Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Το παράδοξο των φορολογικών παραδείσων



Το παράδοξο των φορολογικών παραδείσων
Premium.paratiritis.gr
    Οι χαλαροί δημοσιονομικοί κανονισμοί, τα ελλιπή νομικά πλαίσια, η οικονομική και πολιτική αστάθεια ωθούν τους κεφαλαιούχους να χρησιμοποιούν απλώς τους φορολογικούς παραδείσους για να κατευθύνουν τον πλούτο τους στα κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας.
    Μπορεί να χαρακτηριστεί ως το παράδοξο των φορολογικών παραδείσων. Μπορεί εκείνοι που επιθυμούν την "ανωνυμία" και την "ησυχία" που προσφέρουν να τους προτιμούν, αλλά στην πραγματικότητα πολύ μικρό ποσοστό απο τα κεφάλαια είναι επενδεδυμένα σε αυτά.
    Ο λόγος είναι απλός: Τα ίδια τα πράγματα που καθιστούν τα νησιά καλές τοποθεσίες για να κρυφτούν χρήματα, τα καθιστούν επίσης επικίνδυνα μέρη για κάτι τέτοιο. Έχουν γενικά μικρές κεφαλαιαγορές και χαλαρούς δημοσιονομικούς κανονισμούς˙ είναι οι τόποι οπου οι ρυθμιστικές Αρχές, η αστυνομία και οι δικαστές δεν είναι τόσο αδιαπέραστοι από επιρροές «της πίσω πόρτας» σε σύγκριση με τις Αρχές επιβολής του νόμου στον Πρώτο Κόσμο.
    Έτσι, οι υπεράκτιοι επενδυτές είναι γενικά απρόθυμοι να εμπιστευθούν μεγάλα ποσά του οικονομικού τους πλούτου σε τέτοιους χώρους. Οι κεφαλαιούχοι θέλουν να είναι σε θέση να βασίζονται σε αξιόπιστα νομικά πλαίσια και σε κράτος δικαίου, όταν πρόκειται για την προστασία των επενδύσεών τους. Επίσης, προτιμούν να επενδύουν σε περιοχές με αγορές που έχουν ρευστότητα, πρόσβαση σε κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων, και οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
    Και αυτό εξηγεί γιατί ο περισσότερος υπεράκτιος πλούτος καταλήγει να κατευθύνεται μέσω των φορολογικών παραδείσων στα οικονομικά κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Φρανκφούρτη, και, σε μικρότερο βαθμό, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι. Εκεί συγκεντρώνεται και διαχειρίζεται ο πλούτος και όχι στους εξωχώριους "παραδείσους" όπως οι Μπαχάμες, η Ανγκουίλα, η Αρούμπα, τα Μπαρμπάντος, το Μπελίζ, οι Βερμούδες, τα British Virgin Islands, τα νησιά Κέιμαν, ο Παναμάς, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Βικέντιο.
    Στα αναπτυγμένα οικονομικά κέντρα βρίσκονται και οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες του κόσμου όπως η HSBC, η UBS, η Credit Suisse, η Citigroup, η Bank of America, η RBS, η Barclays, τα Lloyds, η Standard Chartered, η JPMorgan Chase, η Wells Fargo, η Santander, η Credit Agricole, η ING, η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που ειδικεύονται στην διαχείριση κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου