Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ν. Αναστασιάδης: «Σκόπιμη η διακοπή των συνομιλιών από την Τουρκική πλευρά»



ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ν. Αναστασιάδης: «Σκόπιμη η διακοπή των συνομιλιών από την Τουρκική πλευρά»
    Σκόπιμη θεωρεί τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό από την τουρκική πλευρά ο Κύπριος πρόεδρος.
    Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι έτσι καλύπτει την αδιάλλακτη θέση της για διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατευμάτων.
    Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» τονίζει πως Άγκυρα και Ακιντζί δεν μπορούν να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με την μειοψηφούσα. «Δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι η μειοψηφία θα έχει τον κύριο λόγο και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει», ανέφερε και προσθέτει πως «είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν».
    Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας τονίζει πως βρίσκεται εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή. Προσθέτει, όμως, ότι «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει, ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους».
    Ακόμη, εκφράζει την ελπίδα, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της. «Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στην επανάληψη των συνομιλιών» διευκρίνισε.
    Ρωτήθηκε για ποιο λόγο θα μπορούσε να αλλάξει τις θέσεις του στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν. Απάντησε ότι αν η θετική ρητορική αποτελεί μια ενσυνείδητη βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα βήματα για τη λύση του προβλήματος. «Θα κάνει βήματα σε σχέση με τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο στο θέμα του εδαφικού, ενθαρρύνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου