Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 15 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 15 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.991 – Πέθανε η  Θεοφανώ, βυζαντινή πριγκίπισσα, σύζυγος του Όθωνα Β', αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. (Γεν. 960)
.1341 - Βυζαντινή Αυτοκρατορία Πεθαίνει ο Ανδρόνικος Γ’, αυτοκράτορας τού Βυζαντίου. Ο Ανδρόνικος Γ’ Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη 25 Μαρτίου 1297 και ήταν αυτοκράτορας τού Βυζαντίου στο διάστημα 1328−1341. Είχε καταλάβει την εξουσία με ήπιο πραξικόπημα κατά τού παππού του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου, αφού ο πατέρας του και συναυτοκράτορας Μιχαήλ Θ’ είχε πεθάνει ήδη από το 1320. Αποδείχτηκε ικανός ηγεμόνας ενώ ήταν άξιος στρατιώτης, πολιτικός ηγέτης αλλά και διπλωμάτης. Ο Ανδρόνικος πέθανε ξαφνικά χωρίς να έχει ορίσει διάδοχο. Αυτοκράτορας ανακηρύσσεται ο υιός του Ιωάννης Ε’, 9 μόλις ετών, με αντιβασιλέα τον Ιωάννη Καντακουζηνό, στενό φίλο και συνεργάτη τού Ανδρονίκου.
.1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ο Εμμανουήλ Παπάς απελευθερώνει τη Γαλάτιστα και τα Βασιλικά της Χαλκιδικής.Σφαγή των Χανίων από τους Τούρκους.
.1833 - Ιδρύθηκε η Βασιλική Χωροφυλακή. Πρόδρομος της Ελληνικής Χωροφυλακής υπήρξε η Πολιταρχεία, η οποία ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1828 και απαρτίσθηκε από χίλιους άνδρες που ανέλαβαν υπό τον Ιωάννη Μακρυγιάννη. Συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς αγώνες, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και στους αγώνες του έθνους στη Μικρά Ασία και τη Θράκη. Υπήρξε η κύρια δύναμη αναχαίτισης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα την υπεράσπιση της πόλεως των Αθηνών κατά τα Δεκεμβριανά..
.1863.—Με ψήφισμά της, η Β’ Εθνοσυνέλευση κηρύσσει τον Βασιλέα Γεώργιο ενήλικο και ικανό να κυβερνήση.
.1885 - Ιδρύεται στον Πειραιά ο ΄Ομιλος Ερετών, το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο στην Ελλάδα
.1900.—Φωτίζονται με φωταέριο οι οδοί Σταδίου, Ερμού, Αιόλου και Φιλελλήνων.
.1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Βουλγαρικός στρατός επιτίθεται στον ελληνικό στο Μπούκοβιτς. Η Α­νώ­τα­τη βουλ­γα­ρι­κή Στρα­τιω­τι­κή Διοί­κη­ση διέ­τα­ξε την 2η και 4η Στρα­τιά να επι­τε­θούν αντίστοι­χα κα­τά των Ελ­λή­νων και των Σέρ­βων και να κα­τα­λά­βουν, το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τό, τα περισσότε­ρα ε­δά­φη των χω­ρών αυ­τών. Στις 19/5η Ελλάς και η Σερβία είχαν συνάψει αμυντική συμμαχία αποσκοπώντας στην κοινή αντιμετώπιση τού βουργαρικού κινδύνου. Η αναμενόμενη βουργαρική επίθεση εκδηλώθηκε το απόγευμα τής 16ης Ιουνίου 1913, σημαίνοντας την αρχή του Β’Βαλκανικού Πολέμου
.1917 - Γεννήθηκε ο Μιχάλης Γενίτσαρης, Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης
.1919 - ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας.
.1919 - Σφαγές Ελλήνων και πυρπόληση του Αϊδινίου από Τούρκους.
.1924 - αλλάζει το όνομά του ο Παναθηναϊκός από Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών σε ΠΑΟ σε γενική συνέλευση με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού Γεωργίου Καλαφάτη. Από το 1908 (όταν ιδρύεται η ομάδα από 40 αθλητές του Πανελληνίου) έως το 1924, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τον πρώτο επίσημο τίτλο στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ το 1910, αλλά έχει αλλάξει δύο φορές όνομα, σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος και σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος. Το 1918 καθιερώνεται το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα της ομάδας και αλλάζει το χρώμα από ερυθρόλευκο (!) σε πράσινο και λευκό.
.1944 - Β' Π.Π. Οι Γερμανοί φονεύουν στον Πειραιά 19 Έλληνες ως αντίποινα ανατίναξης ιταλικού πλοίου.
.1946 - Γεννήθηκε ο Ντέμης Ρούσσος, έλληνας τραγουδιστής, με σημαντική διεθνή καριέρα.
.1956 - γεννιέται ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός, Ανδρεάς Λοβέρδος.
.1956 - Οι ανασκαφές στην Πύλο φέρνουν στο φως το μεγαλοπρεπές ανάκτορο του Νέστορα, σε πολύ καλή κατάσταση.
.1956.— Ο ήρωας και αγωνιστής της ΕΟΚΑ Πέτρος Ηλιάδης , θυσιάστηκε στο βωμό τής ελευθερίας και των υπέρτατων ιδανικών βληθείς υπό Αγγλικών πυρών.
.197 π.Χ. - Μάχη των Κυνός Κεφαλών (197 π.Χ.). Ήττα του Βασιλέως Φιλίππου Ε΄ από τους Ρωμαίους. Το 1/3 τού Ρωμαϊκού στρατεύματος αποτελείτο από Έλληνες. Μετά την ήττα ο Φίλιππος αναγκάσθηκε να αποδεχθεί τους βαρείς όρους των Ρωμαίων.
.1982 - Η δραχμή υποτιμάται κατά 15%, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
.1983 - η Ελλάδα κερδίζει με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία στο Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης με γκολ των Αναστόπουλου, Κωστίκου και Παπαϊωάννου. Η Εθνική, αυτή την εποχή, με προπονητή τον Χρήστο Αρχοντίδη, έχει αρκετές διεθνείς επιτυχίες όπως η ισοπαλία με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ και η νίκη με 1-0 στη Δανία.
.1994 - Πέθανε ο  Μάνος Χατζιδάκις, έλληνας συνθέτης. (Γεν. 23/10/1925)
.2001 - Πέθανε η  Μαρία Φωκά, Ελληνίδα ηθοποιός
.2004.— Πτώση αεροσκάφους F-4E τής Π.Α . Οι χειριστές, επισμηναγός Καραθάνος Κωνσταντίνος και υποσμηναγός  Σεβαστάκης Εμμανουήλ, βρέθηκαν νεκροί.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
763 π.Χ. - Οι Ασσύριοι καταγράφουν έκλειψη ηλίου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τον ορισμό των χρονολογιών της Μεσοποταμιακής ιστορίας.
923 - Μάχη του Σουασόν: ο Ροβέρτος Α' της Γαλλίας σκοτώνεται και ο Κάρολος Γ' συλλαμβάνεται από τους υποστηρικτές του δούκα της Βουργουνδίας, Ροδόλφου.
1048 - γεννιέται ο Πέρσης ποιητής Ομάρ Χαγιάμ.
1215 - Ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας υπογράφει τη Μάγκνα Κάρτα.
1389 - (15/28 Ιουνίου) Ολοκληρώνεται η Μάχη τού Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο είναι οι Θερμοπύλες τών Σέρβων. Υπό τίς διαταγές τού πρίγκηπα Λαζάρου καί τού Βούκ Βράνκοβιτς, ηγεμόνα τού Κοσσυφοπεδίου, συνάντησαν τον εχθρό στην πεδιάδα τού Κοσσυφοπεδίου. Ο πρίγκιπας Λάζαρος ηγεμόνας τών Σέρβων, ενώ γνώριζε ότι οι οθωμανοί ήταν πολυαριθμότεροι καί θα περνούσαν απ’ το Κοσσυφοπέδιο, εν τούτοις δεν έσκυψε το κεφάλι, στάθηκε και πολέμησε γενναία υπέρ βωμών και εστιών, γράφοντας την λαμπρότερη σελίδα τής Σερβικής ιστορίας. Στην αρχή οι Σέρβοι πίστεψαν πως θα τα καταφέρουν, αφού σκότωσαν ακόμη και τον σουλτάνο Μουράτ Α΄. Τελικά όμως, κέρδισαν τη μάχη και ο πρίγκιπας Λάζαρος έγινε σύμβολο για τούς Σέρβους διότι δεν πολέμησε μόνο ηρωικά, αλλά μαρτύρησε μαζί με όλους τους αιχμαλώτους. Συνελήφθη καί καρατομήθηκε. Οι οθωμανοί με τη νίκη στο Κοσσυφοπέδιο ισχυροποίησαν τη θέση τους στα Βαλκάνια και ετοιμάζονταν για την Άλωση τής Πόλης..
1567 - η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, κάνει τον τρίτο της γάμο με τον Τζέιμς Χέπμπουρν, τέταρτο δούκα του Μπόθγουελ, ο οποίος είχε δικαστεί και αθωωθεί για το φόνο του πρώην συζύγου της βασίλισσας.
1594 – Γεννήθηκε ο Νικολά Πουσέν, Γάλλος ζωγράφος
1618 - ο Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον νόμο της αρμονίας.
1667 - Ο γιατρός του Λουδοβίκου του 14ου, Ζαν Μπατίστ Ντενίς, πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος προβάτου σ' ένα 15χρονο αγόρι. Το αγόρι θα πεθάνει και ο γιατρός θα κατηγορηθεί για φόνο. Θεωρείται, πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος.
1718 - ο Τζέιμς Πακλ, δικηγόρος του Λονδίνου, πατεντάρει το πρώτο πολυβόλο.
1773 - γεννιέται ο πρίγκιπας Φον Μέτερνιχ, Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848. Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην Ελληνική Επανάσταση.
1795 - ο Ναπολέοντας μπαίνει θριαμβευτής στο Μιλάνο.
1849 - Πέθανε ο  Τζέιμς Νοξ Πολκ, 11ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1856 - γεννιέται ο Φρανκ Μπάουμ, συγγραφέας του έργου "Ο μάγος του Οζ".
1859 - γεννιέται ο φυσικός Πιέρ Κιουρί. Το 1903 βραβεύεται με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από κοινού με τη σύζυγο του Μαρί.
1864 - κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου, στη μάχη του Νιού Μάρκετ στη Βιρτζίνια, φοιτητές από το στρατιωτικό ινστιτούτο της Βιρτζίνια, πολεμούν στο πλευρό της Ομοσπονδίας, για να εκδιώξουν τον Στρατηγό της Ένωσης, Φραντζ Σίγκελ, από την κοιλάδα Σενάντοα.
1878 - Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.
1886 - πεθαίνει η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον.
1905 - ιδρύεται το Λας Βέγκας στη Νεβάδα μετά την πώληση σε δημοπρασία, 110 εκταρίων.
1906 - Γεννήθηκε ο Λεόν Ντεγκρέλ, Βέλγος αξιωματικός των SS
1909 - γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τζέιμς Μέισον, που υποδύθηκε τον καθηγητή Χάμπερτ Χάμπερτ στην ταινία "Λολίτα" (1962) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
1911 - το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι, είναι παράλογο το μονοπώλιο της εταιρίας του Τζον Ροκφέλερ "Standard Oil" και διατάζει τη ρευστοποίηση της εταιρίας.
1911 - Ιδρύεται η ΙΒΜ στην Νέα Υόρκη.
1914 - Δολοφονία του Διαδόχου του Αυστροουγγρικού θρόνου, Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, και της συζύγου του, στο Σαράγιεβο Βοσνίας, που απετέλεσε και την αφορμή για την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1914 - Γεννήθηκε ο Γιούρι Αντρόπωφ, Σοβιετικός πολιτικός
1920 - Γεννήθηκε ο Αλμπέρτο Σόρντι, Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1922 - η Γερμανία παραχωρεί επίσημα την Άνω Σιλεσία στην Πολωνία.
1927 - Γεννήθηκε ο Ούγκο Πρατ, Ιταλός συγγραφέας και καλλιτέχνης
1928 - κάνει το ντεμπούτο του ο Μίκυ Μάους, το διάσημο ποντίκι της Ντίσνεϊ, μαζί με τη... μνηστή του Μίνι.
1932 - στην Ιαπωνία, εξτρεμιστές του στρατού σκοτώνουν τον πρωθυπουργό Κι Ινουκάι.
1933 - Γεννήθηκε ο Σέρτζιο Εντρίγκο, Ιταλός τραγουδιστής
1942 - κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ιδρύεται στις ΗΠΑ με νόμο το Βοηθητικό Στρατιωτικό Σώμα Γυναικών.
1943 - Γεννήθηκε ο Τζόνι Χαλιντέι, Γάλλος τραγουδιστής
1954 - Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA, με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.
1954 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Μπελούσι, Αμερικανός ηθοποιός
1963 - η Τότεναμ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο όταν κερδίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης με 5-1 στο Ρότερνταμ και παίρνει το Κύπελλο Κυπελλούχων.
1963 - Γεννήθηκε η Έλεν Χαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1964 - Γεννήθηκε η Κόρτνεϊ Κοξ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1965 - Γεννήθηκε ο Καρίμ Μασίμοφ, πρωθυπουργός του Καζακστάν
1969 - Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
1972 - Οι Ουλρίκε Μάινχοφ και Γκέρχαρντ Μύλερ, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), συλλαμβάνονται σε διαμέρισμα κοντά στο Αννόβερο.
1974 - Άραβες τρομοκράτες καταλαμβάνουν σχολείο στο Ισραήλ και κρατούν ομήρους παιδιά και δασκάλους. Ακολουθεί σφαγή με 33 νεκρούς μεταξύ των οποίων 22 παιδιά.
1977 - Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία γίνονται ελεύθερες εκλογές.
1996 - Πέθανε η  Έλα Φιτζέραλντ, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. (Γεν. 25/4/1917)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου