4 «παρεξηγημένες» τροφές και γιατί δεν
πρέπει να τις κόψεις
Δίαιτα
και διατροφή είναι δύο λέξεις
που στριφογυρίζουν στο κεφάλι μας χειμώνα – καλοκαίρι με τις τροφές που
επιτρέπονται και απαγορεύονται να δίνουν και να παίρνουν στα διαιτολόγια.
Κάποιες θεωρούνται από τους περισσότερους ως «απαγορευμένες» όμως ουσιαστικά ισχύει το ακριβώς αντίθετο και δεν υπάρχει λόγος να τις παραλείπουμε εντελώς από τη διατροφική μας καθημερινότητα. Για του λόγου το αληθές, δείτε παρακάτω για να καταλάβετε τι εννοούμε.
Κάποιες θεωρούνται από τους περισσότερους ως «απαγορευμένες» όμως ουσιαστικά ισχύει το ακριβώς αντίθετο και δεν υπάρχει λόγος να τις παραλείπουμε εντελώς από τη διατροφική μας καθημερινότητα. Για του λόγου το αληθές, δείτε παρακάτω για να καταλάβετε τι εννοούμε.
Ψωμί
Όπως όλες οι τροφές που περιέχουν άμυλο,
έτσι και το ψωμί είναι μια από τις βασικές
πηγές σύνθετων υδατανθράκων που προσφέρουν στον οργανισμό την
απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και συμβάλλουν στη διατήρηση των
φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή
λειτουργία του εντέρου, ενώ έχει και φυτικές
πρωτεΐνες χαμηλής όμως βιολογικής αξίας, καθώς και μια πολύ μικρή ποσότητα
λίπους, ειδικά αν στη ζύμη έχει προστεθεί λάδι ή το ψωμί περιέχει σπόρους όπως
το σουσάμι ή ο ηλιόσπορος. Το ψωμί είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος
Β (θειαμίνη-Β1,
ριβοφλαβίνη-Β2, νιασίνη-Β3, φολικό οξύ), οι
οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τον
πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και
την υγεία του δέρματος. Επίσης, περιέχει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει ισχυρή
αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, το ψωμί αποτελεί πηγή
μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο και το
σελήνιο. Η κατανάλωση του ψωμιού στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου
δεν παχαίνει. Μόνο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, όπως άλλωστε όλες
οι τροφές.
Αβγά
Περιέχουν χολίνη,
τη βιταμίνη που μας κάνει ευτυχισμένους,
αφού βοηθούν στην παραγωγή της σεροτονίνης,
της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης ή, αλλιώς, των ορμονών της ευτυχίας. Βρίσκονται στην
πρώτη θέση με τις ποιοτικές πρωτεΐνες που απορροφώνται απόλυτα από τον οργανισμό
και βοηθούν στο αδυνάτισμα γιατί μάς χορταίνουν με λίγες θερμίδες. Κάνουν
επίσης καλό στην όραση, δίνουν ενέργεια και δυναμώνουν τους μυς, αφού το
ασπράδι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Αν δεν έχετε χοληστερίνη, μπορείτε να καταναλώνετε
1 έως 2 αβγά καθημερινά, ενώ αν έχετε χοληστερίνη,
2 με 4 την εβδομάδα, κατά προτίμηση μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι ή βούτυρο. Τα βιολογικά δεν
έχουν ορμόνες και χημικά και είναι πιο πλούσια σε Ω3
λιπαρά.
Μπίρα
Μιας και παράγεται κυρίως από νερό, κριθάρι, ζύμη (ή μαγιά) και λυκίσκο -σε κάποιες μπίρες προστίθενται και άλλα συστατικά όπως ζάχαρη ή άλλα δημητριακά- περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία (όπως μαγνήσιο), πυρίτιο και υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνετε μπίρα με μέτρο κάνετε ένα δώρο στην καρδιά σας καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχει μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα και συνεπώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ οι αντιοξειδωτικές της ουσίες επίσης προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Όσον αφορά στα νεφρά, η υψηλή περιεκτικότητα της σε νερό ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον, μια και είναι διουρητική μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας είναι και ότι ενισχύει τη σκελετική δύναμη, μειώνοντας τη σταδιακή μείωση της πυκνότητας των οστών. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν υπερβάλλετε στην κατανάλωση της μπίρας. Ένα συνηθισμένο ποτήρι των 300ml αποδίδει περί τις 120 – 150 θερμίδες, με το νούμερο να πέφτει όσο πέφτει και η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχουν με τις μπίρες χωρίς αλκοόλ να έχουν γύρω στις 70 θερμίδες ανά ποτήρι. Στα συν ότι δεν περιέχει λιπαρά ενώ έχει και ελάχιστα σάκχαρα.
Μιας και παράγεται κυρίως από νερό, κριθάρι, ζύμη (ή μαγιά) και λυκίσκο -σε κάποιες μπίρες προστίθενται και άλλα συστατικά όπως ζάχαρη ή άλλα δημητριακά- περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία (όπως μαγνήσιο), πυρίτιο και υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνετε μπίρα με μέτρο κάνετε ένα δώρο στην καρδιά σας καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχει μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα και συνεπώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ οι αντιοξειδωτικές της ουσίες επίσης προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Όσον αφορά στα νεφρά, η υψηλή περιεκτικότητα της σε νερό ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον, μια και είναι διουρητική μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας είναι και ότι ενισχύει τη σκελετική δύναμη, μειώνοντας τη σταδιακή μείωση της πυκνότητας των οστών. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν υπερβάλλετε στην κατανάλωση της μπίρας. Ένα συνηθισμένο ποτήρι των 300ml αποδίδει περί τις 120 – 150 θερμίδες, με το νούμερο να πέφτει όσο πέφτει και η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχουν με τις μπίρες χωρίς αλκοόλ να έχουν γύρω στις 70 θερμίδες ανά ποτήρι. Στα συν ότι δεν περιέχει λιπαρά ενώ έχει και ελάχιστα σάκχαρα.
Μπανάνα
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν τις μπανάνες γιατί κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί ως παχυντικές. Ωστόσο, οι μπανάνες επίσης φημίζονται για τις πολύτιμες θρεπτικές τους ιδιότητες. Περιέχουν σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, τρία φυσικά σάκχαρα και πολλές φυτικές ίνες, γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους δίνει άμεσα στον οργανισμό πολύτιμη ενέργεια. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή έρευνα, δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Η μπανάνα είναι επίσης ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης, που αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της «χαράς», της σεροτονίνης. Περιέχει και βιταμίνη B6, ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ τονώνει σημαντικά την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα λόγω του σιδήρου που επίσης περιέχει. Επιμένεις λοιπόν στο να την αποφεύγεις γιατί «παχαίνει»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου