Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΡΙΧΩΝ (Χαρισμένο στον Παπαχριστόπουλο Θανάση).


ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΡΙΧΩΝ (Χαρισμένο στον Παπαχριστόπουλο Θανάση).
του Βασίλη Ευστρ. Ναζλή
    Το πρόβλημα της ύπαρξης τριχών επί της κεφαλής των ανδρών, ήταν διαχρονικό και επίκαιρο θέμα. Όλβιοι οι φέροντες επί κρανίου κόμη και δύσμοιροι αυτοί που η φύση τους στέρησε.
    Από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας η στέρηση τριχών, ήταν ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα για τους στερούμενους ανδρες και πολλοί νιώθαν ευτυχείς που οι θεοί και ο Θεός τους προίκισε με πολλές τρίχες και δυστυχείς- "κομπλεξικοί" που τις έχασαν.
    Διαχρονικό λοιπόν πρόβλημα και μη επιλύσιμο μέχρι σήμερα!!
    Το
100 μ.Χ.ο Δίων ο Χρυσόστομος ο Προυσαεύς (από την Προύσα της Μ.Ασίας) σοφιστής έγραψε ένα περισπούδαστο βιβλίο "Εγκώμιον κόμης" που τότε έγινε μπέστ σέλερ, από τους "μακρυμάλληδες", προς θλίψη των φαλακρών.
    Επί 3 αιώνες οι φαλακροί νιώθαν "φτωχοί" έναντι των μαλλιοφόρων...., ώσπου εμφανίσθηκε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος,Έλλην κι'αυτός. Έβαλε τα πράγματα στην θέση τους ως και τα συναισθήματα των φαλακρών με το επίσης περισπούδαστο έργο του "
Εγκώμιο φαλάκρας".  Αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια και την πραγματικότητα αντικρούωντας τα διατυπωθέντα επιχειρήματα του Δίωνα του Χρυσοστόμου. Ο ίδιος ήταν φαλακρός, που από ατυχία δική του και της φύσης, έχασε την πυκνόμαλλη κόμη του, από την νεότητα του. Έγραψε ένα διαχρονικό εγκώμιο για τους απανταχου της γης φαλακρούς και να αποδείξει την ...ατυχία των μακρυμάλληδων. Συνιστώ τους φίλους να αναζητήσουν τα δύο αυτά έργα και θα μάθουν ...πολλά,γιατί πιστεύω ότι είναι πάντα επίκαιρα και ας απέχουν χιλιάδες χρόνια από την εποχή μας. Εδώ θα σας παραθέσω σε ελεύθερη δική μου απόδοση τις σκέψεις του Συνέσιου.
      1-Οι "μαλλιάδες" κινδυνεύουν στον πόλεμο να τους αρπάξουν οι αντίπαλοι από την εξέχουσα κόμη τους, να τους ακινητοποιήσουν και να χάσουν την κόμη.. και την ζωή τους. (αυτό συνέβη αρκετές φορές και είναι καταγεγραμμένο ιστορικά).
      2-Οι φαλακροί μένουν σταθεροί στις ταχθείσεις θέσεις, χωρίς να διατρέχουν τέτοιο και μάχονται ηρωϊκά.
      3-Ο Αλέξανδρος (
Μέγας ονομάσθηκε αιώνες μετά) γνωρίζοντας τον κίνδυνο αυτό, πριν από μεγάλες μάχες, έδινε εντολή να ξυρίσουν οι πολεμιστές του τα κεφάλια ¨εν χρώ¨ (γουλί όπως έλεγαν παλιά στο στράτευμα). Με τον τρόπο αυτό έσωζε τους άνδρες του από στρατηγικές ατυχίες.
      4-Όσο φροντίζεις την κόμη η σκέψη και η πράξη σου είναι αστόλιστα (
φροντισμένα).
      5-Το γυμνό κεφάλι είναι γεμάτο φρόνηση, γιατί στους άλλους κρέμονται εξαρτήματα χωρίς ζωή, σε ζωντανές υπάρξεις.
      6-Φαίνοντια ότι τα μαλλιά αντιμάχονται τη φρόνηση, γιατί καμμιά όρεξη δεν έχουν αυτά τα δύο να μονιάσουν σε ένα σώμα.
      7-Αν δεις τον Σωκράτη,τον Διογένη και άλλους που θυμόμαστε, είναι μία … . συντροφιά από φαλακρούς
      8-Αν κανείς είναι σοφός θα είναι και φαλακρός, μα αν δεν είναι φαλακρός δεν θα είναι σοφός.
      9-Το πρόβατο είναι το πιό ηλίθιο από τα θρεφτάρια και είναι τέτοιο, γιατί βγάζει τρίχες σε τούφες
      10-Υπάρχει μυαλό όπου έχουν φύγει τα μαλλιά και όπου υπάρχουν μαλλιά, πήραν δρόμο τα μυαλά.
    Ο Συνέσιος θεωρεί ότι οι τριχοφόροι φροντίζουν τα μαλλιά τους ως θησαυρό και τα καλλωπίζουν με ιδιαίτερη φροντίδα.. (και έξοδα ως ο Τρύφων Σαμαράς και ο βουλευτής Παπαχριστόπουλος που ακόμη και κατά τις βουλευτικές συνεδριάσεις "χτενίζεται" και φωτογραφίζεται περιπαθώς!!!)
    Αποδέχομαι τις απόψεις του Συνεσίου (
και ας έχω .. ακόμη μαλλιά.. και μυαλά). Πράγματι οι ¨μακρυμάλληδες", έχουν συνέχεια το μυαλό στην περιποίηση της κόμης που σε καιρό κρίσης, ξοδεύουν πολλά γι' αυτό. Σαμπουάν, χρωμοσαμπουάν, μαλακτικά, ειδικές κρέμες. Ξοδεύουν σε νερό για συχνό λούσιμο και... βάλε!!
    Μετά ειδικό τζέλ για ανόρθωση-καρφάκια για να βγούν στην "πιάτσα  "σένιοι"  και να "εντυπωσιάσουν".
Κουβαλούν μαζί τους όλα τα σύνεργα περιποίησης και φροντίδας, χτένες, καθρεπτάκια και πολλά άλλα!!    Τελικά... είναι "κερδισμένοι", αποκτούν «εντυπωσιακή»  όψη, ύψος, αίγλη και....... χαρακτήρα!!.  Με τον τρόπο αυτό... καλύπτουν... τα ανύπαρκτα .... Μ Υ Α Λ Α!!
    Συντάσσομαι με τους "άτυχους" φαλακρούς και όχι με τον ηδυπαθή Θανάση Παπαχριστόπουλο , που από μαλλιά καλά πάει... αλλά αμφιβάλλω από μυαλά και πολιτικά....
    Ας μάθουμε και το λαϊκό άσμα  "
που ‘σαι Θανάση, είχα ένα φίλο τον έλεγαν Θανάση τώρα.. τον έχω χάσει."!!
    Ευτυχώς οι φίλοι μου οι Θανάσηδες είναι καλά και απολαμβάνουμε ό ένας την παρέα του άλλου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου