Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Το POS και πόσο κοστίζει ψάχνουν επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη.



Το POS και πόσο κοστίζει ψάχνουν επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη.
    Στο «κυνήγι» της ευνοϊκότερης προσφοράς για την προμήθεια τερματικών αποδοχής καρτών (POS), έχουν αποδυθεί επαγγελματίες και καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε τράπεζες και εταιρείες, προκειμένου να εντοπίσουν ποια προσφέρει τα περισσότερα ή και διεκδικώντας -μέσω των συλλόγων τους- καλύτερα κοινά «πακέτα».
    Παρότι πολλοί έχουν ήδη από πέρυσι προμηθευτεί τα POS, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία δυσεπίλυτο «γρίφο», εκφράζοντας επιφυλάξεις τόσο για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των τερματικών ως τρόπου πάταξης της φοροδιαφυγής όσο και για την επίδραση, που ενδεχομένως θα έχουν οι συσκευές αυτές στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η προμήθεια που εισπράττουν οι τράπεζες (0,8% έως 2% αναλόγως τζίρου) αποτελεί -σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες- σημαντικό αντικίνητρο, ενώ όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουν ότι τα POS πρέπει να είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένα με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.
Οι έμποροι
    Για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης, το POS δεν είναι «καινούργια υπόθεση», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος ωστόσο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. «Με εξαίρεση τους ‘καινούργιους’, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων – μελών μας, που αφορά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη, έχει κατά 99% εγκαταστήσει τα τερματικά ήδη από το 1985. Στον κλάδο μας δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση POS. Πιστεύω όμως ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, απλά θα στρέψει τους καταναλωτές στο πλαστικό χρήμα κι αν κάποτε ήταν το 6% – 10% των πολιτών που χρησιμοποιούσε κάρτα, σήμερα μπορούν να αντιστραφούν οι όροι», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ και προσθέτει: «Κι όσο για τις εκπτώσεις στη φορολογία, που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι, αυτές π.χ., για ένα εισόδημα 10.000 ευρώ αφορούν ένα ποσοστό 10%. Με τα υπόλοιπα τι λέτε να γίνει;». Κατά τον κ. Φιλιππίδη, το να είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός που συνδέεται με το POS επιβάλλεται. «Αν γίνει κάτι και κατασχεθούν τα χρήματα, πώς θα επιβιώσει η επιχείρηση; Πώς θα ανανεώσει το απόθεμά της; Σε ποιο λογαριασμό θα έχει τα χρήματα για τη μισθοδοσία και το ΙΚΑ;» διερωτάται.
Αναζητώντας τους καλύτερους όρους
    Η Σούλα Κυριακίδου είναι ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας με τις προσφορές τραπεζών και εταιρειών, που επίσης διαθέτουν POS. «Νιώθω ως επαγγελματίας και μια αβεβαιότητα: τι γίνεται για παράδειγμα αν το μηχάνημα μπλοκάρει κι ο πελάτης δεν έχει μετρητά;» λέει. Ερωτηθείσα αν οι πελάτες της ζητούν να πληρώσουν με κάρτα, η ίδια σημειώνει ότι προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα, αλλά στην πορεία ίσως εξελιχθεί σε πρόβλημα για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν POS.
    Η Αννα Γκρίζου – Φράγκου είναι ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Β. Ελλάδας με πιστοποίηση Palso. Πόσα φροντιστήρια έχουν εγκαταστήσει μέχρι στιγμής POS; «Από πέρυσι άρχισαν κάποιοι να εγκαθιστούν POS, αλλά δεν μπορώ να έχω ακριβή εικόνα για το ποσοστό τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολλά μέλη μας τηλεφωνούν στον σύλλογο και ζητούν πληροφορίες. Η εγκατάσταση των POS είναι ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για εμάς, αλλά θα εναρμονιστούμε, παρότι τα βάρη είναι μεγάλα, δεδομένου ιδίως ότι δεν κάνουμε τους τζίρους που κάνουν άλλες επιχειρήσεις», σημείωσε η κ. Γκρίζου – Φράγκου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη στήριξη των μελών του, «ο Σύλλογος και η ομοσπονδία Palso πέτυχαν κάποια ευνοϊκά πακέτα», ενώ πολλοί είναι και οι επαγγελματίες του κλάδου, που ερευνούν την αγορά για την «καλύτερη και ευνοϊκότερη προσφορά».
    Πάντως, ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις σπεύδουν να εγκαταστήσουν POS. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νομού Μαγνησίας, όπου μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση σε -
διψήφιο ποσοστό- του ποσοστού των επαγγελματιών, που έχουν εγκαταστήσει τερματικά: συγκεκριμένα, ποσοστό 53% των ερωτηθέντων στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 δήλωσε ότι έχει POS, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016.
Έως 30 Ιουνίου υποχρεωτικά σε εστίαση, λιανεμπόριο, εκπαίδευση
    Yπενθυμίζεται ότι χθες η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε για τα POS ότι απομένει η έκδοση της απόφασης που θα ορίζει ποια επαγγέλματα θα πρέπει υποχρεωτικά να τα διαθέτουν για τις πληρωμές εκ μέρους των πολιτών. Μεταξύ των κλάδων αυτών θα είναι, όπως είπε, οι εξής: εστίαση, επισκευές, εκπαίδευση, ενοικιάσεων, ένδυσης και υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιγνίδια.   Τα επαγγέλματα αυτά έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες από τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο «κύμα» υπόχρεων θα είναι αυτό των ιδιοκτητών καταστημάτων τροφίμων, ψιλικαταζίδικων και οπωροπωλείων – μπακάλικων, που θα πρέπει να τα έχουν εγκαταστήσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα είναι στο χέρι των πολιτών το πώς θα πληρώσουν, αφού η νομοθεσία ορίζει ότι υποχρεωτικές είναι οι πληρωμές με κάρτες μόνο για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου