Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ποιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να ονομαστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»



Ποιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να ονομαστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»
http://www.iefimerida.gr
    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας πως ουκ ολίγες φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σημερινοί υπουργοί του, έχουν δημοσίως υποστηρίξει πως «δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Να ονομαστεί, δηλαδή, «Μακεδονία». 
    Μάλιστα, όπως τονίζει σε άτυπη ενημέρωσή της η Πειραιώς, τη θέση αυτή υπέγραψαν το 2008 περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή γραπτή τους δήλωσή, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
    Τόνιζει ότι ανάμεσα στα ονόματα εκείνων που υπογράφου ήταν και πρόσωπα που διατελούν ή διετέλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν υπουργοί όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας.
    Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «ακόμη και σήμερα που η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με την δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επί της ουσίας εκχωρούσε στα Σκόπια την δυνατότητα να αυτοπροσδιορισθούν ως “Μακεδονία” άνευ οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού».
    Υπογραμμίζεται επιπλέον, ότι την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε μόλις πρόσφατα, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: «Υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε», ο οποίος σημείωσε σε παρέμβασή του στη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης.
    Η Πειραιώς, οξύνει ακόμη περισσότερο τους τόνους, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι όμως μόνον αυτές οι απόψεις που προκαλούν πλήρη σύγχυση για το πώς εντέλει διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση και με ποιους στόχους».
    Ειδικότερα, σε συνέντευξή του προ έτους, σε εφημερίδα της Μπρατισλάβα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης αποκάλεσε συνειδητά την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου έκανε την εξής δήλωση σε site της γειτονικής χώρας: «Σας αποκαλώ Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».
    Ετσι, σύμφωνα με τη ΝΔ, επιβεβαιώνεται η κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση, όταν υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι «εντελώς ακατάλληλη να διαπραγματευθεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα».   Διότι, τονίζουν, «δεν είναι μόνον οι ανεύθυνες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απόψεις του κ. Καμμένου που εμφανώς αποβλέπουν σε μικροκομματικά οφέλη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το καταρρέον κόμμα του. Με τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς δεκάδες στελέχη της κυβέρνησης πιστοποιείται ότι σχεδόν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και προφανώς δεν έχει και σήμερα κανένα πρόβλημα να αναγνωριστεί το γειτονικό Κράτος με το όνομα «Μακεδονία’’».
    Αυτό, λοιπόν, είναι σύμφωνα με την αξιωματική αντίπολιτευση μια πρώτη δικαίωση όταν ζητά συνεχώς από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως την θέση για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.
Οι προτεραιότητες της ΝΔ
    Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει παράλληλα τις δικές της προτεραιότητες για το Σκοπιανό:
    «Πρώτον, το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.
    Δεύτερο η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
    Και τρίτον να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό. Γι αυτό άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
    Τέλος, παρατίθενται δυο δείγματα της στάσης που κρατούσε διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου