Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1941 - Η "ΕΞΕΓΕΡΣΗ"στη Δράμα εναντίον των Βουλγάρων απόλεμων ¨κατακτητών


28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1941 - Η "ΕΞΕΓΕΡΣΗ"στη Δράμα εναντίον των Βουλγάρων απόλεμων ¨κατακτητών
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλή
    Στις 28-9-1941 αξημέρωτα,πριν 77 χρόνια ξέσπασε μία "επανάσταση" εναντίων των Βουλγάρων "κατακτητών", που είχαν εισβάλλει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την πλημμύρισαν με στρατό στην κυριολεξία σιδερόφρακτο! Σε λίγους μήνες μέχρι του χρονικού σημείου που περιγράφω "κατόρθωσαν" να επιβάλλουν μία κυριαρχία τρόμου, βασάνων σωματικών και ψυχικών, απόλυτης βαρβαρότητας σε όλα τα επίπεδα... που πολλές φορές ξεκινούσε από τις εκκλησίες και τους ιερείς τους!!.
    Η μυστική τους υπηρεσία η επονομαζόμενη ΟΧΡΑΝΑ προσπαθούσε να κάμψει το ελληνικό φρόνημα των Ελλήνων της περιοχής με κάθε μέσον κυρίως αθέμΙτο και εκτός διεθνών συνθηκών. Έτσι εξαπολύθηκαν οι πράκτορες της παντού και ψάχναν τρόπους να διεισδύσουν στα "άδυτα" των ψυχών των σκλαβωμένων πλέον Ελλήνων της περιοχής. Όμως μικρή ανταπόκριση είχαν ΕΛΑΧΙΣΤΗ.
    Τότε "επιάσαν" άλλα μέσα και άλλους τρόπους. Πράκτορες της εμφανίσθηκαν ως κομμουνιστές και ψάχναν Έλληνες ομοϊδεάτες δια "σύνδεση" και κοινή δράση "εναντίον" των φασιστών του Βόρι (βασιλιά τους) και του πρωθυπουργού Φιλωφ. "Τσίμπησαν" το δόλωμα κάποιοι "ιδεολόγοι" (????)κομμουνιστές-διεθνιστές και άρχισαν τις μυστικές επαφές για κοινή δράση (και μελλοντική???? συνεργασία για την αυτοδιάθεση??? της Μακεδονίας και Θράκης??).
    Κάποια στιγμή τους έπεισαν ότι επίκειται κομμουνιστική επανάσταση στην Βουλγαρία υπό τον Δημητρώφ και άμεση βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης, με χρονικό σημείο έναρξης της την 28 Σεπτεμβρίου. Τους έδωσαν μερικά όπλα ελάχιστα (δεν ενδιαφέρει ο αριθμός) με ανάλογο αριθμό φυσιγγίων και τους... έπεισαν να αρχίσουν την "επανάσταση¨ από την περιοχή Δράμας.
    Πράγματι ..πείσθηκαν ...και έτσι ...άρχισαν "πόλεμο" σε οργανωμένο στρατό... με επιθέσεις σε απομακρυσμένους βουλγάρικους αστυνομικούς σταθμούς και εξόντωσαν τις μικρές τους δυνάμεις.   Προηγουμένως οι επιφανείς Βούλγαροι της περιοχής φρόντισαν να μεταφέρουν τις οικογένειες τους στη Βουλγαρία... διαδίδοντας εντέχνως ότι επίκειται εξέγερση.
    Τότε άρχισε η προγραμματισμένη ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και το αίμα έρευσε ποταμηδόν στα στενοσόκακα και τους κεντρικούς δρόμους κυρίως της Δράμας, αλλά και στους άλλους νομούς με μικρότερη ένταση και έκταση.
    Μέχρι την 10 Οκτωβρίου 1941 ο θάνατος εγκαταστάθηκε στην περιοχή Δράμας και η οδύνη και ο χαμός ήταν μόνιμος. Τα βασανιστήρια και τους τότε θανάτους τα εβίωσαν όλοι στις οικογένειες τους ίσως σε μεγαλύτερη ένταση απ'ότι την περίοδο της και τότε "ηρωϊκής" επανάστασης του Ίλιντεν. Από τότε όσοι των συγγενών μας επέζησαν ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Βεβαίως και οι "εξεγερθέντες" πρωτεργάτες κομμουνιστές είχαν την ίδια τύχη. Αυτά τα γεγονότα τα γνωρίζουν όλοι.... άσχετα αν ..μετά ωραιοποιήθηκε και "ηρωϊοποιήθηκε" η προσφορά τους. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "η πρώτη πράξη αντίστασης" στην Ευρώπη, όπως θέλουν να την εμφανίσουν κάποιοι "ιστορικοί" της αριστερόστροφης ιστοριογραφίας, αλλά ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω μαζί με άλλους γνώστες αυτόπτες και παθόντες, ως ο γνωστός τότε δραμινός δημοσιογράφος Κώστας Στολίγκας που περιέγραψε τα γεγονότα όπως τα έζησε ,τα είδε ..... και τα ένιωσε στο πετσί του.
    Σήμερα αυτές οι σκέψεις μου είναι ένα μικρό μνημόσυνο για όλους τους απωλεσθέντες εκείνη την περίοδο.
Υστερόγραφο.
     Μετά την καταστολή της "επανάστασης" εγκατέλειψαν "οικειοθελώς "την περιοχή χιλιάδες Έλληνες, εκτός των υποχρεωθέντων...  και άρχισε η στρατολογία στα τάγματα εργασίας των νέων ,ΣΤΑ ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΚΙΑ.
    Πιστεύω σε άλλο σημείωμα μου να περιγράψω την "επανάσταση" με περισσότερες τεκμηριωμένες πληροφορίες.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου