Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Με ποδηλατοδρομία ειρήνης, λαμπαδηφορία , θέατρο ...η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη



Με ποδηλατοδρομία ειρήνης, λαμπαδηφορία , θέατρο ...η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη
    Ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, όταν 149 κάτοικοι του Χορτιάτη -ανάμεσά τους 109 γυναίκες και κορίτσια- βρήκαν τραγικό θάνατο και περίπου 300 σπίτια κάηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. Εβδομήντα δύο χρόνια μετά ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με σειρά εκδηλώσεων, που αποτελούν σπονδή στην ειρήνη.
    Οι σημαίες στα δημόσια και δημοτικά κτίρια της περιοχής θα κυματίζουν μεσίστιες την ημέρα της μαύρης επετείου. Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, οι οποίες φέτος θα είναι τριήμερες, θα αρχίσουν την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 6.30 το απόγευμα, με τη 13η ποδηλατοδρομία ειρήνης. Ως σημείο εκκίνησης έχει οριστεί η διασταύρωση Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στην είσοδο του μαρτυρικού Χορτιάτη.
    Μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας της παιδικής χαράς στην Αγία Παρασκευή Χορτιάτη, η οποία στο εξής θα ονομάζεται «Ειρήνη». Η αυλαία της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων θα πέσει με τη συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων στις 9 το βράδυ.
    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με την επιμνημόσυνη δέηση στον «Φούρνο Γκουραμάνη», που αποτέλεσε τόπο του μαρτυρίου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Από το σημείο εκείνο μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η 2η λαμπαδηφορία ειρήνης. Θα ακολουθήσει, στις 9 το βράδυ, συναυλία με τον Παντελή Θεοχαρίδη και τη συμμετοχή της Ιόλης Ρώσσιου και του Δημήτρη Κεχαγιά στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη.
    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το πρωί, με την αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και με το επιμνημόσυνο αρχιερατικό τρισάγιο στο μνημείο των θυμάτων. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν στις 9 το ίδιο βράδυ στην ανακαινισμένη «Οικία Νταμπούδη», που επίσης αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου. Εκεί θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές», που είναι μία δραματουργική αποτύπωση των γεγονότων σε κείμενο της Χαρούλας Αποστολίδου από το θεατρικό σχήμα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου