Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

«Η Ρωσία στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο»



«Η Ρωσία στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο»
Περιγραφή της έκθεσης φωτογραφίας
Μέρος διεξαγωγής της έκθεσης: Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Κέντρο   Ιστορίας
Περίοδος διεξαγωγής της έκθεσης: Ιούνιος 2016
    Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης έκθεσης η οποία διεξήχθη στην Κεντρικό εκθεσιακό χώρο "Μανέζ" στις αίθουσες του Ανακτόρου Γκατσκίνσκιι το φθινόπωρο του 2014.
    Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος του 1914-1918 αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας.  Αποτέλεσε σκληρή δοκιμασία όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.   Ο πόλεμος επέδειξε πρωτοφανή ορμή, έφερε ολοκληρωτικό χαρακτήρα και οδήγησε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές. 
    Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης (90 φωτογραφίες) στοχεύει να υπενθυμίσει στο κοινό αυτήν την ηρωική και ταυτόχρονα τραγική για τη Ρωσία εποχή και να αποδώσει φόρο τιμής στους Ρώσους στρατιώτες και αξιωματούχους οι οποίοι εκπλήρωσαν με ειλικρίνεια το καθήκον τους απέναντι στην Πατρίδα. 
    Η έκθεση θα αποτελείται από τμήματα: Η κήρυξη του πολέμου, πόλεμος στην ξηρά (πεζικό, πυροβολικό, ιππικό), πόλεμος από θάλασσα και αέρα (στρατιωτική αεροπορία και στόλος), οργάνωση ιατρικής βοήθειας στα μέτωπα και την οπισθοφυλακή.
    Το εισαγωγικό τμήμα περιλαμβάνει υλικό που περιγράφει την αρχή του πολέμου: Τα μανιφέστα του Αυτοκράτορα Νικολάου ΙΙ, οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ντβορτσόβογια την ημέρα της κήρυξης του πολέμου. 
    Το επόμενο τμήμα αφιερώνεται στο πεζικό και πυροβολικό.  Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο πρώτος πόλεμος μαζικών στρατευμάτων.  Το μεγαλύτερο μέρος των μαζικών στρατευμάτων αποτελούσε το πεζικό, στις πλάτες του οποίου εναποτέθηκε το κύριο βάρος του πολέμου. Το πεζικό ήταν και αυτό που γνώρισε τις μεγαλύτερες απώλειες.   Η συμβολή του πυροβολικού την περίοδο του πολέμου διαρκώς αυξανόταν. Μόνο η προσηλωμένη του ορμή μπορούσε να ανοίξει δρόμο στο πεζικό μέσα από τα εχθρικά συρματοπλέγματα και να συντρίψει τα πολυβόλα του αντιπάλου που είχαν τη δύναμη να διασπάσουν τις αλυσίδες των αντιπάλων.    Σε ελάχιστες φωτογραφίες αποτυπώνονται μοναδικές στιγμές των πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και της καθημερινής ζωής των στρατιωτών του πεζικού και του πυροβολικού στα ενδιάμεσα από τις μάχες διαστήματα, ενώ αποτυπώνεται και η ζωή της εμπροσθοφυλακής και της οπισθοφυλακής.
    Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μετακινήσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις του ιππικού, ενός είδους στρατεύματος που ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες στρατευμάτων του ιππικού από την ελιτίστικη σωματοφυλακή έως τα πιο εξωτικά τμήματα των ρωσικών άτακτων στρατευμάτων, όπως η ντόπια μεραρχία του Καυκάσου γνωστή ως "άγρια" ή τα στρατεύματα των Καζάκων.  
    Οι πολεμικές φωτογραφίες απεικονίζουν στρατιωτικούς και αξιωματικούς, αρχιστρατήγους του Μεγάλου Δούκα Νικολάι Νικολάγιεβιτς και του Αυτοκράτορα Νικολάι ΙΙ στο Στρατηγείο κατά τη διάρκεια των συνόδων και στα διάφορα μέτωπα. 
    Στο τμήμα που αφιερώνεται στο στόλο αποτυπώνονται πλοία, υποβρύχια, αντιτορπιλικά, ο πολεμικός εξοπλισμός τους και τα πληρώματα ναυτών στα καταστρώματα των πολεμικών πλοίων.
    Το επόμενο τμήμα αφιερώνεται στον πόλεμο από αέρος.  Η πολεμική αεροπορία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε μία καινούρια μέθοδο για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.  Εφαρμόστηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις επί ξηράς και θάλασσας.  Ο κύριος στόχος των αεροπόρων αποτελούσε η εναέρια αναγνώριση και η αναζήτηση αποθεμάτων του αντιπάλου, παρόλο που οι πιο ρηξικέλευθοι πιλότοι είχαν επινοήσει ποικίλους τρόπους εξοπλισμού του αεροπλάνου τους: από πιστόλια, καραμπίνες και τουφέκια μέχρι πολυβόλα, βόμβες, βέλη ακόμη και πυρίτιδες πυραύλων  Οι Ρώσοι αεροπόροι βελτίωναν συνεχώς τις τακτικές και τις μεθόδους της εναέριας αντίστασης.  Στις φωτογραφίες απαθανατίζεται το Ilya Muromets, το πρώτο στον κόσμο αεροπλάνο πολλών κινητήρων που κατασκευάστηκε στη Ρωσία.  Μπορεί κανείς να διακρίνει τα αεροπλάνα "Farman", "Moran", "Niuport", "Voisin" κ.α. αερόστατα και αερόπλοια πριν την απογείωση στον αέρα.  Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αεροπορίας έπαιζαν οι σχολές αεροπορίας, τα πρόσωπα των αποφοίτων των οποίων αποθανατίζονται στις φωτογραφίες.
    Η έκθεση δεν απεικονίζει αποκλειστικά την ηρωική ζωή των στρατιωτών στο μέτωπο αλλά και το εθελοντικό έργο των αδελφών του Ελέους στην οπισθοφυλακή, ανάμεσα στις οποίες ήταν και Αυτοκράτειρα Αλεξάντρα Φεντόροβνα και οι μεγάλες δούκισσες Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία. Στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να τις διακρίνει να βοηθάνε στις επεμβάσεις και να φροντίζουν τους ασθενείς και τραυματίες και τους απλούς στρατιώτες.
    Σκοπός της έκθεσης βάσει του μοναδικού φωτογραφικού υλικού για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που παρέχεται από το Κεντρικό Κρατικό Αρχείο Οπτικοακουστικής και Φωτογραφίας, το Κρατικό Αρχείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Κεντρικό Μουσείο Πολεμικού Ναυτικού και τις ιδιωτικές συλλογές (88 στο σύνολο φωτογραφίες), πρόκειται να φωτίσουν τις βασικές πτυχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.  Η έκθεση φωτογραφίας αποθανατίζει τη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις τριών βασικών ειδών στρατού: της ξηράς (πεζικό, ιππικό, πυροβολικό), της θάλασσας και του αέρα  Στις φωτογραφίες απεικονίζονται τόσο πολιτικά πρόσωπα της εποχής όσο και απλοί στρατιώτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου