Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ιδιωτικά πανεπιστήμια...


Ιδιωτικά πανεπιστήμια...
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
    Πριν από αρκετά χρόνια ο αείμνηστος καθηγητής Φιλοσοφίας Peter Diamantopoulos, τότε Senior Advisor του Προέδρου του Boston University, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αθήνα, με προσκάλεσε για φαγητό στο εστιατόριο Διόνυσος, κάτω από την σκιά της Ακρόπολης.
    Μετά τα τυπικά μου λέει:
"Εκεί στο Boston University, έχουμε ένα...σοβαρό θέμα και θέλω να με βοηθήσεις να το λύσουμε!"
    Το είπε με εμφανή χιουμοριστική διάθεση και μου εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο δεχόταν περίπου 20.000 αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, τις οποίες για λόγους quotas δεν μπορούσε να ικανοποιήσει!
    "Επι πλέον έχουμε και ένα τεράστιο απόθεμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων, τα οποία πρέπει να επενδύσουμε!"
    Ο Διαμαντόπουλος ήθελε να δημιουργήσει ένα παράρτημα του Boston University στην Αθήνα, το οποίο θα ικανοποιούσε τους φοιτητές που δεν μπορούσε να δεχτεί στην Βοστώνη!
    "Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα!", πρόσθεσε!
    Ο Καθηγητής Διαμαντόπουλος στις περιπλανήσεις του γύρω από την Ακρόπολη, είχε βρεί και ένα οικόπεδο κάπου στην Ιερά Οδό, με θέα τον Παρθενώνα , το οποίο θα αγόραζαν για να αναγείρουν το campus.
    Eνθουσιασμένος με την ιδέα προσφέρθηκα να τον βοηθήσω! Μαζί με τον Καθηγητή Διαμαντόπουλο επισκεφθήκαμε ένα σωρό υπουργούς και παρατρεχάμενους υπουργών!
    Όλοι τον επαινούσαν για την ιδέα και την πρωτοβουλία, όλοι του έδιναν υποσχέσεις, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, στο τέλος δεν έγινε τίποτα!
    Ήταν βλέπετε το περίφημο άρθρο 16 που απαγορεύει την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων!
    Μια χώρα που εμπιστεύεται τους ιδιώτες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που είναι υποχρεωτική μάλιστα, δεν τους εμπιστεύεται για την Τριτοβάθμια, που είναι προαιρετική!
    Στη χώρα που λειτούργησαν τα πρώτα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στον κόσμο, η Ακαδημία του Πλάτωνος και το Λύκειο του Αριστοτέλη, απαγορεύουμε την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων!
    Ξανασυναντηθήκαμε, μετά από ένα χρόνο και αφού συνειδητοποιήσαμε το μάταιον της προσπάθειάς, τον άκουσα να μονολογεί, εμφανώς απογοητευμένος: «Ξέρεις πόσα εκατομμύρια φοιτητών, απ’ όλον τον κόσμο, θα έδιναν και το υστέρημά τους για να σπουδάσουν, έστω για ένα εξάμηνο, κάτω από την Ακρόπολη, δίπλα στην Ολυμπία, κοντά στον Μαραθώνα, στην γενέτειρα το Ιπποκράτη, στη σκιά του Ολύμπου και στην κοιλάδα των Δελφών; Η Ελλάδα έπρεπε να γίνει ένα τεράστιο εκπαιδευτικό κέντρο για τους νέους της οικουμένης! Να προσελκύει τα φωτεινά μυαλά απ' όλο τον κόσμο
    Είπε κι άλλα...
    Όμως, αυτό το άθλιο ελληνικό κράτος επιμένει να μη βλέπει πέρα από τα μύτη του .
    Για μικροπολιτικές σκοπιμότητες αρνείται επίμονα την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων τα οποία θα αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης της χώρας…
    Θα ενσάρκωναν μια νέα Μεγάλη Ιδέα, να μετατραπεί, δηλαδή, η Ελλάδα σε Κέντρο παγκόσμιας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού!

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι δυνατόν, οι κρατούντες να μή τα γνωρίζουν όλα αυτά! Απλώς, κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι σκοπιμότητες! Γιατί, δεν μπορεί, μην είμαστε βλάκες, υπάρχουν σκοπιμότητες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς στην Ελλάδα σε τέτοιους θεσμούς κυριαρχού οι συνδικαλιστές
    με αποτέλεσμα η χώρα μας να μη πεοχωράμπροστά αλλά κολλημένη πίσω
    Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έλυναν πολλά προβλήματα στους Ελληνες πολίτες
    αλλά και στην παιδεία μας. Δυστυχώς όμως οι πολιτικάντιδες πάντοτε
    αντιδρούν όταν θίγονταιτα συμφέροντα τους
    Ας τολμήσει ένα γνήσιος πολιτικός να κάνει μία τροποποίηση στο σύστημα
    της πολιτικής, παιδείας κλπ όπως έκανε ο Ραχόϊ στην Ισπανία.
    Θα γίνει ; Ποτέ τους νοιάζει η καρέκλα και τους σημερινούς να
    ξεπουλήσουν την Ελλάδα μας
    Απλός Ελληνας πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή