθωμανικού «πολιτισμού».
.1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821 Κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κηρύσσουν επανάσταση κατά των Τούρκων. - Αμπατζήδες Τούρκοι επιτίθενται κατά των Κρητών επαναστατών στον Άγιο Βασίλειο. - Μάχη τής Λαγκάδας. Ο Γώγος Μπακόλας με 100 αγωνιστές αποκρούει στα στενά τού Μακρυνόρους 4.000 (!) τούρκους υπό τον Ισμαήλ. Τους είχε στείλει ο Χουρσίτ με σκοπό να καταπνίξουν την επανάσταση στο Μεσολόγγι. Οι τούρκοι υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους 200 νεκρούς, κανόνια, σημαίες και άφθονα τρόφιμα. Η μάχη αυτή συνέβαλλε ως ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της επανάστασης.
.1863.—Μετά την ήττα τών ‘’Πεδινών’’ τού Δ. Βούλγαρη από τους ‘’Ορεινούς’’ τού Μπενιζέλου Ρούφου, αιματηρότατες συγκρούσεις σημειώνονται που έμειναν γνωστές ως ‘’Ιουνιανά’. Έχουν τριήμερη διάρκεια και απολογισμό περίπου διακοσίων νεκρών. Η συμμορία τού Κυριάκου υπό την προστασία τής Χωροφυλακής καταλαμβάνει τη Μονή τών Ασωμάτων στην Αθήνα. Ο υπουργός Στρατιωτικών Π. Κορωναίος διατάσσει τη σύλληψη του λήσταρχου. Ο διοικητής όμως τού 6ου Τάγματος κηρύσσει εαυτόν αλληλέγγυο προς τους ληστές. Η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη. Το βράδυ της 18ης Ιουνίου, ένας έξαλλος οπλισμένος πολύχρωμος συρφετός από στρατιώτες, ληστές, πυροβολητές, αντάρτες, πολιτοφύλακες, βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης και χωροφύλακες, συνωστιζόταν κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού του Βούλγαρη πυροβολώντας στον αέρα, φωνάζοντας, υβρίζοντας και ζητώντας με φανατισμό να πέσουν τα κεφάλια όλων των «ορεινών».
.1865 - πεθαίνει ο Ευάγγελος Ζάππας. Με τη διαθήκη του ορίζει να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδοτεί τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
.1913 – Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Οι Ελληνικές δυνάμεις (ΙΙ Μεραρχία) εκκαθαρίζουν την Θεσσαλονίκην από τις βουλγαρικές . Και οι τελευταίοι βούλγαροι της Θεσσαλονίκης παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό. Είχαν οχυρωθεί στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας όπου και αντιστέκονταν..
.1914 – Οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων ανακοινώνουν στην ελληνική κυβέρνηση την έγκριση εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, του Πρωτοκόλλου Κερκύρας με το οποίο αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. (με το νέο ημερολόγιο που ακολουθούσε η Ευρώπη ήταν 1η Ιουλίου).
.1926 - πεθαίνει η βασίλισσα των Ελλήνων Όλγα, σύζυγος του Γεωργίου Α',. (Γεν. 3/9/1851)
.1932 - Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Η Ελλάδα είναι μία από τις οχτώ χώρες ιδρυτικά μέλη και εκπροσωπείται από τον Συμεών Μαυροσκούφη και τον Γιώργο Αμπατζίογλου. Στο πρώτο Δ.Σ. πρόεδρος εκλέγεται ο Ελβετός L. Boufard και γενικός γραμματέας ο William Jones. Το 1990, όταν γενικός γραμματέας είναι ο Borislav Stankovic, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα γίνει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου..
.1939 - γεννιέται ο Γιώργος Μαρίνος, τραγουδιστής και ηθοποιός.
.1946 – Ελλάδα Επί Αντιβασιλείας Δαμασκηνού και κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη η Βουλή των Ελλήνων υιοθετεί με 138 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 181 αποχές το Γ΄ Ψήφισμα (της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής), το οποίο χωρίς να θέτει το ΚΚΕ και την Αριστερή παράταξη "εκτός νόμου", ουσιαστικά έθετε εκτός νόμου κάθε οργάνωση και μέλη αυτών θεωρούμενα προδότες κατά της χώρας και της έννομης τάξης, που θα πρέπει να τιμωρούνται με θάνατο. Το Ψήφισμα αυτό που είχε εισάγει για ψήφιση ο τότε υπουργός δημόσιας Τάξης Σ. Θεοτόκης, απετέλεσε το αποφασιστικό σημείο της πορείας προς τον συμμοριτοπόλεμο .
.1953 - Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι (ύψ. 440). (Πόλεμος της Κορέας)
.1956 – Οι Άγγλοι, ελπίζοντες ότι θά συνελάμβανον το επιτελείον τής Ε.Ο.Κ.Α., πυρπολούν δασώδη περιοχήν τού όρους Πρόοδος. Η πυρκαϊά, επεκταθείσα λόγω τού πνέοντος ανέμου αποτεφρώνει ολόκληρον τό δάσος. 19 Βρεττανοί στρατιώται, περικυκλωθέντες υπό τών φλογών, χάνουν την ζωή τους..
.1989 – Διεξάγονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές. Στις Εθνικές εκλογές νικητής η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αργότερα ορίζεται νέα ημερομηνία Εθνικών εκλογών η 5η Νοεμβρίου.
.2012 – Πέθανε ο Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
618 – Ο Καοτσού γίνεται αυτοκράτορας της Κίνας ξεκινώντας τη Δυναστεία των Τανγκ.
1541 - Με το Νόμο του Στέμματος της Ιρλανδίας, το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει το βασιλιά Ερρίκο Η' της Αγγλίας και τους διαδόχους του ως βασιλείς της Ιρλανδίας.
1712 - γεννιέται ο Γάλλος διαφωτιστής, φιλόσοφος, θεωρητικός των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και βοτανολόγος Ζαν Ζακ Ρουσώ.
1778 - κατά τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τα βρετανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Φιλαδέλφεια.
1815 - Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.
1858 - ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών με αφορμή ένα γράμμα, που λαμβάνει από το Βρετανό βιολόγο, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που περιείχε πανομοιότυπα με τα δικά του συμπεράσματα.
1882 – Γεννηθηκε ο Γκεόργκι Δημητρόφ, Βούλγαρος πολιτικός
1884 – Γεννηθηκε ο Εντουάρ Νταλαντιέ, Γάλλος πολιτικός
1901 - ένας λαμπτήρας από φυσητό γυαλί και νήμα άνθρακα, ανάβει για πρώτη φορά στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Σέλμορ στις ΗΠΑ. Δεν θα σβήσει ποτέ από τότε και το 1972 θα μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Συνεχίζει να γράφει ιστορία με την ονομασία Εκατονταετής Γλόμπος.
1901 – Γεννηθηκε η  Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Αναστασία, μικρότερη κόρη του αυτοκράτορα Νικόλαου του Β και της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας. Μέχρι της μέρες επιζεί ο θρύλος, που την ήθελε ως τη μοναδική επιζήσασα της οικογένειας των Ρομανόφ. Ποτέ δεν απεδείχθη ότι γλίτωσε από την ομαδική εκτέλεση της οικογένειας της από τους μπολσεβίκους.
1915 - κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τερματίζεται η δεύτερη μάχη της Αρτουά, με μεγάλες απώλειες και στη γερμανική και στη γαλλική πλευρά.
1918 - Γεννηθηκε ο Φράνκο Μοντιλιάνι, διαπρεπής ιταλός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ το 1985. (Θαν. 25/9/2003)
1926 – Γεννηθηκε ο Άλαν Σάντατζ, Αμερικανός αστρονόμος
1928 – Πέθανε ο Ρόαλντ Αμούντσεν, νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου. (Γεν. 16/7/1872)
1929 - Γεννηθηκε ο Γιούργκεν Χάμπερμας, γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος.
1936 – Πέθανε ο Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας
1938 - η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία διατηρεί τον τίτλο της κερδίζοντας 4-2 την Ουγγαρία στον τελικό του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Στάδιο Colombes του Παρισιού. Λίγο πριν την έναρξη του τελικού ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini είχε τηλεγραφήσει στους παίκτες της Ιταλίας το μήνυμα νίκη ή θάνατος. Ο Βραζιλιάνος Leonidas Da Silva ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ σημειώνοντας 2 γκολ στο μικρό τελικό εναντίον της Σουηδίας.
1940 - κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο κι ενώ η Γάλλια έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση προς το λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή θεωρείται η απαρχή της Γαλλικής Αντίστασης.
1942 – Γεννηθηκε ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ, Άγγλος τραγουδοποιός (The Beatles)
1943 – Γεννηθηκε η Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια
1948 - Υιοθετείται από τον ΟΗΕ η Διεθνής Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
1949 – Γεννηθηκαν ο Λεχ και ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, Πολωνός πολιτικός
1952 - γεννιέται η διάσημη ηθοποιός, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, κόρη του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι και της Σουηδέζας σταρ του Χόλυγουντ Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
1953 – Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Αιγύπτου από πραξικοπηματίες και καταργείται η Βασιλεία, η δε στρατοκρατία που επιβλήθηκε διατηρήθηκε περισσότερο από μισό αιώνα.
1961 - Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.
1967 – Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του πάνω στη σκηνή του Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ.
1974 - Πέθανε ο Γκιόργκι Ζούκοφ, ρώσος στρατάρχης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Γεν. 19/11/1896)
1975 - στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ Μουσάιντ αποκεφαλίστηκε δημόσια για τη δολοφονία του βασιλιά Φεϊζάλ, στις 25 Μαρτίου.
1983 – Η αστροναύτις Σάλλυ Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που πετά στο διάστημα.
2004 - σταρ τού Χόλιγουντ, αλλά και ένας πρώην Πρόεδρος, συγκεντρώνονται για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο αναμορφωτή τής μαύρης μουσικής, Ρέι Τσαρλς, που κηδεύτηκε με τη συνοδεία ήχων γκόσπελ, μπλουζ και ριθμ εντ μπλουζ. Ο Ρέι Τσαρλς, είχε πεθάνει πριν οκτώ μέρες από οξεία πάθηση στο συκώτι σε ηλικία 73 ετών.
2010 - Πέθανε ο Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. (Γεν. 16/11/1922)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου