Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

"ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ"



"ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ"
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ/2014)
BIBΛΙΟ-ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ.ΚΑΡΑΤΟΥΛΙΩΤΗ.
Γραφει ο Δρ Αθανασιος.Ε.Δρουγος
    Ενα πραγματικα εντυπωσιακο βιβλιο 500 σελιδων με παρα πολλες πληροφοριες-αναλυσεις και εκτιμησεις για τα οσα συμβαινουν και ως για τα επερχομενα, που αφορουν αμεσα και πολυδιαστατα την πατριδα μας σε εποχες οριακοτατες για τον τοπο.
    Το βιβλιο του φιλου Νικου Καρατουλιωτη τον οποιο χρονια γνωριζω απο το γεεθα και το υπουργειο αμυνας απαντα στα πλειστα και καιρια ερωτηματα της συγχρονης γεωπολιτικης και ξεφευγει τελειως απο τα γνωστα θεωρητικολογικα κλισε που αντι να δινουνε απαντησεις περιπλεκουν ακομα πιο πολυ τα ηδη πολυπλοκα ζητηματα.
    Σημειωνω οτι το βιβλιο εχει 88 διαγραμματα και εικονες, ενω αποτελειται περαν του προλογου και επιλογου απο δεκα μεγαλα και ιδιαιτερα ενδιαφεροντα κεφαλαια. απευθυνεται οχι μονο στον ειδικο αναλυτη, διεθνολογο ή γεωπολιτικο στοχαστη, αλλα και στον μεσο πολιτη , γιατι η γλωσσα του ειναι απλη και κατανοητη.
    Εξεταζονται λεπτεπιλεπτα θεματα, οπως η περιπτωση της τρεχουσας κρισης στην χωρα μας, τα τρεχοντα και μελλοντικα ζητηματα που αφορουν την ΑΟΖ, τι ακριβως συμβαινει με τους υδρογονανθρακες στον χωρο μας, ποιος ο ρολος της υπερδυναμης, αλλα και των αλλων υπολογισιμων δυναμεων οπως της Ρωσιας, της Κινας και των ευρωπαιων και του Ισραηλ.
    Ο συγγραφεας σε παρα πολλες περιπτωσεις καταθετει την δικη του αποψη με ευελικτο και διευρυμενο τροπο, ενω σε αφημει να σκεφθεις και πολλα πραγματα παραπερα. αλλωστε τα τελευταια χρονια μελετησε και δουλεψε πολυ για την εκπονηση της συνολικης μελετης του.
    Ο υπογραφων τον θυμαται το 2010 οταν καναμε μαζι μια τηλεοπτικη εκπομπη στην ακριτικη Καστορια και μετα γυρω απο την λιμνη Ορεστιαδα ειχαμε μια ενδιαφερουσα ανταλλαγη αποψεων.
    Αναμεσα στα δεκα κεφαλαια διακρινω εκεινα περι της γεωπολιτικης ως εργαλειο της δυσης και της ανατολης, τον ρολο των αγωγων και την ενεργεια, την γεωοικονομια στην υπηρεσια της γεωπολιτικης, την γεωστρατηγικη του χωρου της νοτιας διαδρομης, τον πολεμο των αγωγων, τους ελληνικους υδρογονανθρακες, αλλα και την περιπτωση μιας ολικης επαναφορας της χωρας μας μεσω της γεωστρατηγικης επιλογης των αγωγων και των υδρογονανθρακων.
    Εκ μερους μου το βιβλιο συνισταται ανεπιφυλαχτα και ο αναγνωστης θα πληροφορηθει πολλα και ενδιαφεροντα.
    Ιδιαιτερα επιμελημενο και περιεκτικοτατο.
    Ο Νικος Καρατουλιωτης εχει παρουσιασει αρκετα αρθρα σε διαφορες αθηναικες και επαρχιακες εφημεριδες. Ανησυχο και στοχαστικο μυαλο.
Ο Δρ Αθανασιος Ε.Δρουγος ειναι διεθνολογος-στρατιωτικος αναλυτης και ειδικος στα θεματα παγκοσμιας ασφαλειας. Εχει δωσει διαλεξεις πανω σε στρατηγικα-πολεμολογικα και ευρυτερα θεματα(πχ ασυμμετρων απειλωντρομοκρατιας-οπλων μαζικης καταστροφης κα) σε 55 χωρες του κοσμου, σε ολες τις ηπειρους τα τελευταια 18 χρονια καθως και στις κορυφαιες στρατιωτικες σχολες επιτελων και εθνικης αμυνας της χωρας μας ως και φιλων χωρων του ΝΑΤΟ αλλα και κρατων του τριτου κοσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου