Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΑΤΑΦΟΙ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ



ΑΤΑΦΟΙ  ΚΑΙ  ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ  ΠΕΣΟΝΤΕΣ
Νικόλαος   Ζαρκάδας  Υποστράτηγος   ε.α.
    Οκτώβριος 2016. Συμπληρώθηκαν εβδομήντα πέντε χρόνια από τις φονικότατες μάχες στο θέατρο επιχειρήσεων της Βορείου Ηπείρου κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 – 1941.
    Παρά τα χρόνια, που πέρασαν μέχρι σήμερα, τα οστά των περισσοτέρων πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών παραμένουν διασκορπισμένα στα χωράφια, τις χαράδρες, τα βοσκοτόπια και τις πλαγιές της περιοχής, εκεί που τους εναπόθεσαν οι συμπολεμιστές τους τυλιγμένους σε μια ματωμένη χλαίνη “χωρίς σταυρό, λιβάνι και κερί, χωρίς παππά και ψάλτη”.
    Τι κι αν έχει συναφθεί διμερής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για την έρευνα, αναζήτησης, ανεύρεση και συγκέντρωση των οστών των πεσόντων στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου; {Ν.3782/2009 – ΦΕΚ 135 Α΄}. Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εφαρμογής της έχουν βαλτώσει στα λασπόνερα της γραφειοκρατίας και παραμένουν στα αραχνιασμένα συρτάρια των αρμοδίων.
    Βέβαια, για την Πολιτεία, η έναρξη των εργασιών της επιτροπής παραμένει στην πρώτη γραμμή των εθνικών προτεραιοτήτων της, όπως σε όλα τα αυτολεξεί σχεδόν αναπαραγόμενα μηνύματα κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
    Τελευταία, η Αλβανία, αντί της συγκρότησης και λειτουργίας της επιτροπής, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου, δικαιοσύνης και κανόνων του διεθνούς δικαίου και συμβάσεων, επανέρχεται στις δόλιες προθέσεις της για εδαφικές βλέψεις, που αποσκοπούν στην δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” και επαναλαμβάνει τα ανύπαρκτα ζητήματαΤσαμουριάς” και “Γενοκτονίας των Τσάμηδων”.
    Υπενθυμίζουμε δε, ότι η Αλβανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με αιτήματα την επιστροφή εδάφων της Θεσπρωτίας και την καταβολή αποζημιώσεων για τις περιουσίες των Τσάμηδων, που δημεύτηκαν από το ελληνικό δημόσιο κατά την δεκαετία του 1940.
    Σήμερα, χτυπά το σήμαντρο του εθνικού κινδύνου. Μπορεί οι διεκδικήσεις της Αλβανίας να είναι ανυπόστατες, πλην όμως πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας άδικης διεθνούς δικαστικής απόφασης, που θέτει την Πατρίδα μας σε περιπέτειες.
    Προς οριστική επίλυση του θέματος είναι απαραίτητο άμεσα να δραστηριοποιηθεί η διμερής επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας και να αναζητηθούν και συγκεντρωθούν τα διασκορπισμένα οστά των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στα εδάφη της Β. Ηπείρου και αφού ταυτοποιηθούν να τοποθετηθούν στα στρατιωτικά νεκροταφεία ή σε οστεοφυλάκια των ναών της περιοχής.
    Η οποιαδήποτε αναβολή και αναβλητικότητα δυσκολεύει την αναζήτηση, δεδομένου ότι οι αφηγήσεις – μαρτυρίες των ηλικιωμένων κάθε ημέρα, που περνάει, ελαττώνονται και περιορίζονται. Είναι καιρός να απαλλαγεί η Πολιτεία από σκοπιμότητες, δισταγμούς και αμφισβητήσεις. Καιροί  ου  μενετοί.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου