Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

“Οδύσσεια” για την πυραυλάκατο «Καραθανάσης» : Γιατί δεν έχει παραληφθεί από το Ναυτικό


“Οδύσσεια” για την πυραυλάκατο «Καραθανάσης» : Γιατί δεν έχει παραληφθεί από το Ναυτικό
http://www.efenpress.gr/
    Η πυραυλάκατος «Καραθανάσης» (σ.σ. ένας εκ των Αξιωματικών ηρώων των Ιμίων) βρίσκεται ήδη στο νερό, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και πολλές καθυστερήσεις. Όμως όπως λένε πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ο «Γολγοθάς» για μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες του στόλου, φαίνεται πως συνεχίζεται, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, όλα τα συστήματα που χρειάζονται για να είναι αξιόμαχες οι πυραυλάκατοι 6 και 7 (Καραθανάσης & Βλαχάκος) έχουν αγορασθεί και παραληφθεί από το ΠΝ, μένει μονάχα να γίνει η εγκατάσταση τους στο Ναυπηγείο που έχει αναλάβει την τοποθέτηση.
    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα πως οι εργασίες αυτές ήδη έχουν πληρωθεί, από την αρχή και μάλιστα το ΠΝ έδωσε και επιπλέον χρήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το ΠΝ, η εταιρία που ναυπήγησε το σύγχρονο πλοίο του στόλου θέλει να προχωρήσει σε παράδοση του σκάφους στο Πολεμικό Ναυτικό το οποίο ωστόσο δεν δέχεται σε καμία των περιπτώσεων να παραλάβει ένα πλοίο χωρίς να έχει τοποθετηθεί το «σύστημα μάχης», κόστους
5,5 εκ. ευρώ το οποίο έχει αγοραστεί από το ΠΝ και περιμένει απλώς την τοποθέτησή του.
     Όλο αυτό το ντόμινο-μας εξηγούν άνθρωποι από το Πολεμικό Ναυτικό- παραπέμπει σε δεδομένα που μεταφράζονται πως για να προχωρήσει αυτή η λιμνάζουσα κατάσταση είτε θα πρέπει να βάλει το Πολεμικό Ναυτικό εκ νέου το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει ξανά τα ήδη πληρωμένα δεδουλευμένα, είτε να παραλάβει το πλοίο και να τοποθετήσει ότι λείπει με ίδια μέσα – πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στο ναυτικό – είτε να προχωρήσουν σε μια δικαστική οδό με άγνωστη ημερομηνία για την τυχόν δικαίωση.
    Το θέμα αυτό ήδη έχει απασχολήσει και το Ελληνικό κοινοβούλιο με ερώτηση από τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος στην ερώτησή του αναφέρεται και στην τροπολογία που έγινε (
163/17/29-01-2018) για επιπλέον χρηματική ενίσχυση των ναυπηγείων, ύψους 40 εκατομμυρίων, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες για την αποπεράτωση των πυραυλακάτων.
    Στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού θέλουν να τελειώνει αυτή η κατάσταση η οποία κρατά εδώ και πολλά χρόνια καθώς αυτά τα πλοία θεωρούνται οι σύγχρονες «
μικρές φρεγάτες» του Ελληνικού πολεμικού στόλου με κορυφαίο οπλισμό όπως οι πύραυλοι επιφανείας, κατά ναυτικού στόχου Exocet Block 3, αλλά και το αντιαεροπορικό σύστημα GLMS RAM το οποίο με εικοσιένα βλήματα μπορεί να καταφέρει τη μεγαλύτερη προστασία στο πλοίο από αεροπορική επίθεση ενώ ταυτόχρονα μια αεροπορία, γνωρίζοντας την ύπαρξη ενός τέτοιου πλοίου με αυτές τις δυνατότητες θα φροντίσει να πετά πολλά πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας για τον φόβο εγκλωβισμού από τ’ αντιαεροπορικά βλήματα.
    Όμως και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιθυμούν την απεμπλοκή του θέματος καθώς το ίδιο το επιτελείο από την αρχή είχε αναλάβει τα ημερομίσθια και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και όλων των υλικών που είναι απαραίτητες για το πλοίο.
    Μάλιστα τονίζουν πως πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η κατάσταση διότι θέλουν ν’ ακολουθήσουν όλες οι στατικές δοκιμές αλλά και εν πλω μιας και οι πυραυλάκατοι είναι από τις μονάδες των ταχέων σκαφών που αποτελούν τμήμα της ραχοκοκαλιάς του στόλου ειδικά αυτή την περίοδο που το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει αναλάβει πολλές και σύνθετες αποστολές ώστε ν’ αντιμετωπίσει στο μέλλον οτιδήποτε χρειαστεί.

1 σχόλιο:

  1. Και οι δυο,μαθητες μου ,για 2 χρονια,στην Σχολη.Ο Καραθανασης,γυιος,του πρωτου μου Κυβερνητη,Αντ/χου Ι.Καραθαναση ( τον εφερνε,στο Ασπις,μικρο ,και τον προσεχαμε οι Σημ/ροι ),ο Βλαχακος,καθε Τεταρτη ,μετα το μαθημα,στο διαλειμα,ζητουσε,να του φερω,το διεθνες περιοδικο ,νεων,για Ελικοπτερα,απο το ΓΕΝ,και ελεγε το απιθανο < Εγω Κε Αντιπλοιαρχε,αν δεν παω,στα Ελικοπτερα,θα παραιτηθω .Και ηταν ,μονο 3ετης ν.Δοκιμος..... 'Φυγε απο δω,ρε μουλαρι,του απαντουσα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή