Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Υεμένη: Νέα πυραυλική επίθεση κινεζικών antiship βλημάτων κατά του αμερικανικού α/τ USS Mason σε 4 ημέρες! Τα αντίποινα των Αμερικανών.



Υεμένη: Νέα πυραυλική επίθεση κινεζικών antiship βλημάτων κατά του αμερικανικού α/τ USS Mason σε 4 ημέρες! Τα αντίποινα των Αμερικανών.
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Το αντιτορπιλικό USS Mason έγινε στόχος δεύτερης πυραυλικής επίθεσης στα ανοικτά της Υεμένης από βλήματα C-801 τα οποία εκτοξεύθηκαν από μία περιοχή την οποία ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters
    Το πλήρωμα του USS Mason, το οποίο συνοδευόταν από το USS Ponce, ένα αποβατικό σκάφος, αντέδρασε με μια ομοβροντία αμυντικών πυρών των αντιπυραυλικών συστημάτων CIWS Phalanx αλλά και πραυλικών συστημάτων και εξουδετερώθηκαν οι δύο κινεζικοί C-801 που εκτοξεύθηκαν από επάκτια συστοιχία.
    Συνολικά εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι SM-2 και ενός Enhanced Sea Sparrow Missile (ESSM) σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών αντιμέτρων τύπου Nulka.
    Το αντιτορπιλικό ανήκει στην κλάση Arleigh Burke έχει εκτόπισμα 9200 τόνους πλήρωμα 380 ατόμων ενώ ο οπλισμός του αποτελείται από 96 θέσεις εκτόξευσης για πυραύλους SM-2/ESSM/Tomahawk/ASROC ένα πυροβόλο των 127mm ένα σύστημα CIWS PHALANX και μπορεί να μεταφέρει δύο ελικόπτερα SH-60 Sea Hawk.
    Το αντιτορπιλικό έπλεε βόρεια των Στενών Μπαμπ αλ Μάνταμπ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους και δεν έπαθε ζημιές. 
    Η νέα επίθεση εναντίον ενός αμερικανικού πολεμικού εντείνει την πίεση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε αντίποινα — κάτι το οποίο, εάν συμβεί, θα σηματοδοτήσει το πρώτο άμεσο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι και κατά συνέπεια την άμεση εμπλοκή της Ουάσιγκτον στον πόλεμο στην Υεμένη. 
    Το Πεντάγωνο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πλήγματα σε αντίποινα.
    Οι επιθέσεις εναντίον πλοίων του αμερικανικού ΠΝ, όπως και μια επίθεση την 1η Οκτωβρίου με στόχο ένα πλοίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θέτει σε αμφιβολία την ασφαλή διέλευση στα στενά Μπαμπ αλ Μάνταμπ, μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.
    Οι Χούτι, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ αλ Χάντι, διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ευθύνονται για την προηγούμενη επίθεση εναντίον του Μέισον και του Πονς, την Κυριακή, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιθέτως διατείνονται ότι έχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως οι σιίτες αντάρτες προχώρησαν στις επιθέσεις.
Οι ΗΠΑ χτύπησαν ραντάρ των Χούτι
    Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά τριών σταθμών ραντάρ στην Υεμένη, σε αντίδραση για τις αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις κατά αντιτορπιλικού του αμερικανικού ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών.
    Τα πλήγματα, με την έγκριση του Λευκού Οίκου, είναι το πρώτο αμερικανικό χτύπημα εναντίον θέσεων που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι στην εμπόλεμη Υεμένη.
    Οι Χούτι συντάσσονται με το Ιράν, ενώ στη σύγκρουση στην Υεμένη επιχειρεί, στην πλευρά του αντίπαλου στρατοπέδου, η Σαουδική Αραβία.
    Η αξιολόγηση των αμερικανικών βομβαρδισμών, ανέφερε το Πεντάγωνο, δείχνει ότι οι σταθμοί ραντάρ έχουν καταστραφεί. Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως η επιχείρηση είχε χαρακτήρα «αυτοπροστασίας» προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης.
    Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «σε οποιαδήποτε απειλή εκδηλωθεί κατά αμερικανικών πλοίων ή εμπορικών πτήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου