Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ο Λούις Άρμστρονγκ και το Brexit



Ο Λούις Άρμστρονγκ και το Brexit
του Κώστα Μπλιάτκα δημοσιογράφου



    Διαβάζω στον Guardian. Ρώτησαν, λέει, κάποτε τον Λούις Άρμστρονγκτι είναι τζαζ;”. “If you gotta ask, you’ll never know” (αν χρειάζεται να ρωτήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ), απάντησε ο αξέχαστος αυτός μουσικός.
    Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για την ΕΕ, η οποία μπορεί να είναι εξίσου περίπλοκη, βραχνή και παράφωνη μερικές φορές. Είναι όμως μια αμφιλεγόμενη συμμαχία των 28 χωρών, μια συστάδα των οργάνων στις Βρυξέλλες, και ταυτοχρόνως η μεγαλύτερη δι-εθνική οικονομία του κόσμου και μια συλλογή συνθηκών. Η ΕΕ ενός προϋπολογισμού 150 δισ. ευρώ και μιας ατέλειωτης σειράς συνόδων κορυφής με εξαιρετικό catering!
    Πριν πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες για να αποφασίσουν περί της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, “είναι ζωτικής σημασίας”, υποστηρίζει η εφημερίδα, “να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί η ΕΕ, πώς αποφασίζει σχετικά με τους νόμους και τους κανονισμούς που επηρεάζουν τη ζωή 500 εκατομμυρίων πολιτών”.
    Ίσως λόγω της ιδιόμορφης σχέσης που έχει η Βρετανία με την ΕΕ, πολλοί βρετανοί πολίτες δεν ξέρουν ούτε τα βασικά της ΕΕ, ενώ η “πόλωση” αφορά δύο απλοϊκές μάλλον προσεγγίσεις.
    Αυτοί που θέλουν οπωσδήποτε τη Βρετανία εκτός ΕΕ εστιάζουν την κριτική τους στο πρόβλημα της μετανάστευσης και επισείουν τους κινδύνους από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά τους. Η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κάμερον έχει επικαλεστεί... τόμους με στοιχεία και αναλύσεις για τη μεγάλη ύφεση -αν όχι για την οικονομική καταστροφή- που θα φέρει ένα πιθανό Brexit.
    Πέρασε σχεδόν ο μισός Ιούνιος με στοιχήματα υπέρ της παραμονής ή όχι, με γκάλοπ και με αυξομειώσεις της επιρροής του κάθε στρατοπέδου.
    Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι δημοσκοπήσεις, όπως φαίνεται, θα δείχνουν μικρές διαφορές και γενική μεταβλητότητα. Το ΔΝΤ θα κάνει πάλι επισημάνσεις, ο Ομπάμα θα ξαναμιλήσει και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ίσως θα επιχειρήσει να φέρει πάλι το debate στην οικονομία.
    Leave εναντίον Remain, με τους πρώτους να έχουν αναθαρρήσει τα τελευταία 24ωρα, αλλά και για αυτούς υπάρχει ένα μεγάλο “αν”, που εντοπίζουν οι πιο μετριοπαθείς. Όλες οι ευνοϊκές για το Leave έρευνες έγιναν διαδικτυακά, και συνήθως τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις τείνουν να ευνοούν την ψήφο υπέρ της εξόδου.   Τούτο σημαίνει ότι μεγαλύτερο βάρος και συνεπώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία τους δίνουν οι αναλυτές στη μέθοδο των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων. Εκεί, λένε κάποιοι, θα φανεί ο “πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων”.
Τ
ι θα μπορούσαν να ρωτήσουν οι βρετανοί πολίτες:
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
    Είναι το πιο μεγάλο, άμεσα εκλεγόμενο σώμα στην Ευρώπη με νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα. Έχει 751 ευρωβουλευτές, πρόεδρος του σώματος είναι σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς. Ιδρύθηκε το 1952, ως Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, συνέχισε από το 1962 ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι πρώτες άμεσες εκλογές έγιναν το 1979. Έδρα: Στρασβούργο (Γαλλία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;
    Αυτό καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, δεν έχει όμως νομοθετική εξουσία. Με επικεφαλής τον πρόεδρό του -επί του παρόντος τον Ντόναλντ Τουσκ- και αποτελούμενο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεδριάζει για λίγες ημέρες κάθε φορά, τουλάχιστον δύο φορές κάθε έξι μήνες.
Τι είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
    Είναι το πολιτικά ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την κατάρτιση προτάσεων για νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
    Η Επιτροπή είναι το μόνο όργανο της ΕΕ το οποίο υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και το οποίο:
      >    Προστατεύει τα συμφέροντα της ΕΕ και των πολιτών της σε ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε εθνικό επίπεδο
      >    Αποσαφηνίζει τεχνικές λεπτομέρειες, αφού συμβουλευτεί εμπειρογνώμονες και το κοινό.
      >    Καθορίζει τις προτεραιότητες δαπανών της ΕΕ, από κοινού με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.
      >    Καταρτίζει τους ετήσιους προϋπολογισμούς και τους υποβάλλει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
      >    Εποπτεύει το πώς δαπανώνται τα χρήματα της ΕΕ, μέσω εξονυχιστικού ελέγχου που πραγματοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
    Αυτή που διαχειρίζεται το ευρώ και ορίζει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων;
    Αυτό που ερμηνεύει τους νόμους της ΕΕ και διαιτητεύει τις διαφορές.
    Ήδη στις Βρυξέλλες οι ευρωβουλευτές αλλά και οι επίτροποι και τα άλλα υψηλόβαθμα της ΕΕ αναρωτιούνται τι θα γίνει με τους βρετανούς ευρωβουλευτές -που είναι κοντά στο 10% του σώματος- αν τελικά επικρατήσουν οι οπαδοί του Brexit! Πότε θα κληθούν να εγκαταλείψουν την Ευρωβουλή; Αυτό πάντως δεν θα συμβεί την... επομένη της ανακοίνωσης του αποτελέσματος (αν είναι βέβαια υπέρ του Brexit). Το πιο πιθανό είναι να γίνει μια σειρά συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, η οποία μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια.
    Για το διάστημα αυτό, λένε κάποιοι στις Βρυξέλλες, οι βρετανοί ευρωβουλευτές και ο βρετανός επίτροπος πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. “Διότι εργάζονται για το καλό όλης της Ευρώπης και όχι μόνο για τα βρετανικά συμφέροντα”, όπως υποστήριξε μιλώντας στο Euronews γερμανός ευρωβουλευτής.
    Στους συνολικά 751 ευρωβουλευτές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 73. Πιο συγκεκριμένα: 24 το Κόμμα Ανεξαρτησίας, 20 οι Εργατικοί, 19 οι Συντηρητικοί και 10 άλλες πολιτικές δυνάμεις.
    Βέβαια κάποιοι από τους βρετανούς ευρωβουλευτές, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και λαϊκισμού, ίσως θα αποχωρήσουν την επόμενη ημέρα. “Ίσως τα μέλη του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγουν πρώτοι, αφού δεν μπορούν να περιμένουν, προβλέπει ο Μάρτιν Σουλτς.
    Και κάτι πολύ σημαντικό από τον Hugo Dixon: “Η σπασμωδική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αποφασίσει η Βρετανία να εγκαταλείψει το κλαμπ, θα είναι η περαιτέρω ενοποίηση - ειδικότερα να προχωρήσει ακάθεκτη προς πλήρη δημοσιονομική ένωση. Άλλωστε, ‘περισσότερη Ευρώπη’ είναι η συνηθισμένη απάντηση της ΕΕ όταν αντιμετωπίζει μια κρίση. Όμως μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικώς ανόητη και θα προκαλούσε λαϊκίστικη αντίδραση. Η Βρετανία δεν είναι η μοναδική χώρα όπου υπάρχει έντονος ευρωσκεπτικισμός, αναλογιστείτε τη Γαλλία της Μαρίν Λεπέν, την Ιταλία του Μπέπε Γκρίλο και τη Γερμανία του κόμματος ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’. Προτιμότερο για την ΕΕ, ιδιαίτερα για την ευρωζώνη, θα ήταν να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της και ταυτόχρονα να προχωρήσει ακάθεκτη σε μεταρρύθμιση της οικονομίας και των αγορών”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου