Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ. Ημέρα του Εξιλασμού αλλά και του Πολέμου.


ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ. Ημέρα του Εξιλασμού αλλά και του Πολέμου.
Έρευνα, ρεπορτάζ, φωτογραφική κάλυψη ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
    Το Ισραήλ, η χώρα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Πάντοτε επίκαιρη η ευρύτερη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής [Ισραήλ και Παλαιστίνη]. Σημαντική και για το δικό μας ενδιαφέρον η ιστορία της.
Περιοχή δράσης του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας των Ιεροσολύμων.
    Στη διάβα των αιώνων εδώ συνέβαιναν συγκλονιστικά γεγονότα που επηρέασαν  και επηρεάζουν όλο τον πλανήτη Γη.
    Το Κράτος του Ισραήλ  είναι ένα μικρό, ανεπτυγμένο, κράτος της Μέσης Ανατολής, με έκταση 20.770 τετραγωνικά χιλιόμετρα. και πληθυσμό 8.809.200 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2018.
Ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό να μετατραπεί σε εθνική εστία όσων Εβραίων επιθυμούν να πολιτογραφηθούν  πολίτες του απ΄όπου και αν προέρχονται.
    Ωστόσο το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ διεκδικεί ιστορική συνέχεια με τα αρχαία βιβλικά κράτη του Ισραήλ και της Ιουδαίας,         
    Η πλειονότητα των κατοίκων του κράτους είναι Εβραίοι, ενώ η μεγαλύτερη μειονότητα είναι Άραβες (20%).  
    Μετά τη μικρή αυτή εισαγωγή, είναι καιρός να έρθουμε στην επικαιρότητα που είναι οι γιορτές αυτών των ημερών με την ευκαιρία του:                    
Γιομ Κιπούρ
    Μία από τις ιερότερες θρησκευτικές γιορτές των Εβραίων, η Ημέρα του Εξιλασμού στα ελληνικά.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 του μηνός Τισρί (ηλιοβασίλεμα της 18ης Σεπτεμβρίου - σούρουπο της 19ης Σεπτεμβρίου για το 2018) και είναι η ημέρα της εξιλέωσης από τις αμαρτίες και αποκατάστασης στενών δεσμών με τον Θεό.
    Η συγχώρηση των αμαρτιών από τον Θεό προϋποθέτει τη συμφιλίωση με τους συνανθρώπους, γι’ αυτό φίλοι, γνωστοί και συγγενείς ζητούν και δέχονται πρώτα αμοιβαία συγχώρηση των παραπτωμάτων τους.
    Κατά την ημέρα του Γιομ Κιπούρ (Yom Kippur), οι πιστοί απαγορεύεται να δουλεύουν (όπως το Σάββατο) και απέχουν από τροφή, ποτό, σεξ και πλύσιμο (για ευχαρίστηση).
    Επίσης, δεν επιτρέπεται κάποιος πιστός να χρίεται με αρώματα και να φοράει δερμάτινα υποδήματα.
Σχετικά: Παλαιότερα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Γιομ Κιπούρ, στις συναγωγές ο ιερέας
τελούσε θυσία ενός τράγου, ο οποίος φορτωνόταν όλες τις αμαρτίες του λαού του Ισραήλ και στη συνέχεια αφηνόταν ελεύθερος στην έρημο («αποδιοπομπαίος τράγος»).  Η έκφραση «αποδιοπομπαίος τράγος» χρησιμοποιείται στο καθημερινό μας λόγο για τον άνθρωπο στον οποίο επιρρίπτονται οι ευθύνες άλλων.                 
  Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ
    Μεσημέρι Σαββάτου, 6 Οκτωβρίου του 1973. Ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης), το Ισραήλ δέχεται ταυτόχρονη επίθεση από δυνάμεις της Αιγύπτου
που περνούν το Κανάλι του Σουέζ και της Συρίας που εισχωρεί στα υψίπεδα του Γκολάν.
    Ο Δ' Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος ξεσπά. Στην επίθεση συνδράμουν τουλάχιστον άλλες δέκα αραβικές χώρες. Στόχος, η ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.
    Το Ισραήλ αιφνιδιάζεται και στις εχθροπραξίες που ακολουθούν γνωρίζει αλλεπάλληλες ήττες. Πλήρης ο αιφνιδιασμός και για τη διεθνή κοινότητα. Η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί με πάσα μυστικότητα.
    Η τροπή του πολέμου αλλάζει στις 10 Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί οργανώνονται και ολοκληρώνουν την επιστράτευσή τους.                           
    Περνούν στην αντεπίθεση και αναγκάζουν τους Σύρους να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στο έδαφός τους.
    Στις 14 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση βολής πυροβόλου από τη
Δαμασκό.
    Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότο, όπου οι ισραηλινοί ανακόπτουν την πορεία των Αιγυπτίων και περνούν το Κανάλι του Σουέζ.
    Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς η 3η Στρατιά τους βρίσκεται περικυκλωμένη.   
    Η κρίση φαίνεται να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, μετά την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή και την παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.
    Η διεθνής διπλωματία αναλαμβάνει δράση, υποκινούμενη από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ελαττώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις Δυτικές Χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ (Α' Πετρελαϊκή Κρίση).
    Στις 22 Οκτωβρίου 1973, κατόπιν αμερικανοσοβιετικού ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ.       
    Ανάλογη συνθήκη υπογράφει στις 24 Οκτωβρίου και η Αίγυπτος, η οποία όμως βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες του Καναλιού του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά.
    Μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ καταλαμβάνει θέσεις ανάμεσά στους εμπόλεμους.
    Η συμφωνία θεωρήθηκε ήττα στο Ισραήλ και οι Εργατικοί που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή
της χώρας από το 1948 άρχισαν να υποχωρούν προς όφελος των Συντηρητικών του «Λικούντ».
    Ο πόλεμος έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά στο Καμπ Ντέιβιντ, με την μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ (5 Σεπτεμβρίου  1978).
    Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ είχε και την ελληνική του παράμετρο.
    Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας, τα οποία θα λάμβαναν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ισραηλινών.
    Η άρνησή του να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα ίσως να συνέβαλε και στην πτώση του από τον Δημήτριο Ιωαννίδη στις 25 Νοεμβρίου 1973.
 ΕΠΙΛΟΓΟΣ. 
    Αυτές τις ημέρες στην επικράτεια του κράτους του Ισραήλ γίνονται γιορτές και τελετές για την επέτειο του Γιόμ Κιπούρ.
    Αλλά τον Οκτώβρη και στην Αίγυπτο γιορτάζουν τις νίκες των Αράβων στις πρώτες ημέρες του πολέμου.   
Θεσσαλονίκη Σεπτέμβρης 2018
Έρευνα, ρεπορτάζ, φωτογραφική κάλυψη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Email gefotopulos@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου