Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Είπε ο υπουργός!!!!... γιατί να έχουμε τόσα φωνήεντα;



Είπε ο υπουργός!!!!... γιατί να έχουμε τόσα φωνήεντα;
Πάλι ‘’άνοιξε το κουτάκι’’ ο δικός μας……
Έ, μην μου πείτε ότι εδώ δεν ταιριάζει η γνωστή παροιμία
’Γίναν τα αγκιά θυμιατά και τα σκατά λιβάνι.’
Η επόμενη πρότασή του, θα είναι να συνεννοούμαστε με μουγκρίσματα, γιατί είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει !
    Την απορία του σχετικά με τη διαχρονική επιμονή των κυβερνήσεων, των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινής γνώμης ως προς τη διατήρηση τόσων πολλών φωνηέντων στη νέα ελληνική γλώσσα εξέφρασε με σημερινή του δήλωση ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως «κάλλιστα θα μπορούσαμε να κόψουμε τουλάχιστον δύο με τρία φωνήεντα».
    «Στα ελληνικά έχουμε επτά βασικά φωνήεντα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) τα οποία γίνονται δώδεκα αν λάβει κανείς υπόψιν του και τα διγράμματα ει, οι, υι, αι και ου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι γλώσσες φθάνουν μετά βίας τα έξι με επτά στο σύνολο» ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας σε συμβασιούχους ναυαγοσώστες-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βάρκιζα.
    «Τα παιδιά μας δεν μιλούν και δεν γράφουν σωστά ελληνικά. Κάτι φταίει, αλλά τι; Λένε ότι ο πλούτος της γλώσσας βοηθά τους νέους να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και εκφραστική δύναμη. Εγώ δεν ξέρω. Ίσως όλα αυτά τα φωνήεντα να μπερδεύουν τελικά τα παιδιά» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος αποκάλυψε πως έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής διαλόγου, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, για τη μελέτη του θέματος.
    «Θα διεξαχθεί ανοιχτός διάλογος και θα ακουστούν όλες οι απόψεις των ειδικών από την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα» διαβεβαίωσε ο Ν. Φίλης, τονίζοντας ωστόσο πως κατά τη γνώμη του το έψιλον γιώτα, το όμικρον γιώτα, το ύψιλον και το άλφα γιώτα μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύσει σε ορίζοντα πενταετίας και για σχεδόν ομόηχα σύμφωνα όπως το μι και το νι.
    Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας χθες αναφέρθηκε και στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, την έκταση της οποίας χαρακτήρισε «παρά φύσιν». Με την άποψη αυτή διαφώνησε έντονα νεαρός που φορούσε τζιν κάτω από τη φόρμα την ώρα της γυμναστικής, ο οποίος μιλώντας στο «Κουλούρι» υποστήριξε ωρυόμενος ότι «τα αρχαία ελληνικά πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε».
Καί λίγα σχόλια από το διαδίκτυο
Konstantinos Pl@@is
    Αν είχες στοιχειώδη ελληνική μόρφωση, που παρεπιπτόντως, είναι η βάση του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, δεν θα είχες αυτά τα ηλιθια ερωτηματικά. Αντίθετα θα φροντίζες, για την υστεροφημια σου να επανορθωσεις λίγη από την καταστροφή της ομορφοτερης γλώσσας του κοσμου που επεφεραν οι ομοδοξοι σου τα τελευταία χρόνια..
Dimitrios Man@@@s
    ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ. ΡΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ... ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ
Dimitrios Nan@@@is
    Έχουμε τόσα φωνήεντα ηλίθιε και τόσους διφθόγγους γιατί άλλο ο τΟΙχος και άλλο τα τΕΙχη..
''ΟΙ: Διά τού -Ο- δηλούται ο περιωρισμένος χώρος, διά δέ τού Ι η κατερχομένη δύναμις σέ μικράν ποσότητα.   Η δύναμις αυτή, (ώς έχει αναφερθεί στό φωνήεν Ι) είναι συνεχώς κατερχομένη, έχει αμφίδρομον κίνησιν καί η δύναμις της είναι μικρά. Δύναται νά λειτουργή καί αφανώς π.χ. ΚΟΙΛΙΑ= Διά τού -Ο- δηλούται ο περιωρισμένος χώρος καί διά τού -Ι- η συνεχώς κατερχομένη τροφοδοσία. ΟΙΚΙΑ = Διά τού -Ο- δηλούται ο χώρος όπου υπάρχει τό κτίσμα καί διά τού -Ι- τό ύψος αυτού. Ομοίως καί στήν λέξιν ΤΟΙΧΟΣ.
    ΕΙ: Διά τού Ε δηλούται η κίνησις καί η έκτασις, διά δέ τού -Ι- η συνεχής τροφοδοσία τής δυνάμεως ή τής ακτινοβολίας. Σέ όσες Ελληνίδες λέξεις υπάρχει η δίφθογγος ΕΙ σημαίνεται η κίνησις ή η έκτασις......
Καίτη Πετ@@@κη
Έχουμε τόσα φωνήεντα ηλίθιε γιατί είναι το φως στις λέξεις μας..
Έχουμε τόσα φωνήεντα ηλίθιε γιατί κάθε ένα από αυτά κάτι σημαίνει..
Έχουμε τόσα φωνήεντα ηλίθιε... δεν γνωρίζεις γιατί επειδή δεν είσαι <μόνο> αμόρφωτος.

1 σχόλιο:

  1. ο υπουργός φαίνεται ότι συνεχίζει τον πόλεμο του 1946-1949 έχοντας την άποψη ότι σήμερα θα νικήσει. Υπουργέ ποιά φωνήεντα θα καταργήσεις, το ι ή το η, άρα θα σε λένε φοίλης ή φήλης; Αν καταργήσεις και το ο πως θα σε λένε νίκως ή νοίκως ; Πριν κάνεις τις αισχρές αλλαγές στη γλώσσα αλλά και στα βιβλία της ιστορίας του σχολείου να πας να σπουδάσεις για να μάθεις αυτά που δεν ξέρεις. Είναι απαράδεκτο, ανθελληνικό, προδοτικό να επιχειρείς να αλλάξεις τις ρίζες της γλώσσας μας και να παρουσιάσεις την ιστορία τελείως διαστρεβλωμένη από όσο την έχουν κάνει σήμερα οι σύντροφοι σου που πολέμησαν το 1946-1949 για να αποσπασθεί η Μακεδονία και η Θράκη μας από την Ελλάδα. Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή