Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 17 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 17 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.1771 - Ο Κρητικός αγωνιστής καὶ ήρωας, αρχηγός τής εξεγέρσεως τών Σφακίων, Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης) , γδέρνεται ζωντανός από τους τούρκους στο Ηράκλειο.   «Το μαρτύριο τού Δασκαλογιάννη. Τον έσυραν στους δρόμους τού Ηρακλείου για να τον δουν όλοι οι μουσουλμάνοι καί να μαζευτούν στην πλατεία τής ανατολικής πύλης τού Μεγάλου Κάστρου, όπου θα γινόταν η εκτέλεση. Εκεί είχαν ετοιμάσει ένα ψηλό κάθισμα, το οποίο περιπαικτικά οι τούρκοι το είπαν “θρόνο” και κάθισαν τον Δασκαλογιάννη δεμένο χειροπόδαρα. Με τον φριχτό θάνατο που τού ετοίμαζαν οι τούρκοι, λογάριαζαν πως θα γελοιοποιούσαν τον πρώτο επαναστάτη τής Κρήτης. Τότε ήρθε ένας γενίτσαρος με ξυράφι στο χέρι και έβαλε και ένα καθρέπτη μπροστά από τον ήρωα για να βλέπει και ο ίδιος το μαρτύριό του. Ο δήμιος άρχισε να τον γδέρνει σιγά-σιγά, μαστορικά, σαν να τον ξύριζε. Έκοβε λουρίδες από το κεφάλι μέχρι το στήθος κι ύστερα άλλες προς την ωμοπλάτη. Πήδηξαν τα αίματα σαν συντριβάνι. Ο δήμιος έπαιρνε τις λουρίδες και τις πετούσε πάνω στο πλήθος. Κάθε φορά που το ξυράφι έκοβε το κορμί του, ακουγόταν ένα πνιχτό μουγκρητό, μέχρι πού το λεοντάρι τής Κρήτης ξεψύχησε. . 
.1821 - Με εξαιρετικήν μεγαλοπρέπειαν εγένετο εις την Οδησσόν η κηδεία τού σεπτού σκηνώματος τού υπό τών τούρκων απαγχονισθέντος Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε’, όπερ είχε μεταφερθή εκεί υπό τού Κεφαλλήνος πλοιάρχου Σκλάβου (11/5), ιερουργούντων τεσσάρων Ρώσων αρχιερέων καί ενός Σέρβου. Είς τον νεκρόν απεδόθησαν τιμαί αυτοκρατορικού πρίγκιπος, την κηδείαν του δέ παρηκολούθησαν όλαι αι πολιτικαί καί στρατιωτικαί αρχαί τής Οδησσού καί πλήθη κόσμου τα οποία είχον συρρεύσει από την Μόσχαν, την Ουκρανίαν, τον Καύκασον καί την Μολδοβλαχίαν.
.1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 Η ηρωική μάχη του Σκουλενίου που υμνήθηκε από τον Ανδρέα Κάλβο με την ωδή «Εις τον Ιερόν Λόχον».  Όπως γράφει ο Κόκκινος στην «Ιστορία τής Ελληνικής Επαναστάσεως»: «η μάχη αυτή δεν έχει ανάλογη εις τας σελίδας τού Αγώνος ως προς την εκδήλωσιν ομαδικής ανδρείας και ηρωικής αντιμετωπίσεως βεβαίου θανάτου, παρά μόνον την μάχην τού Αθανάσιου Διάκου εις την γέφυρα τής Αλαμάνας και τού Παπαφλέσσα εις το Μανιάκι».
.1831 - Τυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα του Βασιλείου της Ελλάδος.
.1910 - παρ όλες τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων βουλευτών, η οθωμανική Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι αμφισβητούμενες εκκλησίες στη Μακεδονία περιέρχονται στους Βούλγαρους.
.1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος. Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει γενική αντεπίθεση κατά των Βουλγάρων.
.1917 - Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
.1919 - Το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους αντιβενιζελικούς υπουργούς των κυβερνήσεωνΣπυρίδωνος Λάμπρου και Στέφανου Σκουλούδη, Μερκούρη, Έσλιν, Σαγιά και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφύλιου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης.
.1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αδραμύττιο.
.1927.—Καταχρήσεις εκατομμυρίων από τα μέλη της Εκτιμητικής Επιτροπής ανακαλύπτουν οι αρχές. Επιδίκαζαν όσες αποζημιώσεις ήθελαν για τους εαυτούς τους, τους συγγενείς τους, σε νεκρούς καθώς και σε ανύπαρκτα πρόσωπα.
.1952 - ιδρύονται στη Λάρισα δυο εργοστάσια κατασκευής δημοσιογραφικού χάρτου από το άχυρο του Θεσσαλικού Κάμπου.
.1962 - Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος σε πέντε χρόνια θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια (!), σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλής.
.1964 - στην παράταση του αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, περίπου 25.000 εξαγριωμένοι φίλαθλοι, που πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, εισβάλλουν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου. Στην κανονική του διάρκεια, ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος).
.1969 - Πέθανε η Ρίτα Αμπατζή, Ελληνίδα τραγουδίστρια
.2012 - Ελληνικές εθνικές βουλευτικές εκλογές, (οι δεύτερες στο ίδιο έτος).
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
1239 – Γεννήθηκε ο Εδουάρδος Α', βασιλιάς της Αγγλίας
1462 - Ο Βλαντ Γ' ο Παλουκωτής (ο ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β', αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.
1497 - Στο Λονδίνο, ξεσπά η μάχη της Γέφυρας του Ντέπτφορντ, στην οποία δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ' απωθούν επαναστάτες από την Κορνουάλη, που διαμαρτύρονται για τους αβάσταχτους φόρους.
1579 - Ο Φράνσις Ντρέικ αξιώνει για την Αγγλία μία έκταση γης στην Καλιφόρνια, την οποία ονομάζει "Νέα Αλβιόνα".
1631 - Πέθανε η Μουμτάζ Μαχάλ, σύζυγος του μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α'. Προς τιμήν της, ο σύζυγό της δημιούργησε μεγαλόπρεπο μνημείο, το γνωστό Ταζ Μαχάλ. (Γεν. 1593)
1682 - Γεννήθηκε ο Κάρολος ΙΒ', βασιλιάς της Σουηδίας
1696 - Πέθανε ο Γιαν Σομπιέσκι, βασιλιάς της Πολωνίας
1789 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ κλείνει την αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Οι εκπρόσωποι της Τρίτης Τάξης στη Γενική Συνέλευση συστήνουν Εθνοσυνέλευση.
1837 - ο Τσαρλς Γκουντγίαρ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον βουλκανισμό του ελαστικού.
1882 - Γεννήθηκε ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ρώσος συνθέτης
1885 - Το άγαλμα της ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
1888 - Γεννήθηκε ο Χάιντζ Γκουντέριαν, γερμανός στρατηγός, θεωρητικός του πολέμου. (Θαν. 14/5/1954)
1900 - Γεννήθηκε ο Μάρτιν Μπόρμαν, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
1903 - ο εξερευνητής Ρόαλντ Ραμούδσεν ξεκινά το πρώτο πέρασμα από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό, με κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς.
1917 - γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Ντιν Μάρτιν.
1940 - Τα Βαλτικά κράτη ΕσθονίαΛεττονία και Λιθουανία καταλαμβάνονται από τη Σοβιετική Ένωση.
1942 - Γεννήθηκε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, Αιγύπτιος διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας
1944 - Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από τη Δανία.
1953 - Διαδηλώσεις της 17 Ιουνίου στην Ανατολική Γερμανία εναντίον της κομμουνιστικής ηγεσίας.
1962 - η Βραζιλία κατακτά το 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Σαντιάγο της Χιλής, κερδίζοντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 3-1 σε μια διοργάνωση, όπου ανακηρύσσονται 6 πρώτοι σκόρερ με 4 γκολ και χαρακτηρίζεται σαν το "Κύπελλο της Μεγάλης Σφαγής", λόγω της βίας και των επεισοδίων που σημειώθηκαν. Ο Βραζιλιάνος Garrincha, που αποκαλείται "η ντρίμπλα του Θεού", είναι η μορφή αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ελάττωμα, που έμεινε στο δεξί του πόδι λόγω πολιομυελίτιδας, του χάρισε το προνόμιο της εκπληκτικής ντρίμπλας.
1971 - ΗΠΑ και Ιαπωνία υπογράφουν συμφωνία για την επιστροφή της Οκινάγουα στην Ιαπωνία, το 1972.
1972 - Γουώτεργκεητ: Πέντε άνθρωποι του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται κάνοντας διάρρηξη στα γραφεία της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, στην προσπάθεια παρακολούθησης της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
1982 - Ανακαλύπτεται κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς του Λονδίνου το πτώμα του «Τραπεζίτη του Θεού» Ρομπέρτο Κάλβι. Ο Κάλβι προΐστατο της τράπεζας του Βατικανού Banco Ambrosiano, που χρεοκόπησε.
1982 - Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «Αυτοκρατορία του Κακού».
1994 - μετά από ολιγόωρη καταδίωξη συλλαμβάνεται ο Ο'Τζει Σίμπσον που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του και του εραστή της.
2002 - πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποδοσφαιριστής Φριτς Βάλτερ [γεν. 31/10/1920]
2007 - Πέθανε ο Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός μόδιστρος. (Γεν. 15/8/1944)
2009 - Πέθανε ο Ραλφ Ντάρεντορφ, αγγλογερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός, από τους διαπρεπέστερους μεταπολεμικούς στοχαστές. (Γεν. 1/5/1929)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου