Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ερντογάν: Αρνούμαστε να δεχθούμεγια τη Συνθήκη της Λωζάνης



Κάποιος πρέπει να του στείλει την παρακάτω κάρτα, αλλά δεν βλέπω κανένα να κυκλοφορεί στην «πιάτσα»….

    Συνεχίζει ο Ερντογάν να κλιμακώνει την επεκτατική του διάθεση (έστω και θεωρητικά). Το νέο επεισόδιο αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης έγινε την Πέμπτη σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα. Να τονίσουμε ότι αυτή η ρητορική είναι σε μεγάλο βαθμό για εσωτερική κατανάλωση, ενώ είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για «κρούσεις» προς τους κεμαλιστές.
    «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μάς τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε» είπε στο λόγο του ο Ερντογάν.
    «Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» πρόσθεσε.
    Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία και συμμετείχαν στη Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ η οποία δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.
    «Από το 1914, που είχαμε φτάσει από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάνη πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».
    «Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη, την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους» είπε στο φινάλε της ομιλίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου