Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ



ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Νικόλαος Ζαρκάδας Υποστράτηγος ε.α.
            Τελευταία πληθαίνουν στον γραπτό και στον ηλεκτρονικό τύπο, τα δημοσιεύματα με προ­τάσεις, που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, την προσαρμογή του στην σημερινή πραγματικότητα και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Βέβαια το Σύνταγμα το ίδιο στο άρθρο 110 καθορίζει τον τρόπο, τη μέθοδο, τη διαδι­κα­σία και τις αναθεωρητέες διατάξεις αυτού.
            Χωρίς να είμαι ειδικός θα τολμούσα να προτείνω την συνταγματική κατοχύρωση του ει­­δι­κού μισθολογίου των στρατιωτικών (στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Α­σφα­λείας), όπως καθορίζεται και ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς (παρ. 2 άρθρου 88).
            Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Σύνταγμα, που ισχύει, περιλαμβάνεται διάταξη, κατά την οποία "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώ­ρας" (άρθρο 45). Η ανάθεση αποτελεί έμμεση αναγνώριση της υψηλής εθνικής αποστολής τους, η οποία δεν μπορεί να ανατεθεί και να εκτελεστεί από κανένα άλλο σώμα. Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων (ΣτΕ 2192/2014, 1128/2016) της Ο­λο­μέλειας αυτού έχει επισημάνει την υποχρέωση της Πολιτείας για την ιδιαίτερη μισθο­λο­γι­κή μεταχείριση των στρατιωτικών, ως αντιστάθμισμα των απαγορεύσεων, των περιο­ρι­σμών (παρ. 2 άρθρου 23 και παρ. 3 άρθρου 29 Συντάγματος), των ειδικών συνθηκών εργα­σίας, υπηρεσίας και διαβίωσης, του αυξημένου κινδύνου της ζωής και της σωματικής του α­κε­ραιότητας τόσο εν ειρήνη όσο και εν πολέμω.
            Για την κατοχύρωση της ειδικής μισθολογικής αντιμετώπισης των στρατιωτικών προτείνεται όπως, στο άρθρο 45 του Συντάγματος, προστεθεί παράγραφος έχουσα ως ε­ξής : "οι αποδοχές των στρατιωτικών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους". Με την υιο­θέ­τηση της πρότασης και την προτεινόμενη προσθήκη καθορίζεται ρητά στο Σύνταγμα η στα­θερότητα του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών, όπως αρμόζει λόγω της φύσης του λειτουργήματός τους και παύει να μεταβάλλεται κατά τις απαιτήσεις των εκάστοτε πο­λι­τικών και κοινωνικών σκοπιμοτήτων και συνθηκών.
            Σήμερα οι αξιωματικοί αναγνωρίζουν τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας. Δέχτηκαν και ανέλαβαν ένα μεγάλο οικονομικό μέρος των θυσιών και μάλιστα δυσα­νά­λογο, προκειμένου να βγει η Πατρίδα μας από την κρίση. Με την πρόταση δεν επι­ζη­τού­νται οικονομικά οφέλη, αυξήσεις και παροχές, αλλά η ηθική αναγνώριση της εθνικής προ­σφο­ράς τους. Δίκαιη και χωρίς οικονομική επιβάρυνση η πρόταση, αλλά με σημαντική κοι­νω­­νική αξία και ηθική επίδραση στην ανύψωση του κύρους και του ηθικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
            Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου