Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 14 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 14 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.846 – Πέθανε ο Μεθόδιος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
.1821 - Μετὰ την ήττα που υπέστησαν οι τουρκαλβανοί στην μάχη τού Λάλα στὸ Πούσι,(13/6) έφυγαν για την Πάτρα. Τότε οι Έλληνες μπήκαν στο άδειο Λάλα και το έκαψαν. Κατ΄ άλλη εκδοχή, όπως σημειώνει ο Νικόλαος Πολίτης, η πυρπόληση τού χωριού έγινε από τους ίδιους τους Λαλιώτες κατά την αναχώρησή τους «ώστε ελάχιστα απέμειναν προς λαφυραγωγίαν εις τους εισελθόντας ύστερον Έλληνας». Οι Λαλαίοι μπήκαν σε καράβια και αποχώρησαν από την Ελλάδα με προορισμό την Ανατολή.
.1870 - Γεννήθηκε η Σοφία, βασίλισσα της Ελλάδας
.1905 - Άγρια σύρραξη στον Άγιον Όρος, μεταξύ ελλήνων και ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.
.1907 - Ο Μακεδονομάχος Αργυράκος Χρήστος (Καπετάν Κίτσος Μουρίκης) από Βλάτση Κοζάνης, εφονεύθη εις Λέχοβο.  “Στις 14 Ιουνίου τού 1907  έδωσε σκληρή μάχη με τρία οθωμανικά τάγματα (σύνολο 700 αντρών) στη ράχη Σουμπρέτσι τού Λεχόβου, προκειμένου να διευκολύνει τα σώματα τών Γ. Φαληρέα, Γεωργίου Λεπιντάτου (καπετάν Αρκούδα) και Ευσ. Θειάφη, να διαφύγουν. Έμεινε μόνος με το σώμα του που αποτελούνταν τότε, από συνολικά 26 άντρες. Μετά από πολύωρη μάχη και αφού τελείωσαν τα πυρομαχικά, ο καπετάν Κίτσος Αργυράκος σκοτώθηκε μαζί με τους 25 συμπολεμιστές του. Στη Μάχη τού Σουμπρετσίου σκοτώθηκαν και 70 οθωμανοί στρατιώτες. Η αυτοθυσία του υπήρξε παροιμιώδης και τραγουδήθηκε από τη λαϊκή μούσα“.
.1913.—Αποβατικό σώμα τού Ελληνικού Στόλου, εκδιώκει και τους τελευταίους βούργαρους από την περιοχή τής Αλεξανδρουπόλεως. Η Αλεξανδούπολη  απελευθερώθηκε οριστικά στις 14 Μαΐου του 1920. Πριν από αυτό όμως, η πόλη (που τότε ακόμα ονομάζονταν Δεδεαγάτς), είχε περάσει και πάλι –πρόσκαιρα- σε Ελληνικά χέρια, στις 12 με 13 Ιουλίου του 1913, με την βοήθεια τού Ελληνικού στόλου. Οι βουργαρικές δυνάμεις κατοχής, προτού εγκαταλείψουν την πόλη, έβαλαν φωτιά στις αποθήκες τής παραλίας και σε σωρούς εμπορευμάτων και τροφίμων. Η πυρκαγιά αυτή, λόγω τών ανέμων που έπνεαν, έλαβε μεγάλη διάσταση, απειλώντας να κάψει ολόκληρη την πόλη. Το ανιχνευτικό «Ιέραξ», το οποίο περιπολούσε στην περιοχή από μέρες, βλέποντας την φωτιά, έσπευσε προς βοήθεια. Ο πλους του «ΑΒΕΡΩΦ» προς την Αλεξανδρούπολην έγινε με μεγάλην ταχύτητα, προκειμένου να προλάβη να σώση την πόλιν από την καταστροφήν της πυρκαϊάς. 
.1917.—Μετά την επιβληθείσα από την «ΑΝΤΑΝΤ» εξορία τού Βασιλέως Κωνσταντίνου και παραίτηση τής κυβερνήσεως τού Αλ. Ζαΐμη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει εις την Θεσσαλονίκην επαναστατικήν κυβέρνησιν (Εθνικής Αμύνης). Πρώτο μέλημα τής νέας κυβερνήσεως, η οποία έμεινε γνωστή ως “Βουλή τών Λαζάρων”, ήταν η κήρυξη πολέμου στίς Κεντρικές Δυνάμεις αλλά καί η εκκαθάρισις τού κρατικού μηχανισμού από βασιλικά στοιχεία, μή εξαιρουμένων καί τού αριχεπισκόπου Ελλάδος Θεοκλήτου, ο οποίος είχε συντάξει το περίφημο “ανάθεμα” κατά τού Βενιζέλου, όταν αυτός βρίσκοταν στην Θεσσαλονίκη. Εκκαθαρίσεις έγιναν καί στό Στρατό μέ ιδιαίτερα αυταρχικό τρόπο, από τον Υπουργό Στρατιωτικών Μιχαλακόπουλο καί προσωπάρχη τόν αντισυνταγματάρχη Θεόδωρο Πάγκαλο, οι οποίοι αποστράτευσαν τό 40% του συνόλου των μονίμων αξιωματικών. Η κυβέρνηση Βενιζέλου όμως, προχώρησε σέ άγριες διώξεις εναντίον καί απλών πολιτών. Έτσι, εκατοντάδες προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες και ιδιώτες, φυλακίστηκαν ή εκτοπίστηκαν στη Θήρα, την Αμοργό, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Ανάφη, τη Σκύρο.
.1942.—Οι Γερμανοί σκοτώνουν 50 Έλληνες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Μεγάλο Κάστρο αποχαιρετούσε 62 από τα πιό διαλεκτά του παλικάρια, δολοφονημένα από τα αποσπάσματα τών Γερμανών κατακτητών. 12 στις 3/6 και 50 στις 14/6. Ανάμεσα στους 62 ήρωες ήταν ολόκληρες οικογένειες. Εκτός από τους Γεωργιάδηδες, ήταν οι Σαμαρείτηδες, οι Λεβήδες, οι Πετράκηδες, οι Κουτεντάκηδες, οι Μαυρονύχτες. Όλοι αυτοί, και οι 62, στάθηκαν ως ήρωες απέναντι στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, ως Έλληνες. Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στους σύγχρονους εθνομάρτυρες του Ηρακλείου δημοσιεύομε τον κατάλογο των ηρώων που έμειναν στην Ιστορία.  Σύμφωνα με το γερμανικό δόγμα της Ομαδικής Ευθύνης και για να τρομοκρατηθούν όλοι οι κάτοικοι του ν. Ηρακλείου και να ασκήσουν έτσι πίεση στις αντάρτικες ομάδες του Ψηλορείτη να σταματήσουν τις εκτελέσεις συνεργατών τών Γερμανών, ο στρατιωτικός διοικητής Φόλκμαν, σε συνεργασία με τον αρχηγό της Γκεστάπο ταγματάρχη Χάρτμαν και πιθανόν τον Νομάρχη Ηρακλείου Ιωάννη Πασσαδάκη και τον Δ/ντή Χωροφυλακής Πωλιουδάκη, κατάρτισαν τον πίνακα εκείνων που θα έπρεπε να εκτελεστούν.
Οι 62 εθνομάρτυρες                                             
Εκτελέστηκαν την 3-6-1942 οι πρώτοι 12
Τίτος Γεωργιάδης, Εμμαν. Γεωργιάδης, Μηνάς Γεωργιάδης, Ζαχαρίας Λεβής, Εμμαν. Λεβής, Μιχαήλ Σηφάκης, Νικόλαος Ανωγειανάκης, Μιχαήλ Γκολέμης, Ιωάννης Φανουράκης, Ιωάννης Σερμετζάκης, Μενελ. Πατεράκης, Εμμαν. Σαμαρείτης,
Εκτελέστηκαν την 14-6-1942 οι υπόλοιποι 50
Γεώργιος Σκουλάς, Αντων. Καστρινάκης, Γεώργιος Μεθυμάκης, Σπύρος Μπογδάνος, Νικόλαος Σουργιαδάκης, Γεώργιος Βοΐλας, Γεώργιος Κουρομιχελάκης, Αλκιβ. Μαρής, Νικόλαος Κατεχάκης, Αριστειδ. Ραγκαβής, Γεώργιος Σηφάκης ιερεύς, Κων/νος Σημαιονόγλου, Κων/νος Καρακωνσταντάκης ,Ζαχαρίας Καρβουνάκης, Ιωάννης Αναγωνιάκης, Εμμαν. Αποστολάκης, Ευάγγ. Σηφάκης, Δημήτριος Πατεράκης, Νικόλαος Σηφάκης, Δημήτρης Ανωγειανάκης, Γεώργιος Πατεράκης, Στυλιανός Καπετανάκης, Μιχαήλ Κονδυλάκης, Μιχαήλ Παπαδογιαννάκης, Χαράλαμπος Πετράκης, Νικόλαος Πετράκης, Εμμαν. Κουτεντάκης, Παύλος Κουτεντάκης, Μιχαήλ Κουτεντάκης, Ιωάννης Μετζάκης, Ιωάννης Ρωμάνος, Εμμαν. Μαυρονύχτης, Γεώργιος Μαυρονύχτης, Αντώνιος Βαρούχας, Γεώργιος Μεταξάς, Εμμαν. Μιγάδης ή Πλανόδιος, Ιωάννης Μανουσάκης, Δημήτριος Γρηγοράκης, Ιεροθ. Κονταδάκης, Παναγ. Φρυσούλης, Μιχαήλ Περκατσούνης, Χριστοφ. Παπαδάκης, Νικόλαος Ηλιού, Ανδρέας Τσεπαπαδάκης, Εμμαν. Σπυριδάκης, Γεώργιος Σαμαρείτης, Χαραλαμπ. Σαμαρείτης, Βασιλ. Σαμαρείτης, Ιωάννης Μπαντουβάς, Ιωάννης Αποστολάκης
.1980 - Η Ελλάδα δίνει τον δεύτερο αγώνα της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Ιταλία. Αντιμετωπίζει στο Ολύμπικο της Ρώμης την Τσεχοσλοβακία και ηττάται με 3-1.Τα γκολ σημειώνουν: Πάνενκα (5'), Αναστόπουλος (13'), Βίτσεκ (26') και Νέχοντα (62').
.1985 - λίγο μετά την απογείωση του από την Αθήνα ένα αεροσκάφος της TWA καταλαμβάνεται από αεροπειρατές της Χεζμπολάχ.
.1987 – Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση 103-101 με δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη στη λήξη της παράτασης. Πολύ μεγάλη εμφάνιση όλων των παικτών (Γκάλης 40 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 ), Φασούλας 12, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Σταυρόπουλος, Καρατζάς και Λινάρδος). Με τον τίτλο αυτό η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς για πρώτη φορά στα ομαδικά αθλήματα.
.2006 – Αεροσκάφος Mirage 2000EG της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στο Πτώον όρος, κοντά στο Γαλαξίδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του, Παντελής Γκελής.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
1158 - Ο Ερρίκος ο Λέων ιδρύει το Μόναχο στις όχθες του ποταμού Ίζαρ.
1645Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος: στη μάχη του Νάσμπυ, 15.000 στρατιώτες του Κοινοβουλίου νικούν τους 12.000 στρατιώτες του βασιλιά Καρόλου Α' της Αγγλίας.
1736 – Γεννήθηκε ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ στον οποίο η επιστήμη χρωστά τους θεμελιώδεις νόμους της Ηλεκτροστατικής και της Μαγνητοστατικής. Τα πειράματα του οδήγησαν στη διατύπωση του νόμου για τη δύναμη μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων με το αντίστροφο τετράγωνο της αποστάσεως, ο οποίος αργότερα πέρασε στα βιβλία της Φυσικής ως "νόμος του Κουλόμπ". Το 1881 δόθηκε προς τιμήν του το όνομα "Κουλόμπ" στη μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου.
1777 – Το Αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετεί τη σημαία με τα 13 αστέρια και τις 13 ρίγες ως τη σημαία των Η.Π.Α.
1789Ανταρσία του Μπάουντι: ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 άνδρες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο "Μπάουντι" μετά την ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.
1789 - Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί Bourbon, επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.
1800 - Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά τους αυστριακούς στη Μάχη τού Μαρενγκό στη Βόρεια Ιταλία και γίνεται κύριος τής ιταλικής χερσονήσου. Αν και αρχικά τα αυστριακά στρατεύματα νικούσαν υπό τον ελληνικής καταγωγής στρατάρχη Μιχαήλ φον Μελά, το απόγευμα έφτασαν γαλλικές ενισχύσεις και ο Ναπολέων νίκησε τους αυστριακούς. Ο στρατός της Νάπολης εγκατέλειψε την Ρώμη, η οποία για τα επόμενα 14 χρόνια τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία. { Για τους λάτρεις τής όπερας η «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι διαδραματίζεται εκείνη την περίοδο όπου οι  Ιταλοί έβλεπαν τον μεγάλο Κορσικανό ως απελευθερωτή.}
1811 - Γεννήθηκε η Χάριετ Μπίτσερ Στόου, αμερικανίδα συγγραφέας. (Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά) (Θαν. 1/7/1896)
1822 – Ο Τσαρλς Μπάμπατζ παρουσιάζει την ιδέα του για μια διαφορική μηχανή υπολογισμών.
1837 - Πέθανε ο Τζάκομο Λεοπάρντι, Ιταλός συγγραφέας
1864 - Γεννήθηκε ο Αλόις Αλτσχάιμερ, γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα. (Θαν. 19/12/1915)
1873 - ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας.
1883 - πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ο οποίος έμεινε γνωστός για την αγγλική μετάφραση της ποιητικής συλλογής "Ρουμπαγιάτ" του Καγιάμ Ομάρ.
1905 - Ανταρσία σημειώνεται στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης του 1905.
1920 – Πέθανε ο Μαξ (Μαξιμίλιαν) Βέμπερ, γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Γεν. 21/4/1864)
1925 - Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρας θα κλείσει το γήπεδο για έξι μήνες.
1927 - πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Τζερόμ Κ. Τζερόμ γνωστός για το ταξιδιωτικό του μυθιστόρημα "Τρεις άνδρες σε μια βάρκα"
1928 - Γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αργεντίνος γιατρός και επαναστάτης. (Θαν. 9/10/1967)
1932 - στη Γερμανία, ο Χίτλερ υπόσχεται ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του φον Πάπεν.
1938 - με το πρώτο τεύχος του Action Comic ο κόσμος γνωρίζει τον Σούπερμαν.
1939 - Γεννήθηκε ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, Ισπανός συγγραφέας
1939 - η Μόσχα χαρακτηρίζει "άκυρο" το γενετικό νόμο του Μέντελ, επειδή, όπως ισχυρίζεται, αντιτίθεται στη μαρξιστική διαλεκτική.
1940Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Παρίσι.
1940 - οι Γερμανοί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
1941 - ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ διατάσει το "πάγωμα" όλων των γερμανικών και ιταλικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.
1952 - οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν το πρώτο ατομικό υποβρύχιο στον κόσμο.
1964 - στην Αϊτή, ο Φρανσουά Ντιβαλιέ ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος.
1966 – Το Βατικανό ανακοινώνει την απόσυρση του index librorum prohibitum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων), που είχε εφαρμόσει από το 1557.
1967 – Η Κίνα δοκιμάζει την πρώτη της βόμβα υδρογόνου.
1967 - Πέθανε ο Έντι Ίγκαν, αμερικανός αθλητής, ο μοναδικός που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πυγμαχία (Άντβερπ, 1920) και το μπόμπσλι (Λέικ Πλάσιντ, 1932).(Γεν. 26/4/1897)
1969 – Γεννήθηκε η Στέφι Γκραφ, Γερμανίδα αντισφαιρίστρια
1982 – Τέλος του Πολέμου των Φώκλαντς. Οι Αργεντινές δυνάμεις στο Πορτ Στάνλεϋ παραδίνονται άνευ όρων στους Βρετανούς.
1986 - Πέθανε ο σπουδαιότερος Λατινοαμερικάνος συγγραφέας, ποιητής και δοκιμιογράφος του 20ου αιώνα, ο Αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Περισσότερο δημοφιλή έργα του είναι ίσως οι πολυάριθμες μικρές φανταστικές ιστορίες του.
1993 - στην Τουρκία, η πρώην υπουργός Προεδρίας Τανσού Τσιλέρ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
1994 - πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Χένρι Μαντσίνι, σε ηλικία 70 ετών.( ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡ )
2005 – Ο Ασάφα Πάουελ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων με χρόνο 9.77 δευτερόλεπτα
2007 - Πέθανε ο Κουρτ Βαλντχάιμ, Αυστριακός πολιτικός, πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, αμφιλεγομένου πολιτικού παρελθόντος κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ. Ο Κουρτ Γιόζεφ Βαλντχάιμ (Kurt Josef Waldheim, (21 Δεκεμβρίου 1918 – 14 Ιουνίου 2007) υπήρξε Αυστριακός διπλωμάτης και συντηρητικός πολιτικός. Ήταν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 1972 μέχρι το 1981 και Πρόεδρος της Αυστρίας από το 1986 μέχρι το 1992 Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήρθαν στο φως καταγγελίες για το κρυφό ναζιστικό παρελθόν του, την περίοδο 1938-1945, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε ότι διέταξε απελάσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (περ. 40.000) στο Άουσβιτς, κάτι που ως σήμερα παραμένει σημείο διαμάχης των ιστορικών.
Στις αρχές του 1941 ο Βαλντχάιμ αποσπάσθηκε στη Βέρμαχτ και στάλθηκε στο ανατολικό μέτωπο, όπου υπηρέτησε ως διμοιρίτης. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τραυματίσθηκε και αποχώρησε από το μέτωπο, όχι όμως και από την ενεργό υπηρεσία: Επέστρεψε σε αυτήν μετά την αποθεραπεία του, το 1942, και στάλθηκε στο βαλκανικό θέατρο επιχειρήσεων της Βέρμαχτ. Υπηρέτησε ως αξιωματικός - σύνδεσμος στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα για την ομάδα στρατιών Ε΄, την περίοδο 1942-45. Με την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945 παραδόθηκε στους Βρετανούς στην περιοχή της Καρινθίας όπου είχε καταφύγει ο επικεφαλής του, στρατηγός Αλεξάντερ Λερ (Alexander Löhr), επιδιώκοντας χωριστή ανακωχή με τους Βρετανούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου