Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κατοικίδια και κορωνοϊός: Ποια είναι η πιθανότητα μετάδοσης, πότε μπαίνουν σε καραντίνα


Κατοικίδια και κορωνοϊός: Ποια είναι η πιθανότητα μετάδοσης, πότε μπαίνουν σε καραντίνα
    Θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε πριν από λίγο καιρό ένα σκυλί στο Χονγκ Κονγκ, βάζοντας έτσι τα κατοικίδια στη συζήτηση αναφορικά με την εξάπλωση και την αντιμετώπιση του ιού.
    Η υπόθεση του σκύλου με κορωνοϊό σήμανε συναγερμό για το ενδεχόμενο τα κατοικίδια να αποτελούν κρίκο της αλυσίδας μετάδοσης της ασθένειας του αναπνευστικού που προκαλεί ο ιός, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Ωστόσο παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτή την πιθανότητα και την πιθανή απόκριση εάν όντως ισχύει.
    Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ, ο σκύλος είχε βρεθεί «ασθενώς θετικός» στον κορωνοϊό, σε εξέταση δειγμάτων από τη μύτη και το στόμα του. «
O σκύλος είχε χαμηλού επιπέδου μόλυνση και είναι πιθανό να πρόκειται για περιστατικό μετάδοσης από τον άνθρωπο στο ζώο» ανακοίνωσε το υπουργείο. «Συστήνουμε τα κατοικίδια όπως γάτες και σκύλοι, σε σπίτια όπου διαγιγνώσκεται κρούσμα κορωνοϊού, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της υγείας των ζώων.
    «
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχουν ευρήματα ερευνών που να υποστηρίζουν τη μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο αυτή τη στιγμή. Δείγματα από τον σκύλο στο Χονγκ Κονγκ είχαν μικρό ιικό φορτίο. Σε ζώο χωρίς κλινικά σημάδια της νόσου είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση, πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνα στην πιθανότητα ο ιός να περνά από τον άνθρωπο στα ζώα» τόνισε στο Science η μικροβιολόγος Shelley Rankin.
    «
Οι σκύλοι και οι γάτες είναι επίσης θηλαστικά. Έχουν πολλούς κοινούς με τον άνθρωπο υποδοχείς στα κύτταρά τους. Οπότε θεωρητικά ο ιός μπορεί να προσκολληθεί σε αυτούς τους υποδοχείς. Αλλά θα μπει στα κύτταρά τους και θα αναπαραχθεί; Πιθανότατα όχι.
    Και πάλι, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τα κατοικίδιά τους. Να πλένουν τα χέρια τους, να μην τα αφήνουν να τους γλείφουν στο πρόσωπο. Εάν ο ιός υπάρχει στις εκκρίσεις τους, είναι πιθανό, αν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης, να μεταδοθεί
».
    Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα να ελέγχονται τα κατοικίδια ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όπως εξηγεί, εάν υπάρξουν κι άλλα κρούσματα σαν αυτό στο Χονγκ Κονγκ, τότε η σχετική συζήτηση θα αρχίσει.
    Σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανό ο ιός να «κρυφτεί» στα κατοικίδια και να επιστρέψει στους ανθρώπους, η Rankin εξηγεί πως αυτό είναι πιθανό εάν μολυνθούν, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούν να μολυνθούν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όπως διαχειριζόμαστε και τα ανθρώπινα κρούσματα. θα πρέπει αν βρούμε τρόπο θεραπείας. Και οι κτηνιατρικές κλινικές, προσθέτει, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μαζική εισροή κρουσμάτων.
    Σχετικά με το εάν θα πρέπει και τα κατοικίδια να μπαίνουν σε καραντίνα, η Rankin εξηγεί πως
κάποια θα πρέπει να μπουν, όπως οι άνθρωποι, σε καραντίνα σε νοσοκομεία ή καταφύγια ή κάποιον άλλο χώρο. Εάν φέρουν τον ιό αλλά δεν νοσήσουν, μπορούν να μπουν  σε καραντίνα στο σπίτι τους. Θα πρέπει όμως να περιοριστούν οι επαφές μαζί τους και ίσως να μένουν σε υπνοδωμάτιο διαφορετικό από αυτό όπου κοιμούνται οι άνθρωποι και άλλα ζώα. Και οι κηδεμόνες τους θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και πιθανώς να φορούν μάσκα όταν μπαίνουν στο δωμάτιο αυτό.
    Όπως διευκρινίζει,
εάν ζουν στο σπίτι και άνθρωποι που ενδεχομένως είναι σε καραντίνα, για καθαρά προληπτικούς λόγους δεν θα πρέπει να επισκέπτονται και αυτοί και οι υγιείς τα κατοικίδια που έχουν μπει σε καραντίνα.
    Για την προστασία των κατοικίδιων με τα τωρινά δεδομένα, η Rankin συστήνει: «
Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν τα κατοικίδια στον σχεδιασμό ετοιμότητας της οικογένειας. Εάν αρρωστήσουν οι κηδεμόνες και μπουν σε καραντίνα, θα πρέπει να έχουν προβλέψει να έχουν επιπλέον φαγητό για τα κατοικίδια. Και να ενημερώσουν και τους γείτονές τους για πιθανές ανάγκες στο τάισμα, τις βόλτες ή τη φαρμακευτική αγωγή του κατοικιδίου, σε περίπτωση που οι ίδιοι χρειαστεί για παράδειγμα να νοσηλευτούν.  Προετοιμαστείτε τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου